KADER CESURLARA GÜLER – JOHN WICK

Live A+ - John Wick
Live A+ - John Wick

**** Dikkat…!! Film hakkında spoiler içerir ****

**** Filmi izlememiş olanlar lütfen yazının sonundaki “İNTERAKTİF” fragmanı izlesinler. Filmi izledikten sonra tekrar yazıya dönüp okumayı unutmayın ****

Çocukken hiç istemediğiniz bir kavgaya girmeye mecbur bırakıldığınız oldu mu hiç? Ya da gençliğinizde, yer almak istemediğiniz bir rekabete, mücadeleye, kapışmaya çekildiğiniz? Veya daha önce hiç kapatmak istediğiniz bir sayfayı tekrar açmaya zorlandığınız oldu mu?

John Wick‘in başına da aynısı geliyor. Eski bir tetikçi olan John Wick, karısının ölümü sonrası eski hayatından uzaklaşmaya ve karısından kalan son hatıra olan şirin köpekle kendisine yeni bir gelecek çizmeye çalışmaktadır. Ancak arabasını çalmak için evine girenler köpeğini öldürünce olanlar olur ve John Wick kapatmaya çalıştığı sayfaları tekrar açmak zorunda kalır.

 

Live A+ - John Wick

 

Keanu Reeves‘in kariyerinde adı “John” ve türevlerinden oluşan rollerle dolu:

 2014 John Wick John Wick

 2012 Generation Um… John

 2005 Constantine John Constantine

 1995 Johnny Mnemonic Johnny Mnemonic

 1993 Much Ado About Nothing Don John

 1992 Dracula Jonathan Harker

 1991 Point Break Johnny Utah

Film baştan sona aksiyon dolu. Çatışmalar, cinayetler, dağılan beyinler ve sıçrayan kanlarla dolu sahneler ardı ardına geliyor ancak akış öyle iyi ayarlanmış ki bu durum izleyiciyi hiç rahatsız etmiyor. Filmlerde yer alan silahlar ile ilgili bilgilerin yer aldığı Internet Movie Firearms Database sitesine göre filmde tam 16 farklı çeşit ateşli silah kullanılmış. Yani aksiyonu seviyorsanız bu film tam size göre.

 

Live A+ - John Wick

 

Ancak öte yandan film boyunca hem atmosferlerde, hem de karakterlerde inanılmaz düzeyde bir “karizma” da neredeyse elle tutulabilecek denli öne çıkıyor. Başta John Wick olmak üzere filmdeki tüm karakterler kendi çaplarında bir efsane tadında tasarlanmış ve çatı bu “karizma” temelinin üzerine kurulmuş. Kötü adamların bile büyük bölümü bu “karizma” dan sebeplenmiş. Bu etkileyici duruştan sadece arabasını çalıp köpeğini öldürerek adamımızın düzenin bozan ve tabii ki intikam almak üzere peşlerine düştüğü Rus mafya patronu Viggo‘nun oğlu Iosef mahrum bırakılmış.

 

Live A+ - John Wick

 

Doğal olarak bu karizmanın zirve yaptığı karakter John Wick. Keanu Reeves canlandırdığı karaktere bu zırhı masalsı bir duruşla giydirmiş. Fakat bu masalsılık hem film hem de izleyici için bir riski de yanında getiriyor. Filmin tadına daha fazla varabilmek için bu masalsılığı kabul ederek izlemenin yardımcı olacağı görüşündeyiz. Zira, gerçekçiliği sorgulamaya çalışan izleyicinin bu “karizma” bombardımanının arkasında kendine mutsuz olacağı bir çok sebep bulması muhtemel.

 

Live A+ - John Wick

 

Wick‘in karizmasının gözle görülen en önemli yansımalarından biri de karakterin felsefesini anlatan dövmesi. Filmde duş sahnesinde John Wick‘in bir omzundan başlayıp diğerinde biten “Fortis Fortuna Adiuvat” dövmesi görülüyor. Yazımıza başlık olarak seçtiğimiz Türkçe karşılığı ise “Kader Cesurlara Güler“.

 

Live A+ - John Wick - Fortis Fortuna Adiuvat

 

Karizma konusunda konuşmaya başlamışken değinmeden geçilemeyecek bir konu da Continental Hotel. John Wick gibi tetikçi ve suikastçilerin kaldığı ve kaldıkları süre içerisinde “iş” yapmaları yasak olan Continental Hotel, binasından, resepsiyonistine, kapısından girildiği andan itibaren solunan havadan, barına kadar her köşesinden buram buram “cool” luk ve “karizma” kokan bir mekan.

 

Live A+ - John Wick - Continental Hotel Rules

 

Filmle ilgili ilginç konulardan bahsederken, dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmayacak olan bir göndermeden bahsetmemek olmaz diye düşünüyoruz. John Wick karakteri, mesleği, geçmişi, yetenekleri, yaşadıkları ve yaşamaya zorlandıkları ile Trevanian‘ın Şibumi romanındaki muhteşem terör ve anti-terör uzmanı Nicholai Hel‘e ciddi göndermelerle dolu. Wick de tıpkı Hel gibi silahlarla dolu geçmişini geride bırakmışken tekrar sahalara dönmeye zorlanıyor. Filmde canlı örneğini çok göremesek de Viggo‘nun yardımcısına anlattığına göre Wick de tıpkı Hel gibi sıradan eşyaları bir silah gibi kullanarak düşmanını öldürebiliyor. Ayrıca yönetmenler Chad Stahelski ve David Leitch bu konuda ellerinden geleni yaparak yeterli ipuçlarını filme eklemişler. Filmde Wick sinirini boşaltmak için bir eski havaalanına gider ve arabasıyla pistte hız yaparak adrenaline tavan yaptırır. Wick havaalanına geldiğinde giriş kapısındaki güvenlikçi Şibumi‘yi okumaktadır. (Nicholai Hel, Trevanian, Şibumi ve felsefesi hakkındadaha detaylı bilgi için “Zarif Basitlik ya da Diğer Adı İle Şibumi” adlı yazımızı okumanızı öneririz)

 

Live A+ - John Wick - Şibumi

 

Yeri gelmişken filmdeki arabalarla ilgili de birkaç kelime etmekte fayda var. Sinema filmlerindeki araçlar ile ilgili bilgilerin yer aldığı Internet Movie Cars Database‘deki ilgili sayfada 33 araçla ilgili bilgi yer alıyor. Tabii ki bunlardan en öne çıkanlar, Iosef‘in çaldığı 1969 Ford Mustang ve 2011 Dodge Charger.

 

Live A+ - John Wick - 1969 Ford Mustang
1969 Ford Mustang

 

Live A+ - John Wick - 2011 Dodge Charger
2011 Dodge Charger

Evet, konusu, karakterleri, silahları, arabaları, oteli ve baştan aşağı her dakikası ile bu masalsı film mutlaka izlenmesi, hatta tekrar tekrar izlenmesi ve meraklılarının film arşivinde kesinlikle yer verilmesi gereken bir yapıt. Artık Matrix döneminden iz kalmamış olsa bile, geçen yılların getirdiği tecrübeyi canlandırdığı karakterin her hücresine yansıtan Keanu Reeves bile tek başına bu filmin izlenmesi için yeterli bir sebep.

Bu arada filmi sevenlere bir müjdemiz de var. İkinci John Wick filmi 2016’da vizyonda olacak. Biz şimdiden gün saymaya başladık. Ya siz?

 

Tüm Live A+ takipçilerine iyi seyirler dileriz.

 

deneme bonusu veren siteler

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *