iPhone’un “i”si Ne Anlama Geliyor?

iPhone
iPhone

iPhone, iPod, iPad ve diğer Apple ürünlerini her geçen gün daha fazla insan kullanıyor.

Peki Apple ürünlerinin birçoğunun isminin başında kullanılan “i” ne anlama geliyor hiç düşündünüz mü?

iPhone

 

Birçok insan bu harfin, İngilizce’deki “Ben” kelimesini, yani sahip olmayı işaret ettiğini düşünebilir.

iPhone:  “benim telefonum” gibi.

Zaman geçtikçe kişiselleşen teknolojik ürünler kapsamında bu düşünce doğru gibi görünüyor olsa da çıkış noktasına döndüğümüzde bunun doğru olmadığını görüyoruz.

Herhangi bir ürünün başında “i” harfini kullanarak isimlendirme konusunda Apple‘ın ilk ürünü iMac‘tir. 1998 yılında ilk iMac‘in tanıtımı Steve Jobs tarafından yapıldığında Jobs bu ürünü “İnternet’in etkileyiciliği ile Macintosh’un basitliğinin bir evliliği” olarak tanımlar. Dolayısıyla Apple ürünlerinin başındaki “i” harfi genel kapsamda İnterneti yani bağlanabilirliği, erişilebilirliği temsil etmektedir.

iPhone

 

Ancak aynı tanıtımda Jobs, “i” harfinin temsil ettiği diğer kavramları da şöyle listelemektedir:

individual: bireysel

instruct: öğret, eğit

inform: bildir, haber ver

inspire: ilham ver

Bu kavramların her birinde giriş seviyesi kullanıcıların ihtiyaçlarından yola çıkıldığı çok açık.

Ancak buradaki esas başarı, bir ürünün genel ismini kullanarak kendi ürününü isimlendirmek, buradan yola çıkarak da kolay öğrenilebilir, kolay kullanılabilir markalar yaratmak olsa gerek. Öyle ya, herhangi bir genel ürün isminin başına “i” eklediğinizde Apple‘ın o ürününün markasını elde ediyorsunuz. Bu gerçekten muazzam bir strateji.

Ancak Apple bu stratejinin yavaş yavaş eskidiğini düşünüyor olsa gerek, son dönemde çıkan Apple TV, Apple Watch gibi ürünlerde bu tekniği terkediyor gibi görünüyor. Yoksa, hem Watch hem de TV ürünü internet dahil yukarıdaki konseptlerin hepsini aynen karşılayan ürünler. Burada başka bir stratejinin uygulandığı çok açık.

Steve Jobs‘ın iMac tanıtımının videosuyla yazımızı sonlandırıyoruz. Jobs‘u o klasikleşen siyah kazak ve jean ikilisinin dışında görmek oldukça alışılmadık bir durum.

 

 

İlham: Scoopwhoop

Video: Youtube

Görseller: AllAboutSteveJobs.com, İnternet

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *