iOS 8’E GEÇİŞ NOTLARI

Live A+ iOS 8 Geçiş
Live A+ iOS 8 Geçiş

Apple’ın deyimi ile “Şimdiye kadarki en büyük iOS sürümü” olan iOS 8 ile ilgili tecrübelerimizi ilk günden ve ilk ağızdan paylaşmak istiyoruz.

 

 

Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler:

Öncelikle iOS 8’e geçmeden önce yapılması gerekenleri kısaca özetleyerek başlayalım.

 

Live A+ iOS 8 Geçiş
Live A+ iOS 8 Geçişi – Yedekleyin
  1. Yedekleyin

Sadece iOS’e özel bir durum değil, herhangi bir cihazda ya da herhangi bir yazılımda yapılacak herhangi bir versiyon yükseltme işleminden önce mutlaka ama mutlaka yedekleme yapmalısınız. Bu iOS için de geçerli. Daha önceki versiyon geçişlerinden birinde telefonu üzerindeki tüm verileri kaybetmiş biri olarak iOS 8’e geçeceklere yapabileceğimiz en önemli uyarı bu olacak: Yedekleyin.

 

Telefonunuz üzerinde sizin için önemli olan ne varsa mutlaka yedeklemelisiniz. Tabii ki iCloud bu konuda önemli bir adım olacaktır (her ne kadar bugünlerde iCloud’un gizliliği konusu tartışılıyor olsa da). Ancak yine de bilgisayarınıza alacağınız bir yedek bu konuda yaşayacağınız olası sıkıntıların önüne geçecektir.

 

Yedekleme konusuna en büyük önemi, bir daha geri getiremeyeceğiniz, fotoğraf ve videolarınıza vermeniz, sonradan üzülmenize engel olacaktır. Tabii ki ardından telefon rehberiniz, hatırlatmalarınız, notlarınız gibi kişisel bilgileriniz geliyor. Ancak yedeklemeyi size özel verilerle kısıtlı tutmayın. Müzik arşiviniz, uygulamalarınız, e-Kitaplarınız gibi sonradan geri getirebilecek nesneleri de geçiş öncesinde yedeklemenizde fayda var. En azından, kötü bir durumla karşılaşırsanız yeniden aynı nesneleri toplamak için zaman kaybetmenizi engeller.

 

Bilgisayarınıza alacağınız yedek için iTunes yazılımını kullanabileceğiniz gibi, Syncios gibi ücretsiz iOS Veri Yedekleme uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

 

 

  1. Uygulamalarınızı Güncelleyin

iOS 8 üzerinde bir çok uygulamanın problem çıkardığı söylentileri iOS kullanıcıları arasında hızla yayıldı. Bu konuda uygulama üreticilerinden de “Uygulamamızın iOS 8 ile uyumlu versiyonu en kısa süre içerisinde yayınlanacaktır” benzeri açıklamalar yapılmaya başlandı. Yeni işletim sistemi özellikle cihaz fonksiyonlarının kullanımı, uygulama geliştirme gibi açılardan ciddi değişiklikler içerdiğinden, iOS 7 ve öncesi için hazırlanmış uygulamalarda bu türden problemler yaşanması normal sayılabilir. Bu problemleri minimuma indirmek için, iOS 8’e yükseltme işlemini başlatmadan önce bekleyen uygulama güncellemelerini mutlaka tamamlamanızı tavsiye ediyoruz.

 

  1. Temizlik Yapın

iOS 8, yaklaşık 1GB’lık bir download gerektiriyor. Ancak yapılacak download sonrası indirilen dosyanın yükseltim işlemi için hazırlanması ve yeni işletim sisteminin cihaz üzerinde kaplayacağı alanları da eklediğinizde iOS 8 geçişi için cihazınızın üzerinde minimum 5.7GB’lık bir alana ihtiyacınız olacak. Eğer bu kadar boş alan yoksa download işlemini bile başlatamıyorsunuz. Bu yüzden geçiş öncesi cihazınızda bir temizlik yapmanız iyi olacaktır.

 

  1. Kendinizi de Hazırlayın

Bağlantı hızınıza, Apple’ın sunucularının performansına ve dünyanın geri kalanının o sırada yapmakta olduğu güncellemelere bağlı olarak eğer şanslıysanız 1GB’lık download yarım saat ile bir saat arasında sürecektir. Ancak bu daha ilk adım. Download sonrası, cihazınızın işlemci hızına bağımlı olarak, yükleme hazırlıkları da ortalama bir saat kadar sürebilir. Sonrasında da telefonunuz yükleme işlemini gerçekleştirecek. Bu işlem, yüklemeler ve telefonunuzun birkaç kez kendini kapatıp yeniden açmasıyla birlikte yarım saat civarında sürebilir. Tüm bunları dikkate aldığınızda, iOS yükseltme işleminin minimum 2 saat civarında süreceğini göz önünde bulundurarak işleme başlamakta yarar var. Tabii ki işleme başlamadan önce pil şarjınızın %100’e yakın olması ya da telefonunuzun şarjda olmasını söylemeye gerek yok. Her ne kadar Apple bu türden işlemler sırasında oluşabilecek kilitlenme, çakılma gibi işlemlerin kurtarılması konusunda oldukça başarılı olsa da tam kuruluş yapılırken pilinizin bitmesi ve telefonunuzun kapanmasını istemezsiniz.

 

Live A+ iOS 8 Geçiş
Live A+ iOS 8 Geçişi – Update

 

Geçtikten Sonra Siz Neler Bekliyor:

  1. Kendinizi Hazırlayın

Evet, geçiş öncesi son yapılması gereken “Kendini Hazırlama” konusunun, geçiş sonrası da ilk etapta göz önünde bulundurulması gerektiğini söylemekte fayda var. Zira, iOS 8, iOS 7’de geçiştekine benzer görsel farklılıklar içermiyor. Yani bu seferki, kuruluş sonrası ilk bakışta “Vay canına” dedirtecek türden bir versiyon yükseltimi değil. Arayüzde gözle görülür bir değişiklik beklememekte fayda var. Bu yüzden, geçiş sonrası yaşayacağınız kullanım tecrübesini gözünüzde çok büyütmemekte fayda var.

 

  1. İlk Bakışta Göreceğiniz Değişiklikler

Kullanıcı olarak ilk etapta fark edeceğiniz ve hemen kullanmaya başlayacağınız belki de en hoş değişiklik Ana Ekran tuşuna çift tıkladığınızda gelen ve eskiden sadece açık uygulamaları gösteren kısımda gözünüze çarpacak. Bu ekranın üst bölümünde sık görüştüğünüz kontakların bir listesini göreceksiniz.

 

Bir başka güzel ve hemen kullanmaya başlayabileceğiniz özellik Etkileşimli Bildirimler. Bu özellik ile herhangi bir iş yapmaktayken gelen bir bildirime, o sırada kullandığınız uygulamadan çıkmadan da yanıt verebiliyorsunuz.

 

Mesajlar ve Fotoğraflar ile ilgili değişiklikler, Spotlight Search, QuickType ve ilave klavye kullanımı, Siri’deki değişiklikler, iCloud’un yenilenen ve geliştirilen özellikleri ve diğer tüm yeni özellikler de zaman içerisinde keşfedebileceğiniz diğer yeni iOS özellikleri. Tüm bu yeni iOS özellikleri ile ilgili olarak “iOS 8’den Ne Beklemeli, Ne Beklememeli” başlıklı yazımıza başvurmanızı tavsiye ederiz.

 

Live A+ iOS 8 Geçiş
Live A+ iOS 8 Geçişi – Tips App

iOS8 - 2.3

iOS8 - 2.5

 

  1. İpuçları Uygulaması (Tips)

Apple’ın iOS 8 ile ilgili tanıtımlarında fazlaca yer vermediği bir yeni uygulama olan “Tips” ilk bakışta göze çarpan bir başka özellik. Bu uygulama ile kullanıcılara iOS ile ilgili ipuçları verilmeye başlanıyor ki bu göre gören onlarca üçüncü parti uygulama zaten vardı. Apple bu uygulama ile bu özelliği de iOS içerisine eklemiş oluyor.

 

  1. Cihaz Kapasitesi

Başlarken belirttiğimiz yaklaşık 5.7GB’lık boş alanın, kuruluş sonrası çok da değişmediğini görmek oldukça mutlu edici.

 

  1. Diğer Cihazlarla Entegrasyon

Özellikle paylaşım ve mesajlaşma gibi cihazlar arası kullanımı destekleyen özellikler için diğer cihazlarınızı da iOS’e yükseltmeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda var.

 

 

Yeni iOS özelliklerini keşfetmek için internette bolca kaynak mevcut. Bu konuda Twitter üzerinde takip edebileceğiniz birkaç adresi vererek yazımızı sonlandırıyoruz.

 

iOS 8 @ios8fast

iOS 8 Preview @ios8preview

iOS 8 Info @ios8betainfo

iOS 8 News @iOSNewsTeam

 

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *