ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ

* Görsel: http://www.realmenrealstyle.com/

 

 

“Giyim Kodu” özellikle erkek çalışanlar için zaman zaman kabuslar görme sebebi olabilecek bir tanım. İş hayatında gün geçtikçe daha fazla alanda Giyim Kodları kullanılmaya başlıyor ve dünya üzerinde farklı ülkelerin, farklı kültürlerin ya da akımların etkisine göre kodların isimlerinde, adetlerinde, içeriklerinde oluşabilecek farklılıklar kafa karıştırıcı olabiliyor.

 

Konu hanımlar için biraz daha az karmaşık. Bazı kıyafetler farklı kodlar ile de giyilebildiği için karışıklığa daha az açık ya da daha yalın bir söylemle daha basit ve az çeşit içeren bir yapıda. Ancak erkekler için soccersite10.com aynı şeyi söylemek biraz zor. Bazı kodların isimlendirmesi bile erkek kıyafetlerine göre belirlendiği için (“White Tie”, “Black Tie”) erkekler açısından kodlar daha fazla çeşit ve dolayısı ile karmaşa içerebiliyor.

 

Live A+ olarak erkeklerin bu problemine yardım amacıyla referans oluşturacak bir kaynak oluşturuyoruz.

 

Giyim Kodları genel olarak çalışma ortamlarında ilgili işyerinin çalışanlarının nasıl giyinmesi gerektiğini tanımlıyor. Bunun en önemli sebebi de kurumların, çalışanlarını şirketi en doğru şekilde temsil etmesini sağlama isteği yatmakta. Ayrıca aynı işyerinde çok farklı şekilde giyinen çalışanların aynı ortamda bulunması işyerinin ciddiyetine ya da verime etki edebilmekte. Ancak kıyafet kodları sadece işyerindeki ortamları tanımlamakta değil, günümüzde sıklıkla davet, toplantı gibi aktivitelere çağırılan davetlilerin nasıl giyineceğini belirlemekte de kullanılmaktadır. Sonuç olarak bazı kodlar hem davet hem de işyeri için geçerli iken bazı kodlar ise sadece davetlerde kullanılan kodlar olabilmektedir. Gelin kodlara ve özelliklerine tek tek bakalım.

 

Formal – White Tie

Resmi  – Beyaz Papyon

 

Giyim kodlarının en resmi, en abartılı olanı, belki de kuralları en sıkısı. Adındaki “Resmi” yanlış anlaşılmaya mahal verebilir. Buradaki “Resmi” ibaresi, takım elbise ve kravattan biraz daha ötesini ifade ediyor. Mesela, birçok erkeğin normal hayatta pek de sahip olmadığı bazı kıyafetleri.

 

Henüz Türkiye’de çok yaygın değil. Kişilerin düzenlediği davetlerden öte, balolar, diplomatik ya da çok üst düzey katılımcıların bulunduğu davetler için kullanılıyor. Kadınlar için koyu renk uzun gece elbisesi uygun iken, erkeklerin Frak giymesi gerekiyor. Günümüzde, gündüz saatinde olan bir davet için White Tie tanımı Kuyruklu Ceket, Koyu renk bir yelek ve bir Papyon’u içerirken (Morning Dress), gece saatlerinde olan bir davet için Frak, Beyaz Yelek ve Beyaz Papyonu içeriyor. Bu giyim kodunun en güzel uygulamalarından birini aşağıdaki resimde Ulu Önderimizin üzerinde görmektesiniz.

 

Silindir şapka eskiden olduğu gibi artık zorunlu değil.

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Formal Dress Code – White Tie – Resmi Giyim Kodu – Beyaz Papyon

 

 

Semi Formal – Black Tie

Yarı Resmi – Siyah Papyon

 

“Resmi” kelimesinin yanlış anlaşılabileceği bir başka Giyim Kodu. “Yarı Resmi” derken kastedilen kuyruklu smokin ve beyaz papyon’un zorunlu olmadğı. Gündüz kullanımında yukarıda bahsi geçen Morning Dress’in biraz daha rahatı, yani bir smokin ya da koyu tenk takım elbise ve papyon ya da kravat ile kullanılabilir. Gece kullanımında ise siyah smokin ve papyon zorunlu. Örnek vermek gerekirse, günümüzde düğünlerde giyilen standart erkek kıyafeti şeklinde düşünülebilir.

 

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Semi Formal Dress Code – Black Tie – Yarı Resmi Giyim Kodu – Siyah Papyon

 

 

 

Business

İş

 

Türkçe’de zaman zaman hatalı şekilde “Resmi” giyim kodu olarak kullanılsa da yukarıda açıklanan “Resmi” ya da “Yarı Resmi” giyim koduyla karıştırılmamalıdır. Genellikle iş toplantılarında ya da aktivite veya davetlerinde kullanılır. Özetle, koyu renk takım elbise ve kravatın, uygun bir koyu renk spor olmayan bir deri ayakkabı ile kullanımı zorunludur. Aktivitenin içeriğine göre, özellikle eğlence de içeren bir toplantı ise ve gündüz saatlerinde yapılıyorsa, daha açık ve canlı renklerde takım elbise de kullanılabilir. Ancak özünde kullanılması beklenen elbise renkleri siyah, lacivert, koyu gri ya da kahverengi olmalıdır.

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Business Dress Code – İş Giyim Kodu

 

 

 

 

Business Casual – Dress Casual

Şık-Günlük-İş

 

En kafa karıştırıcı ya da yanlış yorumlamaya en açık kodlardan biri. Temelinde, kumaş pantolon (kanvas veya khaki olabilir), gömlek ve spor olmayan bir ayakkabı barındırır. İlaveten ceket (pantolonla uyumlu bir ceket veya takım elbise) ve gidilen yerin resmiyet derecesi yüksekse kravat tercih edilebilir. Ancak asla yakasız t-shirt, kot pantolon, spor ayakkabı kullanılmamalıdır. Pantolon ve tabii ki gömlek mutlaka ütülü olmalı ve gömlek, pantolonun dışında bulunmamalıdır. Ayakkabı temiz ve cilalı olmalıdır. Giyilen hiçbirşey aşırı bol, aşırı dar, kısa veya uzun olmamalıdır. Çok tavsiye edilmese de ortama göre polo yaka tshirt veya hırka yelek tarzı aksasuarlar tercih edilebilir.

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ - Business Casual Dress Code - Şık Günlük İş Giyim Kodu
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Business Casual Dress Code – Şık Günlük İş Giyim Kodu

 

Casual

Günlük

 

Günlük giyim kodu oldukça açık uçlu bir tanım içerse de “her istediğini giyebilirsin” anlamına gelmemektedir. Kullanıldığı yer, kurum ve ortama göre farklılıklar gösterebilir. Kullanıldığı ortama göre Ceketin tercih edilmediği, jean pantolonun (koyu renk ve temiz/düzgün olmak koşulu ile), düz renk t-shirt’ların ya da şık spor ayakkabıların daha fazla kullanılabildiği bir giyim şekli olarak düşünülebilir. Ancak asla, koşu ayakkabısı ya da renkli/abartılı spor ayakkabılar, alacalı renkli, yazılı/desenli veya buruşuk t-shirtler, karmaşık renkli, eskitilmiş, yırtık jean’ler, kapşonlu sweat’ler içermez. Bu giyim kodu, daveti verenlerin, davetlilere, kendileri olabilecekleri rahat kıyafetlerle gelmelerini beklediği mesajını vermektedir.

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Casual Dress Code – Günlük Giyim Kodu

 

 

 

 

Smart Casual

Uyumlu Günlük

 

Ve geldik son ama en ilginç giyim koduna. Smart Casual giyim kodu, Business, Business Casual ve Casual kodlarının, kişinin kendisine göre bir kombinasyonunu yapmasına denir. Bu kodlarda belirtildiği şekilde, abartılı, alacalı renkli, çok spor, yırtık, yazılı, buruşuk türden giysilerin kesinlikle kullanılmadığı bir tarzı ifade eder. Kullanım yerine göre yakasız t-shirtler, jean pantolonlar, abartısız spor ayakkabılar kullanılabilir. Ama mutlaka, kullanılan herşey temiz, ütülü ve bedene tam uyacak şekilde olmalıdır. Casual’dan farkı ise içerdiği Business Casual esintileridir diyebiliriz. Örneğin temiz ve koyu renk bir jean pantolonun üzerine bir blazer ceket giyilebilir.

Live A+ DressCodes - ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ
Live A+ DressCodes – ERKEKLER İÇİN GİYİM KODLARI REHBERİ – Smart Casual Dress Code – Uyumlu Günlük Giyim Kodu

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *