HOBBİT – ZİNCİR SON HALKASIYLA TAMAMLANIYOR

Live A+ The Hobbit
Live A+ The Hobbit

HOBBİT – BEŞ ORDUNUN SAVAŞI: ZİNCİRİN SON HALKASI

Hobbit Efsanesi zincirin son halkası ile tamamlanıyor: Beş Ordunun Savaşı.

J.R.R.Tolkien ya da gerçek adıyla John Ronald Reuel Tolkien‘ın efsane kitabı Hobbit’in sinema uyarlaması serinin son halkası “Hobbit – Beş Ordunun Savaşı” , 17 Aralık kaçak bahis siteleri 2014’de gösterime girdi. Efsane kitabın efsane uyarlaması bu filmle sona eriyor.

Tolkien’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, en çok satan ve en önemli kitaplardan biridir. Hatta net rakam vermek gerekirse, Wikipedia’nın “Tüm Zamanların En Çok Satan Kitapları” listesinde, 200 milyon adet satan Charles Dickens‘ın “İki Şehrin Hikayesi” romanının arkasından, 150 milyon satış rakamıyla ikinci sırada yer almaktadır. Aynı zamanda, Amazon’un yayınladığı “Tüm Zamanların En İyi 100 Kitabı” listesinde de yer alan bu üçleme, belki de tarihin en çok konuşulan kitaplarından biridir. Tabii ki, Hobbit de bu popülerliğin doğal ortağı olmaktadır.

En çok konuşulan kitaplardan biri olmasının en önemli sebeplerinden biri, türünün ilk örneği olmasından kaynaklanıyor.

Kronolojik olarak bakıldığında, Hobbit, daha önce yazılmış ve daha önceki dönemi, yani “tek yüzük” ün Hobbit‘lerin eline geçişini anlatmaktadır. Ancak, daha sonraki dönemi anlatan ve daha sonra yazılmış olan Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, Hobbit‘in başarısını katlamış ve öne geçmiştir.

Live A+ The Hobbit
Live A+ The Hobbit

HOBBİT ve YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

Aslında Hobbit, eserin sahibi J.R.R Tolkien‘ın 1937 yılında çocuklarına yazdığı bir masaldan ibaretti. Ancak, çocukları Hobbit’i o kadar beğendiler ki bu eser devamını getirmekle kalmadı, yaratıcısını tarihin en çok satan yazarlarından biri yaptı. Evet, Yüzüklerin Efendisi, Hobbit‘i geçti ve bir efsane oldu.

Tolkien‘ın Epik Fantezi türündeki bu eseri tüm zamanların en çok satan romanlarından biri olmasının yanında,   belki de “tüm zamanların filmi en çok beklenen” kitabı olma özelliğini de taşıdı çünkü böyle bir eseri beyaz perdeye taşımak gerçekten büyük cesaret isteyen bir işti ve Peter Jackson‘dan önce bu cesareti taşıyan kimse çıkmamıştı.

ORTA DÜNYA

Eserde tasvir edilen “Orta Dünya” ve bu dünyanın İnsan‘lar, Cüce‘ler, Elf‘ler, Büyücü‘ler, Ork‘lar ve tabii ki Hobbit‘ler gibi zengin çeşitlilikte sahipleri ile bırakın yaratılması, yaratılan eserin ete kemiğe büründürülmesi bile imkansız gibi görülüyordu. Belki de bu zorluk sebebiyle, daha önce 1978 yılında bir çizgi film denemesi olmuş bile olsa, sinemaya uyarlanması için kitabın fanatiklerinin 2001 yılına kadar beklemesi gerekti.

Live A+ The Hobbit
Live A+ The Hobbit

ASLINDA NE ANLATILIYOR?

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi, yaratıcısının, yaşadığı ve kitapların yazıldığı dönemi yansıttığı bir fantastik eser olarak bilinir. Hobbit 1937 yılında yazılmıştır. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ise 1937 ile 1944 arasında yazıldığı bilinmektedir. Dolayısı ile dünyada yaşanan gelişmelerden etkilenmesi kadar normal bir durum olamaz. Birçoklarına göre “Sauron” aslında “Hitler” i temsil etmektedir. Tabii ki kitaplar boyunca yaşanan mücadele ve savaşlar da İkinci Dünya savaşını.

Kimilerine göre, konuştukları dil sebebiyle Ork‘lar da aslında Türkler‘i temsil ediyor. Ancak bu konuda kesin bir bulgu ya da bilgi mevcut değil.

Hitler, Türkler, Osmanlı, İkinci Dünya Savaşı, ya da her ne düşünülerek yazılmış olursa olsun, tarihin en ilgi çeken kitaplarından biri ve aynı şekilde tüm süreçleri boyunca en ilgi çeken filmlerinden biri ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek.

FİLMLER

Üçleme roman, aynı içerikler ile üç yıl sürecek bir süreçte, her yılın Aralık ayında vizyona girerek hayranları ile buluştu. Ama ne buluşma…! Kitabın hayranları için festival gibi geçen bir üç yıl oldu. Bir sonraki bölüm hakkında tahminlerde bulunmak, beklemek ve zamanı geldiğinde karanlık salondaki koltuğa kurulup filmi izlemek kitabın fanatiklerinin paha biçilemeyen heyecanlar yaşamasını sağladı.

Ne mutlu ki bu filmler, “kitapların sinema uyarlamaları asla başarılı olmaz” tabusunu yıktı. İnanılmaz ince detaylar ve teknolojinin en yüksek seviyedeki imkanları ile desteklenen filmler, izleyicinin müthiş beğenisini kazandı. Öyle ki, üç film, kazandıkları  toplamda 17 Oscar’ın yanı sıra, imdb.com’un Top 250 listesinde kendilerine 9, 11 ve 17. sıralarda yer buldu (Aralık 2014 itibarıyla).

Yüzüklerin Efendisi serisinin sinemada bu başarıyı yakalamasının arkasından bu furyanın Hobbit ile sürmesi belki de kaçınılmazdı. Kronolojik olarak ters sırada olsa da, Yüzüklerin Efendisi‘nin son bölümünün yayınlanmasından 9 yıl sonra başlayacak ikinci bir “üç yıllık festival” süreci Hobbit serisi ile devam etti. Yüzüklerin Efendisi ile başarılı olan “Üçleme” adeti, aslında bir ciltlik bir kitap olan Hobbit‘in sinema uyarlamasında da aynen uygulandı. Tavşanın suyunun suyu olarak da adlandırılabilecek bu durum, Yüzüklerin Efendisi kadar olmasa da hiç de azımsanmayacak bir başarı elde etti.

İşte 2014’ün Aralık ayında bu üçleme serinin de son halkası vizyona girdi ve böylece zincir tamamlanmış oldu.

J.R.R.Tolkien hayranlarının yıllar süren beklentileri artık nihayete erdi mi yoksa Peter Jackson‘un aklında başka planlar var mı bunu zaman gösterecek. Ancak içinde bulunduğumuz günlerin bir bakış açısıyla kutlama tadında geçmesi ve keyfine varılması gereken günler olduğu çok açık.

Serinin son halkasının resmi fragmanı ile sizlere veda ederken, Tolkien ve Jackson üstadlara saygılarımızı iletmeyi de bir borç biliyoruz. Tüm emeği geçenlerin ellerine sağlık.

 

Görseller: thehobbit.com

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

4 yorum

    • Doğrudur. Ve bence ikinci gruba girenler, yani okumamış olanlar dünyanın en şanslı insanları… Önlerinde muhteşem bir keyifle okuyacakları muazzam bir eser var… İlk kez okumanın keyfini bir kez daha yaşamayı çok isterdim… 🙂

  1. Altuğ bey siz çoktan asmissiniz.Yazisi,gorselleriyle harika bir blog.Profesyonel blog dediğin böyle olur. Sizi takip ettiğim bloglar arasina ekledim. Bu arada puanlamayi yanlis yaptim galiba:)5 üzerinden 5 vermek istemistim.Tersi okdu galiba:)

    • Cem Bey,
      Müthiş yorumunuz için çok teşekkürler. Gerçekten teşvik edici sözler. Umarım daha iyiye sizlerin de katkısı ile ulaşabilirim.

      Değerlendirme konusunda ise, canınız sağolsun. Verdiğiniz not nazarlık olsun sitemiz için. Diğer yazılarımızı da okuyup yüksek yıldızlar ile değerlendirerek telafi edeceğinizden eminim…

      Olumlu, olumsuz her türlü yapıcı eleştirinizin değeri çok büyük.

      Tekrar teşekkürler.
      Saygılar

1 geri izleme / bildirim

  1. Peter Jackson ve Tolkien Üzerine SayıklamalarLiveAPlus

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *