ŞİFRE SORUNSALINDAN SONSUZA DEK KURTULUN

Live A+ – Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

Teknoloji her geçen gün hayatımızın daha da büyük bir bölümünü kaplıyor. Artık her işimizi teknolojik cihazlarla yürütüyoruz. Eskiden geleneksel yöntemlerle yaptığımız bir çok işimizi bugün bilgisayarımızda, tabletimizde, cep telefonumuzda gerçekleştiriyoruz. Bankacılık işlemlerimizden tutun da alışverişe, eğlenceye, kişisel gelişimden, kitap okumaya, müzik dinlemeye kadar hayatımız gittikçe elektronik ortama taşınıyor. Hem de biz farkında olmadan.
 

Yeni çıkan bir cep telefonunu veya uygulamayı kullanmıyor olmak geri kalmış olmakla özdeşleştiriliyor. Artık yan odadaki arkadaşımızla bile WhatsApp üzerinden mesaj göndererek haberleşiyoruz.
 

Hal böyle olunca bir çok sisteme kaydımızı yapmamız, kendimiz için kullanıcı açmamız gerekiyor. Bunun durum bazı kişisel bilgilerimizi tanımadığımız bir kurumun güvenliğine teslim etmek anlamına geliyor olsa da teknolojiye ve güncele ayak uydurma pahasına bu gri alanı görmezden gelebiliyoruz.
 

Bu teknolojik maratonun bir başka sıkıntılı tarafı ise bu kadar çok cihaza, sisteme, uygulamaya, ortama ait kullanıcı kodları ve şifrelerin yönetiminin gittikçe zorlaşması olsa gerek.
 

Öyle ya, bu maratonun başladığı ilk zamanlarda sadece banka kartımızın ATM’de kullanılan 4 basamaklı şifresini aklımızda tutmamız yeterliyken şimdi günlük olarak kullandığımız onlarca sabit sistem ve uygulamanın şifrelerini hatırlamak gerekiyor.
 

Biz de Live A+ olarak teknolojik hayatımızdaki anahtar ve ayak izlerimiz olan şifelerimizi daha güvenli ve kolay yönetebilmemizi sağlayacak bazı ipuçları ile ilgili bir gezintiye çıkmak, birlikte yapacağımız bir minik beyin cimnastiği ile şifrelerinizin temelini sağlamlaştırmak için yapabilecekleriniz üzerinde düşünmenize yardımcı olmak istedik.

Live A+ - Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

 

Sağlam Şifre Neden Gerekli?

Gün geçmiyor ki güvenlik sistemleri yerle bir edilerek kullanıcı bilgilerine erişilen bir banka, firma veya uygulama hakkında basında bir haber çıkmasın.
 

  • “XXXX firmasının müşteri kayıtlarını ele geçiren hacker’lar bir milyon kullanıcının kredi kartı bilgilerine ulaştı”

 

  • “Hacker’lar yyyy.com’un kullanıcı bilgilerini ele geçirdi. Firma yetkilileri tüm kullanıcılarının şifresini değiştirmesini istedi”

 
Buna benzer haberler hemen her gün karşımıza çıkar oldu. Üstelik, kullandığımız sistemler ve uygulamalara kayıt yaptırırken güvenlik seviyesini arttırmak için artık daha fazla bilgi isteniyor. Kayıt yaptırırken cep telefonu, TC kimlik numarası gibi bilgilerimizi de girmemiz istenebiliyor. Bu durumda adımız dışında kişisel bir çok bilgimizi de karşı tarafa emanet etmiş oluyoruz.
 
İşte bu yüzden, kullandığımız şifrelerin güvenilir olması hem bu sistemlere istemediğimiz kişilerin bizim adımıza girmemesi, hem de kişisel bilgilerimizin güvenliği açısından çok önemli.
 

En Ölümcül Şifre Günahları

 
Peki biz bu konuda ne kadar bilinçli ve dikkatliyiz?
 
Her türlü sistem ve cihaz için geçerli olmak üzere, en sık yapılan şifre hatalarını kısaca gözden geçirerek başlayalım. Lütfen okudukça kullandığınız tüm şifreleri gözden geçirip bu hataların ne kadarını yaptığınızı belirlemeye çalışırken, aynı anda şeytanın avukatlığını yaparak ilgili şifreler yetkisiz kişilerin eline geçtiğinde neler kaybedebileceğinizi düşünmeye çalışın.
 

1. Şifreyi Bir Yere Yazmak

En çok rastlanan hatalardan biri şifreleri bir yerlere kaydetmek olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden bu konuda en sık yapılan hatalar şifreyi bir kağıda veya post-it’e yazarak monitöre ya da en yakınımızdaki panoya asmak olarak görünürdü. Sonra, ajandalarımızın köşelerine, cebimizde taşıdığımız minik not defterlerimize yazmaya başladık.
 
Teknoloji ilerledikçe bu hata konusunda da daha teknolojik olmaya başladık. Önce cep telefonumuza kaydetmeye başladık. Ne güvenlik ama…! 🙂
 
Şimdilerde bu hata konusunda en teknolojik yaratıcılık, tüm şifrelerimizi bir word veya excel dosyasına kaydedip Dropbox veya OneDrive gibi bulut ortamındaki dosya saklama ortamlarına koymak. Ama o excel dosyasını da şifreliyoruz ki biri bu dosyayı ele geçirirse açmak ve tüm hayatımızı ele geçirmek için biraz uğraşsın (!).
  

Yapmayın: Şifrelerinizi hiçbir yere yazmayın.

 
 

2. İlk Akla Gelen Kelimeyi Şifre Olarak Seçmek

 
Güvenlik uygulamaları konusunda faaliyet gösteren SpashData’nın her yıl hazırladığı raporun 2014 versiyonuna göre tüm dünya üzerinde en çok kullanılan ilk 25 şifre şöyle:
 

Live A+ - Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

 

Listeden de görüleceği üzere “123456” ve “password” zirvedeki yerini bu yıl da bırakmamışlar.
 

Yapmayın: Şifrelerinizi herkesin kullanabileceği kelimelerden belirlemeyin.

 
 

Live A+ - Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

 

3. Kişisel Bilgileri Kullanmak

Yukarıda bahsedilen, çok kullanılan kelimelerin dışında doğum yılları, eş, çocuk, anne, baba isimleri, evcil hayvanların isimleri, yaşadığı veya doğduğu yer isimleri, tuttuğu takım veya onun kuruluş yılları gibi bilgiler de şifrelerde en çok kullanılan dolayısı ile en kolay tahmin edilebilecek tercihler. Yani Türkiye için böyle bir liste yapılsa muhtemelen “cimbom” lar, “kanarya” lar, “kartal” lar veya “1905” ler, “1903” ler, “1907” ler üst sıralarda olacaktır.
 

Yapmayın: Şifrelerinizde kişisel bilgileri kullanmayın.

 

4. Kullanıcı Adından Türetilmiş Şifreler

 
Kullanıcı adının aynısı, tersten yazılmışı, büyük harfle veya küçük harfle yazılmışı gibi şifreler de en zayıf ve kolay kırılabilecek şifreler arasında sayılıyor. Ahmet adındaki bir kişinin şifresini de “Ahmet” olarak belirlemesi en sık rastlanan şifre kullanım hatalarından biridir.
 

Yapmayın: Adınızdan türetilmiş şifreler kullanmayın.

 
 

 

5. Kolay Tahmin Edilebilecek Kelimeler

2. maddede verilen listedeki “mustang“, “superman” veya “batman” gibi kolay tahmin edilebilecek kelimelerden oluşan şifrelerin kullanılması da oldukça tehlikelidir. Bunların tehlikesi, şifre kırma yazılımlarının veri tabanlarındaki hazır şifre kelimelerinin arasında yer almalarıdır. Bu gibi yazılımlar, karakter kombinasyonlarından önce bu türden kelimeleri deneyerek şifreyi kırmaya çalışırlar.
 

Yapmayın: Sizi tanıyanların kolayca tahmin edebileceği kelimeleri şifre olarak seçmeyin.

 

6. Sadece Harflerden Oluşan Şifreler

 
Şifrelerin sadece harflerden oluşması en çok yapılan şifreleme hatalarından biridir. Güvenli bir şifre içerisinde mutlaka büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakterlerin tümünün birden kullanılması önerilmektedir.
 

Yapmayın: Sadece harf veya rakamdan oluşan şifreler kullanmayın.

 
 

7. Kısa Şifreler

Kullanılan sistemin şifre politikası belirli bir minimum şifre uzunluğunu zorunlu kılmıyor olsa da şifrelerin 8 ve daha fazla karakterden oluşmasını sağlamak gerekiyor. “1234“, “1111” veya “abcd” şeklindeki şifrelerin kırılması için birkaç saniye yeterli olacaktır.
 

Yapmayın: Çok kısa şifreler kullanmayın.

 
 

8. Eski Şifreler

Uzun süre boyunca aynı şifreyi kullanmak güvenlik anlamında büyük zaafiyetler doğurabilir. Sistem sizi zorlamıyor olsa da şifrenizi belirli aralıklarla değiştirmeyi alışkanlık haline getirmek çok önemlidir. Her ne kadar ilave akıllı şifre araçları içeriyor olsa da elektronik bankacılık şifrelerinde de diğer tüm kurallarda olduğu gibi bu kurala da dikkat edilmesi çok önemlidir.
 

Yapmayın: Aynı şifreyi çok uzun süre kullanmaya devam etmeyin

 

9. Şifrenizi Başkalarıyla Paylaşmak

Live A+ - Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

Bu konunun önemini uzun uzun anlatmaya gerek yok. Kendi elinizle hayatınızı başkasına teslim etmek bir çok sıkıntıyı da yanında getiriyor olacaktır. Kötü niyetli denemeleri bir tarafa bırakırsak, bir sırrı iki kişinin koruması bir kişinin korumasından çok daha zordur.
 

Yapmayın: Şifrenizi ASLA başkasına söylemeyin.

 
 

10. Her Yerde Aynı Şifre

Gelelim en önemli ve bu yazının yazılmasına ilham olan günaha.
 
Listemizdeki günahların bir veya birkaçını işlediniz ve kalitesiz bir şifre belirlediniz. Bu çok kötü. Ama daha da kötüsü bu şifreyi her yerde aynen kullanmak olacaktır. Bu sayede, güvenlik önemleri zayıf olan bir sistem, site veya uygulamadaki açıklardan faydalanarak şifrenizin ele geçirilmesi halinde, email adresinizden ve adınızdan yola çıkarak başka sistemlerdeki hesaplarınıza da erişilmesi mümkün olabilecektir.
 
Hele bir de 9. maddedeki günahı işlediyseniz, yandınız. Herhangi bir sebeple bir kullanıcınıza ait şifrenizin başkası tarafından öğrenilmesi, kontrolünüz dışında diğer hesaplarınıza da erişilmesine sebep olabilir. Bu yüzden her yerde farklı bir şifre kullanmak en sağlıklı çözüm olacaktır.
 

Yapmayın: Aynı şifreyi farklı farklı yerlerde kullanmayın.

 
 

Kolay Hatırlanabilir Ama Zor Tahmin Edilir Şifreler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık şifreler her yerde. Tüm hayatımızı girdiğimiz şifrelerle yönetir hale geldik. Akıllı telefonlar ve kullandığımız bilgisayarların internet tarayıcıları üzerinde bu şifrelerin kaydediliyor olması hayatı bir yandan kolaylaştırsa da, haftalar ya da aylar sonra başka bir cihaz veya sistem üzerinde aynı uygulamaya girmeye çalıştığımızda veya şifrenin değişme zamanı geldiğinde yana yakıla eski şifremizin ne olduğunu hatırlamaya çalışıyoruz. Oysa her seferinde şifreyi giriyor olsak hatırlamamız daha kolay olabilirdi.

 

Live A+ - Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

 
Peki hem başkaları tarafından kolay tahmin edilemeyecek, hem yeterince uzun olacak, hem de bizim tarafımızdan kolay hatırlanabilecek şifreleri nasıl belirleyebiliriz?

 
İşte size birkaç ipucu:
 

1. Birden fazla kelimeyi bir arada kullanın

Şifrenizi tek bir kelime yerine birkaç kelimeyi birleştirerek belirleyebilirsiniz. Kolay hatırlayabileceğiniz iki veya üç kelimeyi yan yana getirerek daha uzun ve güçlü ama aynı zamanda hatırlanabilir şifreler oluşturabilirsiniz. Eşinizin ve çocuğunuzun isimleri, doğduğunuz ve yaşadığınız şehirler, en sevdiğiniz içecek markaları gibi istediğiniz kelimeleri birleştirmek iyi bir fikir olacaktır.
 

Daha güçlü bir şifre için birleştirdiğiniz kelimelerin harflerini iç içe sıralayarak da kullanabilirsiniz. Örneğin seçtiğiniz kelimelerin “köpek” ve “balık” olduğunu varsayarsak, şifrenizi “kBöApLeIkK” olarak belirleyebilirsiniz.
 

2. Kodlamalar kullanın

Belli harfleri büyük, diğerlerini küçük kullanmak, harflerin yerine rakamlar veya semboller kullanmak, sesli harfleri çıkararak yazmak gibi kendinize özel kodlamaları kullanabilirsiniz.
 

Yukarıdaki listede, 6. günahta bahsedilen hataya düşmemek için bu kodlamalar iyi bir yöntem olabilir. Ahmet adlı kullanıcının şifresini, örneğin yanına doğum yılı gibi bir bilgiyi de ekleyerek “aHmEt!79” gibi bir şekilde belirlemesi daha güvenli bir şifreye sahip olması anlamına gelecektir. Hatta kelimeler içerisindeki bazı harflerin benzer görünüme sahip rakamlar veya sembollerle değiştirilmesi bu güvenliği arttıracaktır. Selim adlı kullanıcının içinde “5e1!M” şeklinde bir karakter dizisinin bulunduğu bir şifre belirlemesi güvenliği arttıracaktır.
 

Bir başka kodlama yöntemi harflerin yerini değiştirmek olabilir. Alfabedeki bir önceki veya bir sonraki harfi kullanmak, klavyede bir yandaki tuşu kullanmak, veya kelimeleri tamamen ters sırada yazmak bu türden kodlamalara örnek olabilir.
 

 

3. Rakamlarla birleştirin

Belirlediğiniz kelimenin içinde mutlaka rakamlar da olmasına her zaman dikkat edin. Kodlayarak eklemediyseniz doğum tarihiniz gibi kolay tahmin edilemeyecek ama sizin hatırlayabileceğiniz rakamları mutlaka şifre içine serpiştirin.

 

4. Şifrenizi çiftleyin

Yukarıdaki yöntemleri kullanarak bir şifre belirlediniz ama yeterince uzun değil mi? Aynı karakter dizisini iki kez tekrarlayarak şifrenizin gücünü arttırabilirsiniz. “5e1!M” yerine “5e1!M5e1!M” daha güçlü bir şifre olacaktır.

 

5. Kelimeler yerine cümleler kullanın.

Şifrelerinizi belirlerken kelimeler yerine cümleler kullanarak hem daha güçlü hem de daha kolay hatırlayabileceğiniz şifreler belirleyebilirsiniz. Örneğin arabanızın markasını şifre olarak kullanmak yerine “ArabamOpelAstra” şeklinde veya kedinizin adı Pamuk ise şifrenizi “Pamuk” yapmak yerine “KediminAdiPamuk” şeklinde bir şifre belirlemeniz halinde daha güçlü ve daha hatırlanabilir bir şifreye sahip olabilirsiniz.
 
Cümleleri belirlerken en sevdiğiniz kitabın adını, bir sloganı, en sevdiğiniz müzik grubunu, bir şarkıyı, bir tekerlemeyi veya bir atasözünü kullanabilirsiniz. Yaratıcılıkta sınır yok ve bu sizin şifreniz. Hayal gücünüzü konuşturun.
 
Kullandığınız cümle çok uzunsa, baş harflerini kullanarak kısaltmak da çok iyi bir fikir olabilir. Bu sayede hem sadece sizin tarafınızdan bilinecek, hem tahmini zor hem de sizin tarafınızdan kolay hatırlanabilecek şifreler oluşturabilirsiniz.
 

Live A+ – Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

Şifrem Yeterince Kuvvetli Mi?

Yeri gelmişken oluşturduğunuz şifrelerin, genel şifreleme/şifre kırma yöntemleri göz önünde tutularak ne kadar kuvvetli olduğunu test edebileceğiniz bazı araçlar hakkında da bilgilendirmek istiyoruz.
 
Oluşturduğunuz şifrenin ne derece güvenli olduğunu aşağıdaki siteler üzerinde test edebilirsiniz:
https://howsecureismypassword.net/
Bu sitede şifrenizin ne kadar kuvvetli olduğunun yanında, yazdığınız şifrenin en bilinen ve en çok kullanılan şifreler listesinde olup olmadığı ve şifre kırma uygulamaları ile bu şifrenin ne kadar sürede kırılabileceğini de gösteriyor. Şifreniz kötü ise size önerilerde de bulunuyor (çok kısa, vb)
 
http://www.passwordmeter.com/
Benzer şekilde şifrenizin ne kadar kuvvetli olduğunu söylemenin yanında, hangi özelliklerin (büyük harf, küçük harf, rakam, sembol, vb) şifrenizin içinde bulunduğuna veya bulunmadığına bakarak size önerilerde bulunuyor.
 
https://www.microsoft.com/en-gb/security/pc-security/password-checker.aspx
Diğerlerine göre daha basit olan bu Microsoft aracı şifrenizi “Zayıf”, “Orta”, “Güçlü”, “En iyi” şeklinde derecelere göre değerlendiriyor.
 

Bir başka özel araç türü de yüksek güvenlikte ve tahmin edilmesi güç şifreleri oluşturmanızda yardımcı olmak için tasarlanmış. Bazıları kendisine göre farklı özellikleri ekleyerek bir rastgele şifre üretirken, bazıları bu özellikleri (toplam karakter sayısı, kullanılacak karakter grupları, vb) sizin seçiminize bırakıyor. Bu türden rastgele şifre üretici sitelere birkaç örnek:
 

http://passwordsgenerator.net/
https://strongpasswordgenerator.com/
https://www.random.org/passwords/
http://www.newpasswordgenerator.com/
http://passcreator.com/

 

Bu Kadar Şifreyi Nasıl Aklımızda Tutacağız?

Gelelim bu yazının en önemli bölümüne.
 
Diyelim ki şifrelerimizi belirlerken çok sık yapılan hatalara düşmedik. Sadece bizim bilebileceğimiz, kolay tahmin edilemeyecek ama kendimizin kolayca hatırlayabileceği, yeterli uzunlukta, harf, rakam, sembol gibi farklı çeşitlerde karakterleri barındıran bir şifre belirledik. Artık kimsenin bizim şifremizi kırması mümkün değil.
 
Peki ya 10. günah?
 
Her yerde aynı şifreyi kullanarak güvenliğimizi tehlikeye atmış olmayacak mıyız? Varsayalım X bir firmanın alışveriş sitesine e-mailiniz ve belirlediğiniz müthiş güçlü şifrenizle kaydınızı yaptınız. Dışarıdan herhangi bir kullanıcının tahmin yoluyla sizin şifrenizi ele geçirme şansı yok. Ancak bu X sitesinin sistemleri ne kadar güvenli? Herhangi biri bu sitenin kullanıcı listesine eriştiğinde veya bir gün internet üzerinde şöyle bir haber gördüğünüzde ne yapacaksınız? Aynı şifreyi kaç yerde birden kullanıyorsunuz? Tüm bu hesaplarınızın ele geçirilmesi işten bile değil.
Her yerde farklı şifre kullandığımızda da bunların takibi gittikçe zorlaşıyor. Tabii ki şifrelerinizi 1Password, LastPass, KeePass gibi uygulamalar içerisinde kaydederek, tek bir şifre ile tümüne istediğiniz zaman ulaşmak gibi bir yöntemi kullanabilirsiniz. Ancak bunun da ne kadar güvenli bir yöntem olduğu tartışılabilir.
 
Peki, her sistemde farklı şifreler kullanmak ve bunları hiçbir yere yazmadan hepsini akılda tutmak mümkün mü?
 
Evet mümkün. Aşağıda anlatacağımız yöntemi kullanarak tek bir anahtarı her kilitte farklı farklı kullanıp tüm kapılarınızı açmanız mümkün.
 

Live A+ – Sağlam Şifre
Live A+ – Sağlam Şifre

Peki nedir bu sihirli yöntem?

Öncelikle kendinize bir kodlama mekanizması veya başka bir deyişle algoritması belirlemeniz ve şifrenizi buna göre oluşturmanız gerekiyor. Peki her sistemde farklılaşacak şifreye nasıl ulaşacağız? Sabit anahtarlardan oluşan algoritmamıza o sistemle ilgili bir anahtarı da dahil ederek. Yani şifrenizin bir bölümünde ilgili sistemin isminden oluşturacağınız bir kodlamayı da dahil edin. Örneğin, Instagram hesabınızın şifresinin içinde “Instagram” dan yola çıkarak oluşturacağınız bir harf dizisi de ekleyeceksiniz.
 

Karmaşık mı oldu? Aslında çok kolay. Biraz daha detaylandırmaya ve örneklerle açmaya çalışalım.
 

Öncelikle, sistem adı dışındaki anahtarlarımızı belirleyelim. Yukarıda bununla ilgili ipuçlarını verdik. Diyelim ki bu anahtarımız yukarıdaki örnekte de kullandığımız “5e1!M” olsun. Bunun sonuna girdiğiniz sistemin isminin son üç harfini de ekleyerek şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bu durumda şifreniz farklı sistemler için şöyle olacaktır:
 

Hotmail: “5e1!Mail
Instagram: “5e1!Mram
Facebook: “5e1!Mook

 
Haydi başka bir örnek verelim:
 

Adınızın ve soyadınızın ilk iki harfini, bağlandığınız sistemin adının ilk ve son harfiyle birleştirelim. İkisinin arasına da bağlandığınız sistemin adı kaç harfliyse onu yazalım:
 

Adınız örneğin “Hilmi Cavlı” ise, sistemlerdeki kullanıcı hesaplarınız şöyle olacak:

Hotmail: “Hc” + 7 (hotmail kelimesi toplam 7 harften oluşuyor) + Hl = “Hc7Hl
Instagram: “Hc9Im
Facebook: “Hc8Fk

Tahmin edilmesi çok kolay olmayan bir sistem oluşturduk. Değil mi?
 

Şifrenin uzunluğu yetersiz derseniz algoritmanıza yeni anahtar parametreleri eklemeniz mümkün. Örnek vermek gerekirse:

  1. Adınızın ve soyadınızın ilk iki karakteri

  2. Bağlandığınız sistemin adının ilk iki karakteri (Ho, Fa, In, …)

  3. Bağlandığınız sistemin isminin harf sayısının karesi (Facebook: 8 x 8 = 64)

  4. Özel semboller: *, ?, %, +

  5. Cep telefonu numaranızın son iki hanesi

  6. Evinizin kapı numarası

 

Mesela, yukarıdaki örneklerin sırasıyla 1.si, 4.sü, 2.si ve 3.sünü kullandığımızda Hilmi Cavlı’nın Instagram’a girişi için şöyle bir şifreye ulaşabiliriz:”HiCa*In81

 

Bu örnekleri çoğaltmak ve istediğiniz kombinasyonla yan yana birleştirerek tüm sistemlere girişinizi sağlayacak şifre algoritmanızı bir kez oluşturmanız yeterli olacaktır.

 
Haydi gelin bir adım daha karmaşıklaştıralım. Şifreye ekleyeceğiniz özel karakteri de her sistem için belirli bir mantığa göre farklılaştırmak isterseniz şöyle bir anahtar da kullanabilirsiniz: Bağlanmaya çalıştığınız sistemin toplam harf sayısı kaç ise kullandığınız klavyedeki o tuşa Shift ile bastığınızda çıkan karakter
 

Mesela yukarıdaki örnekten yola çıkarsak; Hilmi Cavlı’nın şifrelerinin sonuna, bağlandığı sistemin harf sayısına Shift ile birlikte bastığımızda çıkan işaretleri ekleyelim:

Hotmail: “HcHl/” (Shift + 7 = /)
Instagram: “HcIm)
Facebook: “HcFk(

 
Bu örnekler ışığında, belirlediğimiz şifrelerin yeterince uzun olması gerektiğini de tekrar hatırlatalım (7. günah). Anahtar kombinasyonlarınıza bir önceki bölümde verdiğimiz güçlendiricileri de dahil ederek şifrenizin gücünü arttırabilirsiniz.

 
Bir örnek verelim. En sevdiğiniz filmin “Baba” olduğunu düşünelim. Orijinal adını, yukarıda saydığımız örneklerde anlatıldığı gibi “GODFATHER -> 60DF47H3R” olarak kodlamanız ve yukarıda olşturduğumuz anahtar dizisi ile birleştirmemiz mümkün.

Hotmail: “60DF47H3RHcHl/
Instagram: “60DF47H3RHcIm)
Facebook: “60DF47H3RHcFk(

 
Unutmayın, ne kadar uzun olursa ele geçirilmesi o kadar zor bir şifreniz olacak. Ama yine de çok karışık veya uzun geldiyse “Baba” yı Türkçeleştirip tekrar deneyebilirsiniz: “BABA -> 8@8@” olarak kodlanabilir.

Hotmail: “8@8@HcHl/
Instagram: “8@8@HcIm)
Facebook: “8@8@HcFk(

 

Başta karmaşık görünebilir ancak o kadar da zor değil. Sadece tek bir bulmacayı ezberleyip her girişinizde her sistemde aynı bulmaca çözümüne göre şifrenizi yeniden oluşturmak gibi. Tek bir anahtar tüm kapıları açıyor.
 

Bu yöntemi, sık sık şifre değiştirmeniz zorunlu olan sistemlerin şifreleri için de kullanabilirsiniz. Örneğin sistem her ay yeni şifre vermenizi gerektiriyorsa, anahtar gruplarının arasına şifreyi belirlediğiniz veya kullandığınız ay ile ilgili bir bilgi de ekleyebilirsiniz: “HcHl/05” veya “Hc05Hl/
 

Şifre algoritmalarınız içindeki anahtarların sayısını ve içeriğini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
 

Bu yöntem bazı kullanıcılara çok karmaşık gelebilir. Ancak bu sadece algoritmanızı belirlerken bir kez yaşamanız gereken bir konu. En doğru anahtar kombinasyonunu bir kez belirleyip tüm şifrelerinizi buna göre kullanmaya başladığınızda şaşarak göreceksiniz ki kullandıkça sistemin işleyişi de gittikçe kolaylaşacak.
 
Bu sayece hem her yerde başka şifre kullanabilecek hem de şifre unutma riskinizi tamamen ortadan kaldırmış olacaksınız.

 
Yöntemimizi faydalı bularak kullanmanız dileğimizle.

 
Yorumlarınızı bekliyoruz.

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

3 geri izleme / bildirim

  1. ŞİFRE SORUNSALINDAN SONSUZA DEK KURTULUN | Budamedya
  2. Açık Kalan Uygulamaların iPhone Pil Tüketimine Etkisi | Budamedya
  3. WiFi Bağlantısını Hızlandırmanın 8 Basit Ama Etkili Yolu

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *