NEST NEDİR? GOOGLE’IN EV OTOMASYONUNDAKİ DEV ATAĞI

Live A+ - Nest - Nest Nedir?
Live A+ - Nest

NEST NEDİR?

Gelecekte hayatımızın nasıl olacağı konusundaki tahminlerin gerçeğe dönüşmesi adına bir eşik daha aşılıyor. Son dönemde “akıllı” cihazlar anlamında hızlanan yenilikler zincirine sağlam bir halka daha ekleniyor. Ve, teknolojik yenilkler konusunda  şanslı bir nesil olarak, geleceğin yazılmasına hep birlikte şahitlik ediyoruz.

Nest, gerçekte, çok basit bir ihtiyacı karşılamak üzere tasarlanmış oldukça innovatif bir ürün. Basit anlamı ile düşünüldüğünde sadece bir termostattan bahsediyoruz aslında. Evlerde ya da işyerlerinde kullanılabilecek bir oda termostatı. Ancak şu ana kadar alışılagelmiş tasarımlardan çok farklı olan bu yenilikçi cihaz, geleneksel termostatlardan çok daha kolay kullanımlı ve “akıllı”.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest – Isıtma

 

Nest aslında “Nest Labs” adında bir firmanın ürünü. Firma 2010 yılında teknolojinin göbeği sayılacak Palo Alto’da kurulmuş. Uzun süren çalışmalar sonucunda gelişen ve dikkat çeken ürün sayesinde 2014 yılının başında, Google tarafından piyasa fiyatının üzerinde bir rakama, 3.2 Milyar Dolara satınalınmış. Google, bu ürünle birlikte, yatırımlarını sürdürdüğü Robot, Sürücüsüz Araç, vb bir çok alan gibi Ev Otomasyonu alanında da ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Tabii ki bu konuda belki de en büyük rakiplerinden biri olan Apple’a rağmen.

İşin ironik yanı Nest’i, dizaynını, çalışma şeklini ve özelliklerini gördüğünüzde Steve Jobs’un ve Apple’ın o efsanevi basit tasarım konseptine ne kadar uygun bir ürün olduğuna hayret edeceksiniz. Hatta, Nest’in artık bir Google ürünü olduğunu bilmeyen kişilerden bu ürünü kimin üretmiş olduğunu tahmin etmesini isteseniz en az %80’inden “Apple” cevabı almak yüksek bir ihtimal.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest

 

Temelde bakıldığında ortasında daire şeklinde bir dijital ekranı olan ve dairenin çevresinde döndürülebilen bir halkadan oluşan gerçekten kullanması müthiş basit bir cihazdan bahsediyoruz. Çapı, topu topu 8.3 cm. Tüm işlemler cihazın çevresindeki halkanın çevrilmesi ve halkaya ya da ekrana bastırılması (farenin düğmesine tıklanması gibi) ile yapılabiliyor. Bu kadar basit.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest

 

Cihaz evinizdeki var olan ısıtma ve soğutma cihazları ile entegre çalışabiliyor. Sitesinde verilen bilgiye göre evlerde çalışan mevcut cihazların %95’i ile uyumlu. Yani Nest’in nimetlerinden faydalanmak için mevcut ısıtma ve soğutma sistemlerinizi değiştirmeniz –muhtemelen- gerekmiyor.

Cihaz kolayca kurulabiliyor. İnternet sitesinde mevcut termostatınızın bağlantı kablolarının renklerine göre uyumluluk ve yapılacak kuruluş adımları detaylı olarak anlatılıyor.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest – Kurulum

 

Ancak Nest’in yaptıkları sadece evinizdeki ısıtma-soğutma sistemini kolayca ayarlamakla sınırlı değil. Nest’in bunun çok ötesinde sihir gibi özellikleri var.

Örneğin, Nest “öğreniyor”. Evet, yanlış duymadınız. Kullanım alışkanlıklarınıza göre haftanın hangi günü, günün hangi saatinde hangi sıcaklığı tercih ettiğinizi takip ediyor ve bunu öğreniyor. Öğrenme süreci (belirtilen bilgiye göre 1-2 hafta) sonrasında sizin ayarlarınızı sizin yerinize yapmaya başlıyor. Dilerseniz öğrenme süreci yerine ekranı üzerinden ayarların nasıl olmasını tercih ettiğinizi siz de programlayabiliyorsunuz.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest – Öğrenme

 

Dilerseniz evden çıkarken cihazı “Away” moduna alarak enerji tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Hatta bunun ötesinde Nest, üzerindeki hareket sensorları aracılığıyla sizin evde olup olmadığınızı kendisi de anlayarak “Auto Away” moduna geçebiliyor. Tabii ki öğrendiği bilgilerle eve tekrar ne zaman döneceğinizi de biliyor ve siz gelmeden evi alışık olduğunuz sıcaklığa kendisi ayarlıyor.

Yine üzerindeki Nem sensörleri ile bulunduğu ortamın nem oranına göre ayarlarınızı değiştirebilmenize olanak sağlıyor.

 

Live A+ - Nest
Live A+ – Nest – Fonksiyonlar

 

Nest’in marifetleri bunlarla da sınırlı değil. Nest, ekranı üzerinde, hangi sıcaklığı ayarladığınızda enerji tasarrufu yapmaya başlayacağınızı size gösteriyor. Enerji tasarrufu için tercih edilen sembol bir yeşil yaprak.

Ayrıca Nest, Wifi üzerinden internete de bağlanıyor. Bu sayede bulunduğunuz yerin hava tahminlerini de kullanarak ısıtma ya da soğutma işlemlerini buna göre ayarlayabiliyor. Ayrıca Nest’e akıllı telefon uygulamasını kullanarak uzaktan erişmek ve siz evde değilken de ayarlamak mümkün. Bu sayede normal alışkanlıklarınız dışında bir saatte evden ayrıldıysanız veya eve erken gelecekseniz cihazı uzaktan ayarlamak mümkün olabiliyor. Burada, Google, sahip olduğu gücü Android lehine kullanmaktan da çekinmiyor tabii ki. Android cihazların kontrolünü sesli olarak sağlayan “OK Google” sözleri ile telefonunuzu kontrol eder gibi evinizdeki Nest’i de sesle kontrol etmeniz mümkün.

 

Live A+ - Nest - SmartPhone Control - Akıllı Telefondan Yönetim
Live A+ – Nest – Akıllı Telefondan Yönetim

 

Nest, termostat ürünüyle evinizin ısıtma/soğutma sistemleri üzerinde devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attıktan sonra, evler ile ilgili diğer ihtiyaçları da puzzle’ın parçaları gibi tamamlamaya devam etmiş. Örneğin Nest Protect adındaki güvenlik cihazı ile evdeki duman ve CO (karbonmonoksit) dedektörlerinin de yerini almış.

 

Live A+ - Nest - Nest Protect
Live A+ – Nest – Nest Protect

Nest Protect, geleneksel dedektörlerden farklı olarak alarm çalmıyor, sesli olarak problem hakkında sizi bilgilendiriyor. Temiz bir insan sesi ile problemi size konuşarak iletiyor. Hatta, evin hangi bölgesindeki dedektörün aktif olduğunu da “Oturma odasında gaz tespit edildi” şeklinde bildiriyor. Siz evde olmasanız da akıllı telefonunuz üzerinden sizi bilgilendiriyor.

Cihazın üzerindeki hareket ve ışık sensörleri ile ortamda canlı olup olmadığını anlıyor ya da dilenirse ortam karardığında üzerindeki renkli aydınlatması ile bir gece lambası görevini de görebiliyor. Ayrıca bu aydınlatma sayeseinde herhangi bir gaz ya da duman algılanıp algılanmadığını yani cihazın durumunu görsel olarak da anlamak mümkün.

 

Live A+ - Nest - Nest Protect
Live A+ – Nest – Nest Protect

 

Nest Protect, tahmin edileceği gibi Nest Termostat ile de entegre çalışabiliyor. Bu sayede Auto Away fonksiyonunun evin tamamında hareket olmaması durumunda aktif edilmesi veya ısıtma sisteminin gaz kullanımına göre gaz alarmının ayarlanması gibi ilave işlevler de mümkün.

Google, bu alanda yatırımlara devam edeceğini de belirgin şekilde gösteriyor. Bu kapsamda Nest’in bünyesine katılan Dropcam adlı güvenlik kamerası üreten firma ile evinizde bulunmadığınızda neler döndüğünü de diğer ürünlerle entegre olarak takip edebilmeniz mümkün olacak. Tabii ki burada aşılması gereken bazı sorunlar olduğu da bir gerçek. Tüketiciler, evlerine ya da özel alanlarına ait görüntülerin ya da bilgilerin Google ile paylaşılıyor olmasından çok da hoşnut değiller.

 

NEST İLE UYUMLU CİHAZLAR ya da WORKS WITH NEST

Tüm bu ürünler ve çözümler, 80’lerde çocuk olan bir neslin hayallerini süsleyen “Jetgiller” çizgi dizisinde gördüğümüz o Hi-Tech hayata bir adım daha yakınlaştığımızı göstermekte. Geleceğin hiç de bugünkü gibi olmayacağı bir aşikar. Ayrıca bu ve benzeri gelişmeler için çok da beklemeyeceğimiz de kesin. Nest bu konuda “Works With Nest” adında bir konsepti de devreye almış. Bu konsept ile farklı cihaz üreticileri de Nest ile uyumlu cihazlar ve hizmetler sağlayabiliyor olacaklar. Bu konuda öne çıkan bazı marka ve ürünler aşağıdaki gibi:

1. Mercedes, araçlardaki sistemleri Nest ile uyumlu hale getiriyor. Bu sayede, navigasyon sisteminden lokasyon, hız, yol ve trafik durumu gibi bilgileri alarak eve ne zaman varacağınızı hesaplayıp ısıyı ona göre ayarlaması için Nest’i uyarıyor.

 

Live A+ - Nest - Works With Nest - Mercedes
Live A+ – Nest – Works With Nest – Mercedes

 

2. Jawbone zaten piyasada en çok kullanılan akıllı bilekliklerden biri. Akıllı telefonunuz üzerinden yaptığınız fiziksel aktivitelerinizi takip etmenizi ve sağlık verilerinizi toplamanızı sağlıyor. Jawbone UP24 aynı zamanda Nest ile de uyumlu çalışıyor ve ne zaman uyandığınızı Nest’e bildirerek ısıtma sisteminin aktif edilmesini sağlıyor.

 

Live A+ - Nest - Works With Nest - Jawbone
Live A+ – Nest – Works With Nest – Jawbone

 

3. LIFX, Wifi üzerinden kontrol edilebilen Led aydınlatma sistemleri üreten bir firma. Şimdi bu aydınlatma sistemleri, Nest Protect ile entegre çalışarak, herhangi bir duman ya da gaz tespit edildiğinde belirlenen renkte yanıp sönerek görsel olarak da uyarı verilmesini sağlıyor. Bu sayede örneğin işitme engellilerin durum hakkında haberdar edilmesi ya da evde sürekli kırmızı yanıp sönen aydınlatma ile siz evde yokken ev dışından da bir problem olduğununun işaret edilmesi mümkün.

 

Live A+ - Nest - Works With Nest - L,ifx
Live A+ – Nest – Works With Nest – L,ifx

 

4. Whirlpool çamarşır makinaları da Nest ile entegre çalışabiliyor. Bu yolla, eve ne zaman geleceğiniz ya da hangi saatlerde en az enerji tükettiğiniz gibi bilgileri kullanarak çamaşır makinasını programlamak da mümkün olabiliyor.

Bu listeyi başka cihazlarla uzatmak mümkün. Gelecekte çok daha fazla cihazın da listeye ekleneceğini görmek için de kahin olmaya gerek yok.

Nest şu an için sadece ABD, Kanada, İngiltere, İrlanda, Fransa, Belçika ve Hollanda’da satışta. Hızlı bir şekilde tüm dünyada yaygınlaşacağı bekleniyor. ABD’de Nest’in satış fiyatı 250$. Nest Protect’in adet fiyatı ise 99$.

Cihazların, insan etkileşiminden bağımsız bir şekilde internet üzerinden birbiri ile görüşmesi olarak özetlenebilecek bu kavrama “Internet of Things” (IoT) adı veriliyor. Türkçe’ye “Nesnelerin İnterneti” veya “Şeylerin İnterneti” olarak çevriliyor.

Son yıllarda gittikçe populerleşen “Giyilebilir Teknolojiler”, Nest gibi otomasyon çözümleri ve benzeri yeni ürünlerin gelişimi ile “Jetgiller” yolunda gittikçe büyüyen ve hızlanan adımlar daha atıldığı çok aşikar. Öyle ya, gelecek demek, evin içerisinde tekerlekleri üzerinde dolaşarak size hizmet eden bir robottan ibaret değil. Bu ürünlerle, evlerimiz ve evlerimizde zaten kullanmakta olduğumuz mevcut cihazlarımız da bizimle ve çevre ile uyumlu bir hale gelerek bizi tanımaya ve bize hizmet etmeye başlıyorlar.

Mevcut rekabet ortamında Apple’ın, iOS 8 ile birlikte duyurduğu “Home Kit” kapsamında Nest’e vereceği destek veya Googla’a vereceği yanıt ciddi bir merak konusu. Bakalım yakın gelecekte bizi başka ne gibi değişiklikler bekliyor?

Görseller Nest’in resmi sitesinden alınmıştır. Detaylı bilgi için: nest.com

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2 yorum

    • Şamil Bey,

      Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler. Söylediğinizde çok haklısınız. Maalesef kapitalist düzen mi dersiniz, günümüzün ticari koşulları mı bilmiyorum ama, büyük şirketler küçük şirketleri ele geçirerek büyümeyi bir alışkanlık haline getirmiş durumdalar.

      Aslında düzen de bunu destekliyor. Yeni iş modellerinin bir çoğunun uzun vadeli planı yok. En büyük orta vadeli plan bir dev tarafından satınalınarak zengin olmak ve buradan gelen gelirle sıfırdan yeni bir model yaratmak üzerine kurulu.

      Hal böyle iken, büyük şirketler de buna uygun davranıyorlar. Mahalle bakkallarımızın yavaş yavaş azalmasından farklı bir durum değil.

      Biz tüketicilere düşen ise bu operasyonların gerçekleşmesinden sağlanacak faydalar. NEST örneğine gelirsek, böyle bir ürün Google gibi bir dev tarafından satın alındığı için daha büyük bir tüketici grubuna erişme şansına sahip oluyor. Aksi takdirde böyle yenilikçi bir ürün, arkasında büyük bir devin desteği olmadan çok küçük bir tüketici grubuna erişebilmek zorunda kalabilirdi.

      Yorumunuz ve ilginiz için çok teşekkürler.

      Diğer yazılarımız hakkında da değerli yorumlarınız bizi çok mutlu eder.

      Saygılarımla,
      Altuğ TATLI

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *