Açık Kalan Uygulamaların iPhone Pil Tüketimine Etkisi

Live A+ - iPhone Pil
Live A+ - iPhone Pil

 

Bilindiği gibi, Apple, 2010’da çıkardığı iOS 4’den itibaren çokgörevlilik (multitasking) özelliğini destekleyerek, iOS kullanan cihazlarda aynı anda birden fazla uygulamanın çalışmasını ve aktif olmayan uygulamaların arka planda bekletilerek istenildiği zaman tekrar aktif edilmesini desteklemektedir. Bunun için Home butonuna iki kez basmanız ve gelen ekranı sağa sola kaydırarak istediğiniz uygulamayı seçmeniz mümkün.
 

 

Live A+ - iPhone Multiprocessing

 

 
Ancak bu özellik ile ilgili genelde yanlış bilinen bir konu, arka planda açık kalan uygulamaların pil tüketimine etkisidir. Genellikle, açık uygulamaların pilin daha hızlı tükenmesine sebep olduğu düşünülür. Fakat bu tam olarak doğru değil.
 

 

Arka planda açık kalan uygulamaların pil tüketimine etkisi yok denecek kadar azdır. Siz bir uygulamayı arka plana attığınızda, uygulamanın bir anlamda fotoğrafı çekilerek depolanır. Sonrasında uygulama tekrar aktif hale getirildiğinde ise uygulama bu fotoğrafta kaldığı yerden kullanılmaya devam eder. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Her bir uygulamayı evinizde oynadığınız kutu oyunları olarak düşünün. Bir uygulamayı arka plana attığınızda ise oyunu kaldığınız yerdeki hali ile bir rafa kaldırdığınızı. Uygulamayı tekrar ne zaman açarsanız kaldığınız o noktadan oynama devam etmeniz mümkün olan bir kutu oyunu olacaktır.
 

 

Oysa, uygulamaların kullanıldıkları zamanlar dışındaki asıl güç tüketimi uygulamanın ilk açılışı sırasında yaşanmaktadır. Yani, arka plandaki uygulamaları pil tüketmesinler diye kapattıktan sonra, o uygulamaya tekrar ihtiyacınız olduğu zaman yeniden açtığınızda, daha fazla güç tüketilmesine sebep olmaktasınız.
 

 

Live A+ - iPhone Pil
 

 

Kutu oyunları örneğine dönecek olursak, uygulamayı arka planda bekletmek yerine kapatmak, kutu oyununu kaldığı yerde keserek kutusunun içerisine geri toplamak anlamına geliyor. Yeniden oynamak istediğinizde, her şeye en baştan başlamak ve oyunu yeniden oynamaya hazırlamak zorunda kalacaksınız.

 

 
Bu yüzden, düşünülenin aksine, özellikle sıklıkla kullandığınız uygulamaların arka planda beklemelerini sağlamak daha az pil tüketimine katkıda bulunacaktır.
 

 

Peki açık uygulamalar varken pil tüketimini azaltmaya katıda bulunmanın en iyi yolu nedir? Bu da uygulamaların arka planda kaldıkları sürece yenilenmelerinin (refresh) önüne geçmektir. Yani siz kullanmadığınız sürece uygulamaların kendi kendilerine çalışmaya ve güncellenmeye devam etmelerini durdurmalısınız. Bunu sağlamak için de Settings > General > Background App Refresh (Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenile) seçeneğinden, gerçekten siz kullanmadığınızda çalışmasına gerek olmayan uygulamaların kapatılmasını sağlayabilirsiniz.
 

 

Live A+ - iPhone Background App Refresh
 

 

Görseller: apple.com, internet
 
Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

1 geri izleme / bildirim

  1. Açık Kalan Uygulamaların iPhone Pil Tüketimine Etkisi | Budamedya

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *