WWDC 2015’DEN VE iOS 9’DAN NE BEKLEMELİ NE BEKLEMEMELİ?

Live A+ - Apple-WWDC-2015
Live A+ - Apple-WWDC-2015
Apple her yıl Haziran ayında yapmayı alışkanlık haline getirdiği World Wide Developer Conference’ın (WWDC) yenisini 8 Haziran günü gerçekleştirecek. Her zaman olduğu gibi yeni ürünleri konusunda meraklılarının sabırsızlıkla beklediği bu etkinlikte neler tanıtılacağı ise yine her zaman olduğu gibi bir sır olsa da basında bazı ipuçları dolaşmaya başladı. Live A+ olarak daha önce yaptığımız gibi bu konuda sizleri bilgilendirmek istedik.

 

Live A+ - Apple-WWDC-2015
Live A+ – Apple-WWDC-2015

 

Beklentiler, yeni MacBook’u henüz Mart ayında tanıtan Apple’ın donanım anlamında çok da büyük bir açıklama yapmayacağı yönünde. Belki yeni Apple TV, çok küçük bir ihtimalle de yeni MacBook Pro olabilir. Bir ihtimalle de Apple Watch ile ilgili bazı küçük iyileştirmeler içeren yeni modeller hakkında ipuçları. Gerçi bazı dedikodular iPhone 6S veya 6C gibi ürünlerin tanıtılabileceği yönünde olsa da bu şu aşamada çok büyük bir ihtimal gibi görünmüyor.
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015
Live A+ – Apple-WWDC-2015

 

Daha ziyade yazılım ve servisler yönünde yeniliklere sahne olması beklenen WWDC’de en merakla beklenen özelliklerden biri Spotify’a rakip olması beklenen yeni müzik servisi. Beats Music ya da Apple Music adıyla piyasaya çıkması beklenen bu servis ile kullanıcıların aylık 10 Dolarlık bir abonelik ile müzik dinlemelerinin mümkün olması bekleniyor. Apple bu konuda telif anlaşmaları ve altyapı iyileştirmeleri gibi tüm hazırlıklarını şimdiden tamamlamış durumda.

 

Apple TV’de de, özellikle Mart ayındaki etkinlikte duyurulan HBO ile ortaklık sonrası yeniliklerin duyurulması ve son birkaç yıldır beklendiği gibi belki de yeni bir kutunun tüketicilere sunulması söz konusu. Bir başka beklenti ise kutuda bir değişiklik olmayacağı ancak daha fonksiyonel ve akıllı bir kumandanın tanıtılacağı yönünde. Bu yılki WWDC’de Apple TV ile ilgili büyük duyuruların yapılacağı yönündeki beklentilerin altındaki ateşi harlayan en önemli sebeplerden biri de bu yılki aktivitenin tanıtım görsellerinde kullanılan “kare” formlu görselin Apple TV kutusuna benziyor olması.
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015
Live A+ – Apple-WWDC-2015

 

WWDC’de yeni gelişmeler hakkında bilgi verilmesi beklenen bir başka servis ise Home Kit ile ilgili. Ev otomasyonu konusunda bir platform sağlayacak olan Home Kit için yeni anlaşmalar ve/veya ürünler hakkında bilgi verilmesi bekleniyor.

 

Apple Pay lie ilgili olarak da bazı gelişmeler duyurulması olası. 

 

WWDC’de geniş olarak yer bulması beklenen en önemli konulardan biri ise yeni iOS, yani olağan ve beklenen adı ile iOS 9.

 

Geçtiğimiz yıl Ağustos (iOS 8’DEN NE BEKLEMELİ NE BEKLEMEMELİ?) ve Eylül (iOS 8’E GEÇİŞ NOTLARI) aylarında Live A+ sayfalarında yayımladığımız yazılar ile hem özellikleri hem de geçiş sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdiğimiz mevcut iOS artık yerini halefine bırakmak üzere. Apple ürün döngülerinin normal akışına göre iOS 9 adını alması beklenen ve Apple’ın iPhone, iPad, iPod gibi taşınabilir ürünleri üzerinde çalışan bu işletim sisteminin yavaş yavaş teknoloji sitelerinde dolaşmaya başlayan dedikodulardan derlediğimiz muhtemel yeni özellikleri şöyle:
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015 - Beats Music
Live A+ – Apple-WWDC-2015 – Beats Music

 

Beats Music

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi iOS 9’un bu yeni servisi tamamen Spotify’ı ve onun sağladığı başarıyı hedeflemiş durumda. Apple bu konuda müzisyenler ile yeni çalışmalarını bu yeni servis üzerinden duyurmaları konusunda görüşmeler yapıyor. Beats Music web sitesi hizmete başladı bile. U2’nun konukluğunda yeni bir WWDC çok sürpriz olmayabilir. Ancak Tim Cook, kendisini tekrarlamamak ve katılımcılarının karşısına yeni yüzler ile çıkmak isteyerek sürpriz isimleri de sahneye misafir edebilir.
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015 - Siri
Live A+ – Apple-WWDC-2015 – Siri

 

Daha Akıllı Bir Siri

Bu yıl Türkçe desteği de edinen Siri (HOŞGELDİN SİRİ) için köklü bir değişiklik bekleniyor. Bu değişiklik sonrası Siri daha da akıllı hale gelecek. Ayrıca Spotlight Search, Calendar ve PassBook gibi diğer iOS uygulamaları ile de daha entegre hale gelmesi bekleniyor. Örneğin Siri ile yapılan görüşme ile eğer bir uçuş hakkında takvimde bilgi varsa ve bu uçuşun bileti PassBook içerisinde yer alıyorsa bunların yönetimi de mümkün olacak. Veya yapılan harita aramalarında gidilecek yere ulaşırken trafik durumu da dikkate alınacak. Tabii ki bu Siri dışında Maps uygulamasında da iyileştirmeler sayesinde olacak.
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015 - Maps
Live A+ – Apple-WWDC-2015 – Maps

 

Daha Detaylı Bir Harita

Siri ile daha iyi entegrasyon dışında, Maps uygulamasına, toplu taşıma araçlarının bilgilerinin entegre edilmesi de bekleniyor. Otobüs, Metro, Raylı Sistem, Deniz Ulaşımı gibi toplu taşıma alternatiflerinin durak, güzergah ve tarife bilgileri harita üzerinde görüntülenebilecek. Tabii ki bu özelliğin öncelikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde başlaması söz konusu.

 

Harita konusunda beklenen bir başka ilginç özellik ise Augmented Reality, Arttırılmış Gerçeklik olarak Türkçe’leştirilen bu özellik kullanıcıların kamerayı hareket ettirerek etraflarında yer alan yerlere (örn. Eczane, Hastane, Restoran, vb) ait bilgileri ekranda görebilmelerini sağlayacak. Zaten üçüncü parti uygulamalar ile varolan bir özelliğin harita uygulamasına entegre edilmesi sağlanacak.
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015 - Home
Live A+ – Apple-WWDC-2015 – Home

 

Ev Entegrasyonu

Home Kit -ki adını Home olarak değiştirmesi bekleniyor- ile ilgili yenilikler ve yeni ürünlerin bir kısmının WWDC’de tanıtılması bekleniyor. Ancak bu noktada ilk versiyonlarda olması beklenen iyileştirmeler oldukça kısıtlı.

 

Daha Çalışkan Cihazlar

Android cihazlarda uzun süredir olan ve Android fanatiklerinin Apple fanatikleri ile ciddi biçimde dalga geçmelerine sebep olan bir özellik sonunda iOS’e de gelecek gibi; Ekranı ikiye bölerek aynı anda iki farklı uygulamayı kullanmak. Ancak beklentiler bu özelliğin iOS 9 ile sadece iPad’ler geleceği yönünde. Ancak bu yine de iyi bir başlangıçtır.

 

Daha Güçlü ve Güvenli Bağlantılar

iOS cihazlarının OSX kullanan Apple cihazları ile WiFi üzerinden daha güçü ve güvenilir şekilde bağlanabilmesine olanak sağlayacak Trusted WiFi özelliği ekleniyor. Buna göre örneğin ev gibi “Güvenilir” ortamlarda router üzerinden geçen trafik ile daha hızlı ve akıllı bir şekilde iletişim sağlanırken, halka açık ortamlardaki WiFi bağlantıları üzerinden, yani güvenilir olmayan bağlantılar ile sağlanan trafiğin daha yüksek şifreleme yöntemleri ile daha güvenilir hale getirilmesi sağlanacak.

 

Ayrıca iCloud üzerinden Mac’ler ile yapılan veri alışverişlerinin de daha güvenli hale getirilmesi bekleniyor.

 

Daha Geniş ve Güvenilir Kullanım

Bildiğiniz gibi iOS 8, iPhone 4S ve üzeri cihazlarda çalışabiliyor. Bundan farklı olarak iOS 9’un eski model telefonları da desteklemesi bekleniyor. Kullanımın geniş bir yelpazeye hitap etmesi dışında performans problemlerinin de yaşanmayacağı yine beklentiler arasında.

 

Ayrıca, iOS 9’un, Jailbreak denen kırma işlemine karşı daha güçlü olacağı da söyleniyor.

 

Mavi Tık ?

WhatsApp’a yakın zamanda gelen ve karşı tarafın gönderdiğiniz mesajı okuduğunu gösteren Mavi Tık benzeri bir özelliğin iMessage’a da geleceği söylentiler arasında.

 

Daha Görsel Bir Ekran

iOS 9 ile yeni temalar ve arkaplan resimlerinin olması da beklentiler arasında. Varsayılan temaların mavi ve yeşil renk tabanlı şablonlara da sahip olacağı ve iOS ile birlikte gelmesi beklenen OS X güncellemesi 10.11 üzerinde Apple Watch’da kullanılan fontların kullanılacağı yeni iOS’in görsellikle ilgili özellikleri hakkındaki dedikodular arasında.

 

Evet bunlar piyasaya dökülen dedikodulardan bazıları. Bakalım Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da fanlarını heyecanlandırmayı başarabilecek mi? 8 Haziran günü bunu hep birlikte göreceğiz.
 
 

Live A+ - Apple-WWDC-2015
Live A+ – Apple-WWDC-2015

 

Görseller: apple.com, 9to5mac, çeşitli haber siteleri
Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

1 geri izleme / bildirim

  1. APPLE'IN 2015 WWDC ETKİNLİĞİ HAKKINDA HERŞEY

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *