Zaman, tüm insanların eşit olarak sahip olduğu ortak bir değer. Ancak herkes sahip olduğu zamanı farklı kullanır. Kimi zamanını işletir, kimi zamandan zaman kazanır, kimi ise zamanını boşa tüketir. Zamanınızı boşa tüketmenizin en büyük sebebi ise hayatınızdaki zaman kaybettirici alışkanlıklar.
İşte zamanınızı doğru değerlendirmek için mutlaka kaçınmanız gereken 15 alışkanlık:
Zaman Kaybettirici Alışkanlıklar

1. Dinlememek
Dinlemek özen ister. Dinlemeniz gereken zamanda, farklı düşüncelere dalmak, başka fikirler arasında gezinmek veya dikkati bambaşka yerlere yöneltmek öğrenme sürecinizi baltalar ve harcamakta olduğunuz zamanınızın boşa gitmesine sebep olur.
Dinlemeniz gereken zamanda sadece dinlemeye odaklanın.

2. Bitirmemek
Bir kişinin ne kadar verimli zaman geçirdiğinin en önemli ölçütü başladığı değil bitirdiği işleridir. En başarılı kişiler, aynı zamanda en başarılı “bitiriciler” dir. Bitirilmeyen işler zaman kaybıdır.
Başladığınızı mutlaka bitirin.

3. Geç Saatlere Kadar Çalışmak
Uzun saatler boyunca, özellikle gecenin geç saatlerine kadar çalışmayı bir alışkanlık haline getirmek zaman içinde zihninizi uyuşturur, ilişkilerinizi zedeler, yaratıcılığınızı köreltir. Başka bir deyişle, geç saatlere kadar süren uzun çalışma süreçleri, zamanınızı ne kadar verimsiz geçirdiğinizi anlamanıza engel olur.
Çalışma saatlerinizin özel hayatınıza yerleşmesine engel olun.

4. Odağı Kaybetmek
Odağı kaybetmek ve önceliklerde hata yapmak hayatınızda anlamsız bir kaos yaratacaktır. Bu yüzden, hedeflerinizi, değerlernizi ve önceliklerinizi doğru belirlemeli ve odağınızı sürekli onların üzerinde tutmalısınız.
Odağınızı sürekli doğru yerde tutun.

5. Kötü Planlama
Verimliliğe, “Kötü Planlama” kadar negatif etkisi olan çok az şey vardır. Planlama içerisinde mutlaka “zaman” kavramı bulunmalıdır. Bu sayede yoldan çıkarak zaman kaybına sebep olmak zorlaşacaktır
Zaman ve yolu kaybetmemek için doğru planlama yapın.


6. Teknolojik Kesintiler
Teknolojiyi kullanmak ve yönetmek yerine teknolojinin kendilerini yönetmesine izin verenler tedavi edilmesi gereken bir takıntıya sahiplerdir. Teknoloji bir oyalanma aracı değil, değer katan bir varlık olmalıdır.
Teknolojinin sizi esir almasına izin vermeyin.

7. Aşırı Yüklenme
Çiğneyebileceğinizden fazlasını ısırmak, olayları fazlasıyla karmaşık hale getirip verimsizleştirmenin en kesin yoludur. Kapasite bilinmeli ve verilen sözler ile yapılan planlar buna göre belirlenmelidir.
Yerine getirilemeyecek sorumlulukları almaktan kaçının.

8. Ziyaretler
Dileyen herkesin erişebileceği bir çalışma ortamına sahip olmak başka birşeydir, sürekli randevusuz ziyaretleri kabul ederek odağınızın kaybolmasına izin vermek başka birşeydir. Eğer siz kendi zamanınıza saygı göstermezseniz başkalarının göstermesini bekleyemezsiniz.
Gereksiz ziyaretlerin veriminizi düşürmesine izin vermeyin.

9. Kötü Delegasyon
Delegasyon, liderlerin bir yandan ellerindeki kaynakları verimli değerlendirirken, parlayan yetenekleri anlayabilmelerine olanak sağlayabilmek için yeterli ve eşit fırsatları yaratmasını sağlar. Başka bir amacı yoktur.
Delegasyon sistemini akıllıca kullanın.

10. Kötü Organizasyon
Günümüz dünyasında, herhangi bir liderin, organize olmak ile ilgili sahip olmadığı yetenekleri için mazeretler üretmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Eğer organize değilseniz, bu konuda mazeret aramayı bırakıp derhal bu sorununuzu çözmek için yardım almaya başlamalısınız.
Organize olmak için kendinize en uygun teknik ve araçları belirleyip bunları en ince ayrıntısına kadar öğrenin.

11. Oyalanma
Gerçek liderler büyük problemlerin tam göbeğine dalmaktan çekinmezler. Proaktif yaklaşım, olası bir problem ile ilgili sonradan çözümler aramaktan her zaman daha kolaydır.
Oyalanmayın, çözün.

12. Hatalı “Evet” ve “Hayır” Kullanımı
Sadece söylemesi kolay olduğu için evet veya hayır cevaplarını kullanmak iyi bir liderlik özelliği değildir. Gerçek liderler, sadece “bir cevap” değil, “doğru bir cevap” gerektiren soruları anlayabilenlerdir.
Yanıtlamanız gereken sorularla karşılaştığınızda, etkilerini göz önünde bulundurmadan cevap vermeyin.

13. Verimsiz Toplantılar
Ne kendinizin ne de çevrenizdekilerin zamanının, saatler boyunca karşısındakileri dinlemek yerine kendisini dinletmekten hoşlanan kişilerin anlamsız konuşmaları ile haczedilmesine izin vermeyin. Toplantı yapmak gerekiyorsa, gündem, amaçlar, katılımcılar ve süre baştan ve akıllıca belirlenmelidir.
Sadece toplantı yapmış olmak için toplantı organize etmeyin, mümkünse amaçları belli olmayan toplantılara katılmayın.

14. Öğrenmemek
Eğer öğrenmeye ve gelişmeye devam etmezseniz, aynı zamanda daha fazla üretmeyi ve kazanmayı nasıl bekleyebilirsiniz? Başarılı liderler daima zamanlarını neye ve kime harcayacağını bilenlerden çıkar.
Öğrenmenin sonu olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

15. İlgilenmemek
Zamanı saklamanız veya biriktirmeniz mümkün değildir. Birlikte çalışmaya ve diğerleri ile diyalog kurmaya, onları anlamaya zaman ayırmazsanız, zamanınızı verimli kullanmanızı sağlayacak ve size zaman kazandıracak muhteşem fırsatları kaçırabilirsiniz.
Çevrenizi dikkatle izleyin, tanıyın, anlayın ve değerlendirin.