Zaman Kazanmak İçin 22 Harika İpucu

Zaman Kazanmak
Zaman Kazanmak

Zaman

“Zaman” modern hayatın en büyük ihtiyacı. Yapacak öyle çok şey ve bunlara ayıracak öyle az zaman var ki. Hemen her birimiz ve neredeyse her gün, gün boyunca yapmayı planladığımız işlere zaman ayıramadığımızı farkediyoruz. Daha da kötüsü, biten günün arkasından, neredeyse hiçbir şey yapmamış gibi hissetmek. Oysa ataşehir escort bütün gün o birçok ıvır zıvırla ne kadar meşguldünüz, değil mi? Keşke biraz daha zaman kazanmak mümkün olabilseydi.

Zaman Kazanmak

 

Zaman Kazanmak

Zaman yönetimi konusunda çeşitli kaynaklardan bir çok makale, teknik, taktik okuduğunuza eminiz. Hatta bu sitenin sayfalarında da bu konuda birçok değerli içerik okumuş bile olabilirsiniz. Evet, onların hepsi çok önemli ve gerçekten hayatınızı şekillendirecek kadar faydalı.

Değerli bir yazının uzun olması gerekmediği gerçeğinden yol çıkarak ve zaman yönetimi ile ilgili sayfalarca bilgi verip konunun özüyle çelişmeden kısa ama faydası boylarından büyük ipuçlarımızı hemen sıralıyoruz:

 

1. Neyin önemli olduğuna karar verin. Çünkü bugün hayatınız kaplayan şeylerin %80’i, 5 yıl sonra sizin için çöp haline gelecek. “Meşguliyet” ile “Değerli sonuç” kavramlarını birbirinden ayırın.

 

2. Uyku, beslenme ve egzersiz, odaklanma, motivasyon ve enerji seviyenizi arttırarak veriminizin üç kata kadar artmasına olanak sağlar.

 

3. 2 dakika kuralı: eğer herhangi bir iş (bir maile cevap vermek veya herhangi bir ev işi) 2 dakika içerisinde bitebilecekse hemen yapın ve bitirin. Emin olun, sonra yapmak üzere planlamak, hatırlamak, sıralamak, uygulamak çok daha fazla zamanınızı çalacaktır.

 

4. 5 dakika kuralı: erteleme hastalığının en büyük ilacı, hedefleri büyük, ulaşılmaz, korkutucu olmaktan çıkarıp en fazla 5 dakikada bitirilebilecek küçük hedeflere bölmektir. Sonuçlanması planladığınız sürenin biraz dışına çıksa da bunu dert etmeyin. Küçük lokmayı yutmak daha kolaydır.

 

5. Seinfeld’in verimlilik zinciri kuralı: Jerry Seinfeld der ki: “herhangi bir işte “iyi” olmak istiyorsanız, o işi her gün yapın”. Tatil, bayram, yılbaşı dahil. Her gün.

 

6. Minik faydalı alışkanlıklar edinmek, tıpkı 5 dakika kuralında olduğu gibi, yaşam kalitenizi iyileştirecek alışkanlıkları hayatınıza sokmak için uygulayabileceğiniz denenmiş ve başarısı garantili bir yoldur.

 

Zaman Kazanmak

 

7. Kusurlu hafızamız, değerli şeyleri saklamak için hiç de doğru bir yer değil. Bir dahi olsanız bile. Sizin için önemli olan her şeyi kafanızın dışında koruyun. Bir not defteri, yapılacak işler uygulaması, Siri veya başka bir yol. Kendinize uygun olanı bulun ve kullanmayı hayatınızın bir parçası haline getirin.

 

8. Ne kadar az alet o kadar fazla fayda. Bir önceki maddede verilen tavsiyeyi onlarca farklı aracı bir anda hayatınıza katmaya çalışmak şeklinde yanlış anlamayın. Hatırlama veya hayatınızı düzenleme için kullanacağınız yöntem, araç, uygulama, yardımıc sayısı ne kadar az olursa o kadar çok fayda alırsınız.

 

9. Rutine sahip olmak kullandığınız araçtan daha faydalıdır. Bir disipline sahip olmalısınız. Her gün düzenli bir şekilde uygulamak üzere (Seinfeld‘i hatırlayın) hayatınıza sokacağınız bu rutin sayesinde gününüzü daha verimli hale getirin. Örnek mi? Her sabah 5 dakika içinde gününüzü planlamak ve her akşam 5 dakika içinde o günün özetini günlüğe yazmak veriminizi arttırmak ve zamanınızı iyi yönetmek için hayatınıza sokabileceğiniz oldukça faydalı rutinler olabilir. Her ne olursa olsun, gün boyunca sağlam durmanızı, daha iyi öncelik belirlemenizi, önemsiz işleri hayatınızdan çıkarmanızı ve sizin için önem taşıyan işleri yapmanızı, dolayısıyla her gün “saatler” kazanmanızı sağlayacak rutini bulun ve hayatınıza sokun.

 

10. Zamana karşı boks maçı. Fırsat buldukça, hatta mümkünse her gün en az 30 dakikalık bir zaman diliminde kendi başınıza ve her türlü uyarıcı faktörden uzak bir aktivite yapın. Telefonsuz, bilgisayarsız,  facebook’suz, başkasıyla konuşmaksızın, neredeyse yangın çıksa bile umurunuzda olmayacak ve sizi bölmeyecek bir aktivite. Bakalım ne kadar süre dayanabileceksiniz?

 

11. Kulaklığınız daima kulağınıza takılı olsun. Müzik dinlemek zorunda değilsiniz. İnsanların gereksiz konularda sizi bölmesini ve rahatsız etmesini engellemeye yardımcı olacaktır.

 

12. eMail Zamanlama ve eMail Sıfırlama. Güne eMail’lerinizi okuyarak başlamayın. Asla akşamları da eMail okumaya ayırmayın. Gün içerisinde mail okumak için kendinize zaman dilimleri belirleyin ve o zamanlar dışında mümkünse hiç eMail okumayın. Ayrıca posta kutunuzu bir “yapılacak işler” listesi gibi kullanmamaya da özen gösterin. Herhangi bir işe veya hatırlatıcıya bağlamanız gereken mailleri, ilgili uygulama üzerinden (ToDo uygulamaları veya Note Management – mesela Evernote –  gibi) takip edin. Gelen eMaili saklamanız gerekmiyorsa işi biter bitmez silin, saklamanız gerekiyorsa ilgili bir klasöre taşıyın. Gelen Kutusu sürekli boş olsun.

 

13. Aynı kural cep telefonunuz için de geçerli. Her çağrıyı yanıtlamak zorunda değilsiniz. Telefonunuzu sessiz moda alarak bölünmeden çalışabilir, belirli periyotlarla sizi arayanlara geri dönerek iş ortasında bölünmeyi sağlayabilirsiniz.

 

14. Önemsiz işleri birleştirin. Telefona bakmak, twitter veya facebook hesabınızı kontrol etmek gibi götürdüğü zaman faydasından daha fazla olan işleri birleştirip onlara ayırdığını zamanın dışına çıkmadan bir kerede hepsini halledin.

 

15. Sınıflandırın. Örneğin, “MI3” (en önemli 3 iş – Most Important 3, ya da daha akılda kalması için Mühim işler 3 diyelim) gibi bir sınıflandırma derecesi kullanabilirsiniz. En önemli işlerinizi belirleyin ve zamanınızı ona göre kullanın. Bir başka sınıflandırma, “1 yapılması şart iş, 3 yapılması gereken iş, 5 yapılabilecek iş” gibi olabilir. Kendi sınıflandırma yönteminizi kendiniz belirleyin.

 

16. İrade kısıtlıdır. Sakın, başınız derde girdiğinde iradenizi kullanarak işleri çözebileceğinizi varsayarak hareket etmeyin. En önemli kararları sabah alın ve mümkün olan işleri otomatize etmeye çalışın (bir başkasına delege etmek, birleştirmek, gibi). Her detaya karar vermeye çalışmak iradenizi zayıflatır.

 

17. En güçlü işi yapın. Kendinize her zaman “şu anda yapabileceğim en güçlü iş nedir?” sorusunu sorun. Cevabı belirlediğinizde 4. kuralı hatırlayın.

 

18. Elinizdeki işi bir an önce çıkarın. Çok fazla cilalamak her zaman iyi değildir. Bu konuda şöyle bir deyim kullanılır: Eğer çıkardığın işten utanmıyorsan, üzerinde çok fazla zaman harcamışsın demektir.

 

19. Baskı harikalar yaratabilir. Baskı kurmak için ödüller veya sosyal taahhütler kullanın. Kime karşı mı? Kendiniz dahil herkese tabii ki.

 

20. Planlanmış erteleme. Beyniniz zaman zaman dinlenmeye ihtiyaç duyar. Böyle zamanlarda sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü izlemek en yaratıcı TED videolarından daha büyük bir ilhama ulaşmanızı sağlayabilir.

 

21. Sil. Hayır de. Gözardı et. Yeterince açık. Bu üç kuralı hayatınıza dahil ettiğinizde belki bir çok kişi sizi sevmeyecek, ancak bu kurallar gereksiz şeylerle vakit geçirmek yerine sizin için önemli işlere vakit ayırmanızı sağlayacak. 20 yıl sonra bunları uyguladığınız için mi gurur duyacaksınız yoksa sizin için hiç bir önemi olmayan birilerinin yapmacık bir takdirini almak için yaptığınız işten mi?

 

22. Sahte yeteneksizlik. Bir önceki kuralı uygulamak için kullanılabilecek diplomatik bir yöntem. Gereksiz bir işi yapmamak için “yapamıyor olmak” geçerli bir gerekçe olabilir.

 

Kaynak : antalya haber

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

6 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *