20. YILDA ZİRVEDE – SHAWSHANK REDEMPTION 20 YAŞINDA

THE SHAWSHANK REDEMPTION

Andy Dufresne, Shawshank Hapisanesi’ndeki hücresinden, minik bir taş yontma çekici kullanarak kazdığı ve girişini Rita Hayworth, Marilyn Monroe ve Raquel Welch’in posterleri ile gizlediği daracık tünelden sürünerek çıkalı ve sonrasında hapishane duvarlarının dışına kanalizasyon borularını kullanarak kaçtığından beri tam 20 yıl oldu.

Evet, filmi tüm ortalama sinema izleyicileri yakından tanıyorlar. Tanımayanlar veya hatıralarını tazelemek isteyenler filmin ilginç hikayesini ve filmle ilgili onlarca ilginç detayı derlediğimiz “THE SHAWSHANK REDEMPTION HAKKINDA ÖĞRENMEK İSTEYECEĞİNİZ HERŞEY” başlıklı yazımızda bulabilirler.

Live A+ - Shawshank Redemption 20 Yaşında
Live A+ – Shawshank Redemption 20 Yaşında

İşte bu sinema fenomeni film izleyicilerle ilk kez 1994’ün Eylül ayında buluşmuştu. Ve bunun 20. yıldönümünde, tüm ekip Academy of Motion Picture Arts & Sciences’ın 18 Kasım 2014’de Los Angeles’te düzenlediği özel gösterimde tekrar bir araya geldi.

Live A+ - Shawshank Redemption 20 Yaşında
Live A+ – Shawshank Redemption 20 Yaşında

Duygusal anların yaşandığı ve filmle ilgili bir çok güzel anının yeniden canlandığı gecede filmin yönetmeni Frank Darabont’a oyuncular Tim Robbins (Andy) ve Morgan Freeman (Red) ile birlikte diğer bazı önemli rolleri üstlenen Clancy Brown (Baş Gardiyan Hadley), David Proval (Snooze), Mark Rolston (Bogs Diamond), Jude Ciccolella (Gardiyan Mert), Gil Bellows (Tommy) ve Paul McCrane (Gardiyan Trout) eşlik ettiler.

v
Live A+ – Shawshank Redemption 20 Yaşında
Live A+ - Shawshank Redemption 20 Yaşında
Live A+ – Shawshank Redemption 20 Yaşında

THE SHAWSHANK REDEMPTION HAKKINDA BAZI İLGİNÇ BİLGİLER

Yeri gelmişken, The Shawshank Redemption hakkında ilk yazımızda yer almayan bazı ilginç ilave bilgilerle yazımızı bitirelim:

İlk yazımızda da belirttiğimiz gibi, bir söylentiye göre Stephen King filmin haklarını Frank Darabont’a  1 Dolara satmıştır. Ancak işin aslı The Wall Steet Journal’de yayınlanan bir makaleye göre şöyledir. Satış bedeli 5000 Dolar. Ancak Stephen King bu bedel için Darabont’tan aldığı çeki bozdurmayıp çerçeveletmiş ve filmin piyasaya çıkışından sonra bu çerçeveyi şu notla Darabont’a geri göndermiştir: “Tahliye için kefalet ödemen gerekirse diye. Sevgiler, Steve

– Morgan Freeman’ın canlandırdığı “Red” rolü için ilk etapta Harrison Ford, Clint Eastwood ve Paul Newman düşünülmüş olsa da Freeman filmin en büyük esprilerinden biri olarak muhtemelen dünyanın ilk zenci İrlandalısı rolüne bürünmüştür.

– Andy Dufresne rolü için de ilk etapta Tom Hanks, Kevin Costner, Tom Cruise, Nicolas Cage, Johnny Depp ve Charlie Sheen düşünülmüştür. Tom Hanks ve Kevin Costner aynı yıl çektikleri “Forrest Gump” ve “Waterworld” filmleri sebebiyle rolü kabul edememişlerdir.

– Öte yandan Gill Bellows’un canlandırdığı Tommy Williams rolü için de ilk etapta Brad Pitt düşünülmesine rağmen, aktörün aynı yıl çekmekte olduğu “Interview with the Vampire” filmi sebebiyle bu gerçekleşememiştir.

– Amerikan Hümanizm Derneği, filmde Brooks’un kargası olan Jake’e yedirilen solucanın doğal yollarla ölmüş bir solucan olması konusunda ısrar edince filmin en hoş sahnelerinden biri olan şu sahnenin çekilebilmesi için yapım ekibi uzunca bir süre ölü bir solucan aramak zorunda kalmıştır.

 

– Filmin 2013 yılı boyunca ABD TV’lerindeki yayınının toplamı 151 saati bulmuştur. Bu da sadece 2013 yılında 6 tam gün sürecek kadar The Shawshank Redemption yayını anlamına gelmektedir. Bu süre aynı yıl en uzun yayınlanan film olan ve başrolünü bu yıl içerisinde kaybettiğimiz Robin Williams‘ın üstlendiği Mrs.Doubtfire’ın arkasından ikinci olmuştur.

– Filmin çekildiği sahnelere ev sahipliği yapan 13 ayrı lokasyonun bulunduğu Ohio’daki Mansfield, Ashland ve Upper Sandusky kasabaları tam bir turist akının uğramaktadır. İlgili yerel birimlerin rakamlarına göre sadece 2013 yılında bu kasabalara 18 binden fazla ziyaretçi gelmiş ve bu ziyaretler bölge ekonomisine yaklaşık 3 milyon dolarlık bir katkı sağlamıştır.

– Filmin konusunu aldığı original öykünün adının dilimizdeki çevirisi “Rita Hayworth ve Shawshank Kefareti” ve filmin original adının dilimizdeki çevirisinin ise “Shawshank Kefareti” olmasına rağmen, film Finlandiya’da “Rita Haywarth – Kaçışın Anahtarı”, İstail’de “Umut Duvarları”, Tayvan’da “1995: Fantastik” (evet doğru okudunuz) ve İtalya’da ise “Özgürlüğün Kanatları” adları ile gösterime girmiştir. Benzer şekilde ülkemizdeki adı “Esaretin Bedeli” de filmin ya da orijinal öykünün isimleri ile hiçbir ilgi taşımamaktadır.

– Stephen King’in orijinal hikayesinde Andy’nin hücresinin duvarını dört farklı aktrist posteri süslüyor olmasına rağmen (Jayne Mansfield, Linda Ronstadt, Hazel Court ve Rita Hayworth) filmde bu sayı üçtür (Rita Hayworth, Marilyn Monroe ve Raquel Welch).

Live A+ - Shawshank Redemption 20 Yaşında
Live A+ – Shawshank Redemption 20 Yaşında

Görünen o ki The Shawshank Redemption daha yıllar boyu izleyicilerin ilgisini üzerine çekmeye devam edecektir. Nice Yıllara…

 

Görseller: Shortlist ve The Wall Street Journal

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *