BEST OF CREAM

Live A+ - Cream
Live A+ - Cream

1960’ların en ışıltılı dönemlerinde dünya müzik tarihinin yapı taşlarını atan bir çok grup ortaya çıkmıştı. Beatles benzeri bir müzik tarzını kendi çerçevesinde severim. Ama bu önemli dönemde mevcut grupların %50’sinin Beatles’ı taklit etmeye çalışmasını da ayrı bir ironi olarak görüyorum.

Cream; kararsız dönemin, kararsız insanlarını bir araya getirmiştir. Eric Clapton’ın da içinde bulunduğu bir halka düşünün, kulağa hoş geliyor öyle değil mi? Bisiklet sürücüsü bacaklarıyla Ginger Baker, kadife sesli Jack Bruce ve gitar klavyesinden taşan parmaklarıyla Eric Clapton bir araya gelerek yıllar sonra bile rock severler tarafından anılacak olan CREAM’i kurdular.

Bu dönem, Eric Clapton’un en sevdiğim dönemidir. Öyle ki, tek başına Clapton’a kulak kabarttığımda; Gibson SG gitar (Nam-ı diğer The Fool) ve lambalı efsane Marshall Plexi anfi ve Clapton’un tellere basmasıyla oluşan üçlüden çıkan tonu duyduğumda notalar adeta beynimin koridorlarında dans eder. Clapton’un o dönem yakaladığı bu sihirli tona bir bayan sesine benzetildiğinden “Woman ton” denilirdi. Bence kendisi daha sonraki dönemlerde bu tonu yakalayamamıştır.

Ginger Baker; albümdeki performansında bisiklet pedalı çevirmeye alışkın bacaklarıyla; çift crosslarla jazz bateristi olacağının sinyallerini o zamandan vermeyi başarıyor.

60’ların oksijeni bol havasını soluyup, gözlerinizi kapayıp; çiçeğini, ağacını da görmek istiyorsanız, bu albümü şiddetle tavsiye ederim…

Albüm notları:

+White Room (özellikle Ginger Baker’in davul solosu ve genç Eric Clapton’un woman tonu için)

+Sunshine Your Love

-I Feel Free (Albüm kapağındaki salatalık için)

Live A+ - Cream
Live A+ – Cream

 

BEST OF CREAM

Released : 7 July 1969 (US) / 24 October 1969 (UK)

Recorded : 1966-68

Genre : Blues rock, psychedelic rock, hard rock, acid rock

Length : 34:45

Label : Atco, RSO

Producer : Felix Pappalardi, Robert Stigwood

Cream Chronology Goodbye

(1969) Best of Cream

(1969) Live Cream

(1970) Polydor Şirketinin 180 gram olarak bastığı bu plak

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *