CES 2015 İZLENİMLERİ

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri

Teknolojinin Yakın Geleceği

 

Henüz birinci haftasını doldurduğumuz 2015 ile ilgili sosyal medya üzerindeki en büyük “geyik” lerden birisi Robert Zemeckis imzalı Geleceğe Dönüş serisinin 1989 tarihli ikinci bölümünde gösterilen bir çok “teknolojik gelişmenin” henüz gerçekleşmemiş olmasıydı. Filmde Marty McFly ve Dr. Emmett Brown, yaşamakta ol 1xbet зеркало dukları 1985’den, 2015’e gidiyorlardı (aslında artık “geliyorlardı” demek gerekli).

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Geleceğe Dönüş
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Geleceğe Dönüş

O dönemde hayal edilen 2015, uçan “sürücüsüz” arabaların ve uçan kaykayların, havada asılı reklam panolarının olduğu sokaklarda cirit attığı, giyildiğinde, giyenin beden ölçülerini alan kıyafetlerin kullanıldığı, fırına atılan bozuk para büyüklüğünde donuk pizzaların birkaç saniye içerisinde dev boyutta pişmiş olarak çıkabildiği bir dünya idi. Takvimler gerçekten 2015’I gösterir göstermez de Facebook ve Twitter ortamlarında “e hani uçan kaykaylar?” sesleri yükselmeye başladı.

 

Ancak gözden kaçırılan bazı detaylar da yok değil. Filmin çekildiği dönemde olmamasına hatta belki tahmin bile edilmiyor olmasına rağmen filmde öngörülen bir çok teknolojik cihazı (komutla çalışan bilgisayarlar, joystick kullanmaya gerek olmayan oyun konsolları, görüntülü haberleşme, digital kamera, tablet bilgisayar, vb) kullanmayanları bugün neredeyse artık dövüyorlar. Bu noktada eklemeden geçmeyelim Nike, Geleceğe Dönüş filmindeki ayakkabıları, 2015 bitmeden piyasaya süreceğini açıkladı.

 

Artık yıllar öncesinin bilim kurgu filmlerinde “hayal edilen” hayatı yaşamakta olduğumuz günlerdeyiz. Ancak herkesin malumu olduğu üzere teknolojik gelişmeler dur durak bilmiyor. Sadece birkaç yıl içerisinde tanışacağımız ve kullanmaya başlayacağımız yeni teknolojiler de hemen 2015’in başında, medya ağzıyla söylemek gerekirse, “görücüye çıktı” sevgili Live A+ takipçileri. Dünyanın en büyük Teknoloji Fuarlarından biri olan CES 2015 (Consumer Electronics Show) 6-9 Ocak 2015 tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenleniyor.

 

Biz de sizleri bu ilginç dünyanın öne çıkan yeniliklerinden bazıları ile sıcağı sıcağına tanıştırmak istedik.

 

Internet of Things(IoT) – Nesnelerin İnterneti

 

Tabii ki Internet of Things (IoT) kavramı CES 2015’de duyurulan bir yenilik değil, bir süredir zaten konuşulan bir konu. Teknoloji dünyasının günümüzdeki en popüler kavramlarından biri  olan IoT, Türkçe’de, “Nesnelerin İnterneti” ya da “Şeylerin İnterneti” olarak adlandırılıyor. Bu konuda Live A+ sayfalarında daha önce Google’ın Nest ürünü hakkındaki yazımızda bazı bilgiler vermiştik.

 

IoT kavramı gittikçe daha fazla önem kazanıyor ve yaygınlaşıyor. IoT’yi ve sunduklarını “yeni nesil oyuncaklar” olarak düşünmek ve önemsememek büyük bir hata olacaktır. Zira bu kavram yakın bir gelecekte insanlığın gelişimini ve günlük hayatımızı ciddi biçimde etkileyecek ve bu güne kadar Geleceğe Dönüş gibi bilim kurgu filmlerde görmekte olduğumuz yeniliklerin gerçekleşmesini sağlayacak.

 

IoT kavramını genel olarak “herşey birbiri ile bağlantılı” olarak tanımlamak mümkün. Ancak bu tanımdaki “herşey” kelimesini sadece bilgisayar, makina, motorlu araç veya Nest örneğindeki ev otomasyon sistemleri gibi geleneksel teknolojik ürünlerle kısıtlı tutmamak gerekli. “Herşey” bir saksı da olabilir bir sandalye de. Zaten konsept de Internet of Things’den Internet of Everything’e (Herşeyin İnterneti) doğru ilerliyor.

 

TrackingPoint

CES 2015’teki IoT çözümleri genel olarak sürücüsüz otomobiller üzerinde yoğunlaşsa da daha ilginç örnekler de mevcut. Bunlardan biri TrakcingPoint isimli şirketin çıkardığı hassasiyet destekli silahlar. Bu silah üzerindeki gelişmiş dürbün mekanizması ile yüksek isabet imkanı sağlıyor. Ancak dahası da var. Ürün, Google Glass ile entegre çalışarak, atıcısının hedefi direk görmesine gerek olmadan da isabetli atışlar yapmaya olanak sağlıyor. Atıcı, takmakta olduğu Google Glass üzerinden, silahın dürbününün görüntüsünü izleyerek atışı hedefi direk görmesine gerek kalmadan yapabiliyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Tracking Point
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Tracking Point

TrackingPoint, şimdi de kendi ürünü ShotGlass ile bu konuda kendini geliştirmeye devam ediyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Tracking Point - ShotGlass
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Tracking Point – ShotGlass

http://tracking-point.com/

 

Tabii ki silahlar teknolojinin insanlığa fayda yanında zarar da verebileceği örnekler ve bu konuda da oldukça ciddi sayıda bilim kurgu filmi mevcut. Ancak, hayal edilen teknolojilerin elle tutulur şekilde gerçeğe dönüştüğünü göstermesi açısından çok ilginç bir örnek olduğu açık.

 

Gözlük örneğinde olduğu gibi IoT’nin en yoğun kullanım alanlarından biri “Giyilebilir Teknolojiler”. Akıllı Saatler bu günlerde bu konudaki en öne çıkan ürünler. Artık saatlerimiz ile telefonlarımız konuşuyor. Saatimizden çektiğimiz bir resim telefonumuza gönderiliyor. Ya da telefona gelen bir SMS saatimizin ekranında görüntülenebiliyor. Akıllı saatler sayesinde uyku düzenimizden, yaptığımız egzersizlere kadar sağlığımızla ilgili bir çok detayı takip etmek mümkün. Üstelik bu detayların sayısı da her geçen gün artmakta. Samsung ve Apple gibi büyüklerin de oyuncu olarak girdiği akıllı saatler pazarı önümüzdeki dönemde daha da hareketleneceğe benziyor. Google Nest ve Apple HomeKit karşısında Samsung da geçtiğimiz Ağustos’ta IoT konusunda faaliyet gösteren SmartThings’i satın almıştı. Bu birlikteliğin bir eseri olarak Samsung da CES’te SmartThings üzerinde çalışan yeni IoT altyapısını tanıttı. Bu altyapı sayesinde, tahmin edileceği gibi evlerdeki Samsung ürünlerin bağlantılı çalışması mümkün olacak. Dahası, Philips Hue aydınlatma ürünleri, August akıllı kilitleri, Honeywell termostat ürünleri gibi bir çok ürün de SmartThings ile bağlantılı çalışabilecek.

 

IoT konusunda CES 2015’de öne çıkan bir başka konunun akıllı saatler olduğudan bahsetmiştik. Bu alanda ilginç ve gelecekte karşılaşabileceklerimiz hakkında bir fikir verebilecek diğer bir örnek de Hyundai’den geldi. Bilindiği gibi Otomotiv firmaları son dönemde bu alanda ciddi yenilikleri ardı ardına duyuruyor. Nest yazımızda BMW’nin Nest ile nasıl entegre çalışabildiğinden bahsetmiştik. Gelişmekte olan Araç Bilgi ve Eğlence (Infotainment) Sistemleri hatta sürücüsüz araçlar derken, Hyundai bu konuda bir elle tutulur çözümü sundu bile. Daha önce Google Glass ile duyurdukları sonrasında ise SmartPhone uygulaması ile sürdürdükleri BlueLink özelliğini akıllı saatler üzerinden de uygulamaya başladılar. Eğer bir Android Saatiniz ve BlueLink uyumlu Hyundai aracınız varsa aracınızı parkettiğiniz lokasyonu saatiniz üzerinden takip etmeniz mümkün. Dahası, aracınızın motorunu saatiniz üzerinden çalıştırabilir ya da durdurabilir, aydınlatmasını ve kilitlerini açıp kapatabilirsiniz.

 

Sürücü Destek Sistemleri

Yeri gelmişken, gelişen teknolojinin otomotiv alanındaki kullanımının yaygınlaşması ile ilgili de birkaç söz etmekte fayda var.

IoT ile birlikte otomotiv alanında gittikçe popülerleşen bir başka kavram da Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) yani “Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri”. Bu sistemler gelişmiş, hızlı, küçük, ucuz ve hassas alıcılar ile otomobil sürücülerine destek olunmasını hatta sürücüsüz otomobillerin geliştirilmesine katkıda bulunuyorlar. Bu konuda öne çıkmaya çalışan dev üreticiler Sony ve Samsung. Ürünlerin en önde gelen alıcıları ise General Motors, Ford ve Toyota. Ürünlerin entegrasyonları ve ortak platformların geliştirilmesi konusunda ise diğer devler Apple, Google ve Microsoft büyük rekabet içerisinde.

ADAS ile sürücüleri destekleyen veya sürücüsüz hareket edebilen otomobiller CES 2015’de tam anlamıyla bir patlama yaşamış durumda. Ancak bu konudaki ürünlerin belki de en dikkat çekicisi Mercedes Benz’in F 015’i.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015

Karbon Fiber destekli plastik malzemeden üretilmek üzere tasarlanmış bu elektrikli konsept araçta 4 yolcu birbirlerine dönük şekilde “Lounge” düzeninde oturuyorlar ve dilerlerse aracı ekranları kullanarak yönetebilirlerken dilenirse de araç sürücüsüz modda kendisi gidebiliyor.

Aracın dış görüntüsünden iç tasarımına kadar tüm dizaynı baştan aşağı geleceğin otomobillerinin ayak seslerini işitmemize yardımcı oluyor.

Araç dış cephesinde de görsel işaretler ile çevresine sürekli bilgi veriyor. Örneğin aracın ön aydınlatması, araç sürücü tarafından yönetildiğinde beyaz iken sürücüsüz modda mavi renk alıyor. Aracın arkasındaki uyarı aydınlatmaları ise sanki düşük çözünürlüklü bir ekran gibi görev yapıyor ve aracın arkasından gelenlere sadece renk ile değil yazılı olarak da uyarı yapabiliyor.

https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/innovation/research-vehicle-f-015-luxury-in-motion/

İşte Mercedes’in geleceğini tasarladığı F 015’in görüntüleri.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015

 

Konuyu kapatmadan, F 015’in lansmanı sırasında CEO Dieter Zetsche’ye asistanlık yapan Kamera-Robot Cambot’tan da bahsetmeden geçmeyelim. Üç tekerleği üzerinde hareket eden dev bir gözü andıran Cambot’u önümüzdeki dönemde sık sık göreceğiz gibi.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Mercedes Benz F 015 & Cambot
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Mercedes Benz F 015 & Cambot

İlginç Ürünler

CES 2015’de kullanıcıların beğenisine sunan yüzlerce yeni üründen bir kaçını sizin için derledik.

PetCube

Bu konuda bir başka ilginç ürün ise evinde kedi ya da köpek besleyen hayvanseverleri mutlu edecek türden. Ürünümüzün adı Petcube. Bu ürünün 138 derecelik kamerası sayesinde siz evde yokken evcil hayvanınızı takip etmeniz mümkün. Tabii ki bu konuda başka “kamera” tabanlı ürünler zaten kullanılmaktaydı. Ancak Petcube bazı ilave özellikler getiriyor. Örneğin, cep telefonunuz üzerinden evdeki hayvanınızı sadece kamera ile izlemekle yetinmeyip onunda direk olarak konuşmanız da mümkün. Petcube, üzerindeki mikrofon ve hoparlör sayesinde bunu sağlıyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Petcube
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Petcube

Petcube ayrıca bir başka ilginç özellik daha içeriyor. Üzerindeki lazer pointer sayesinde dilerseniz evcil hayvanınızla oyun da oynayabilir, ona egzersiz yaptırabilirsiniz.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Petcube
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Petcube

Petcube Şubat’ta piyasaya çıkıyor.

https://petcube.com/

 

PetNet

Petcube ile benzer bir şekilde evcil hayvan sahipleri için üretilmiş bu ürün hayvanlarınızın beslenmesini organize etmenize yardımcı oluyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - PetNet
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – PetNet

İçerdiği hazneye koyduğunuz mamayı belirlediğiniz miktarlarda ve belirlediğiniz programa göre aşağıda bulunan hazneye boşaltarak evdeki dostunuzun beslenmesini sizin için bir problem olmaktan çıkarıyor. Ayrıca istenirse bilgisayar veya akıllı telefon üzerinden program dışında da beslenme sağlamanız mümkün.

Ürün 2015 içinde piyasada olacak.

http://www.petnet.io/

 

Oku

Oku Skin Health Sensor, sağlığınızı korumanıza yardımcı olmayı amaçlıyor. Üzerindeki optik alıcıları ile cildinizin renk, nem, yağ, kırışıklık gibi bilgilerini alıp cep telefonu uygulamasına göndererek hem cildinizin ihtiyaçlarını, hem sağlığınızı hem de diyetinizi daha kolay takip etmenizi sağlıyor. Cihaz 2015 baharında piyasada olacak.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Oku
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Oku

http://www.myskin.com/

 

Parrot Pot

Parrot, daha şu anda piyasada olan ve saksının içine saplanarak bitkinizin ışık, su, sıcaklık, gübre gibi ihtiyaçlarını sensörleri sayesinde algılayan ve cep telefonunuza ileten Flower Power ürününden sonra, içerdiği su haznesi ile bitkinizi cep telefonunuz üzerinden sulamanıza da olanak sağlayan Pot adlı saksısını da bu yıl içerisinde piyasaya çıkaracak.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Parrot Pot
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Parrot Pot

http://www.parrot.com/

 

Quitbit

Sigara içme alışkanlıklarını takip ederek sigarayı bırakma sürecine yardımcı olan bir çakmak olan QuitbitMart ayında piyasada olacak. Şu anda ön sipariş fiyatı 99 Dolar.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Quitbit

http://quitbitlighter.com/

 

SmartMat

Üzerinde bulunan alıcıları ve akıllı cihazlar üzerinde çalışan uygulaması sayesinde SmartMat, Yoga seanlarınızı daha verimli hale getiriyor. Bu ürün sayesinde ekrandaki hareketleri takip ederken, herhangi bir duruştaki hatalarınızı da sensörler ile algılayıp hareketlerinizi yönlendirerek, hataları düzeltmenizi, daha dengeli olmanızı sağlıyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - SmartMat
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – SmartMat

Önsipariş fiyatı 297 Dolar.

http://www.smartmat.com/

 

 

Kube Sound

Bu ürün müzik ve soğuk içecek ihtiyacınızı bir araya getiriyor. İçerdiği bluetooth hoparlör ve soğutucu bölme sayesinde açık havada hem müzik dinlemenize hem de içeceklerinizi soğutmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca içerdiği batarya sayesinde bahçede ya da piknikte USB portu ile başka cihazları da şarj etmek mümkün.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Kube Sound
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Kube Sound

Kube Sound 2015 yazında piyasaya çıkmış olacak.

 

http://kubesound.com/

 

Rollkers

CES 2015’in ilginç ürünlerinden biri daha. Bu ürün ayakkabının altına monte edilerek siz normal yürümenize devam ederken bir yandan da bataryası ve motorları ile ayağınız yere değdiği süre içinde kendi hareket sağlayıp gideceğiniz yere daha hızlı ve kolay ulaşmanızı sağlıyor. Rollkers’ı yürüyerek kullanılabilen elektrikli bir paten olarak düşünmek mümkün. Yürüme hızını yaklaşık olarak saatte 11 km hızlandırdığı belirtiliyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Rollkers
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Rollkers

Rollkers 2015’in sonlarına doğru piyasada olacak.

http://www.rollkers.com/

 

 

Sleep Phones

Yatarken de kullanılabilecek bir kulaklık. Kablolu (40 Dolar) ve bluetooth (100 Dolar) versiyonları mevcut.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Sleep Phones
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Sleep Phones

http://www.sleepphones.com/

 

Smarter WiFi Kettle

Her ne kadar uzaktan kontrol edilebilen kahve makinaları gün geçtikçe yaygınlaşıyor olsa da, çay tutkunlarına veya her türden sıcak su ihtiyacına yönelik bu ürün ihtiyacınıza göre sıcak suyu, istenen derecede ve uzaktan hazırlayabilmenize olanak sağlıyor. Ayrıca kettle başında bekleme derdini de sona erdiren bu ürün su hemen kaynamadan önce cep telefonunuzdaki uygulama üzerinden sizi haberdar ediyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Smarter WiFi Kettle
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Smarter WiFi Kettle

Farklı renk ve görünüm seçenkleri de sunan ürünün fiyatı 99 Pound’dan başlıyor.

http://smarter.am/

 

XYZ Printing

Tıpkı giyilebilir teknolojiler ve sürücüsüz araçlarda olduğu gibi, 3D Printing de günümüzün en popüler teknolojilerinden biri ve gün geçtikçe hayatımızdaki yerinin artacağı çok açık. CES 2015’te de bu konuda bir çok ürün yer almakta. Bu konuda en ilgi çekici markalardan biri de XYZ Printing.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - XYZ Printing
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – XYZ Printing

Aynı anda hem 3D scanner, hem de 3D printer olarak kullanılabilen ürünler sunan firmanın CES 2015’te tanıttığı en ilginç ürünlerden bir de 3D Food Printer. Bu ürün sayesinde istediğiniz dizayna sahip çikolata, şekerleme hatta cookie hamurları (sonrasında pişirilmek üzere) print etmek mümkün.

http://us.xyzprinting.com/

 

Connected Pedals

Daha önce Live A+’da iki farklı yazımızda Bisikletlerin geleceği ile ilgili trendlere ve yenilikçi ürünlere yer vermiştik:

BİR ZAMANLAR DEPOYA ATTIĞIN FAKİR AMA GURURLU BİR VELESPİT VARDI

BİSİKLET Mİ DEDİNİZ?

Burada anlatılan bir çok yeni teknolojiye benzer şekilde, Connected Cycle firmasının çıkardığı Connected Pedals ürünü de bisiklet tutkunlarını hedefliyor. Hem de mevcut bisikletlerini değiştirmelerine gerek kalmadan kullanım olanağı sağlayarak.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Connected Pedals
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Connected Pedals

Connected Pedals, üzerinde GPS alıcısı içeren bir pedal seti. Bisikletinizin mevcut pedallarının yerine monte ediliyor ve kullanıcısına bisikletinin yeri, hızı gibi bilgileri sağlıyor. Tahmin edileceği üzere çalınması durumunda da cep telefonu üzerinden bilgi ileterek sahibini uyarıyor.

Ayrıca tıpkı BİR ZAMANLAR DEPOYA ATTIĞIN FAKİR AMA GURURLU BİR VELESPİT VARDI yazımızda tanıttığımız Lock8 ürünü gibi paylaşımlı bisiklet kullanımı için deolanak sağlıyor.

Ürün 2015 içinde piyasada olacak.

http://connectedcycle.com/

 

Sengled Ampulleri

Uzaktan kontrol edilebilen aydınlatma sistemleri çok da yeni değil. Nest yazımızda da bununla ilgili bazı örneklerden bahsetmiştik.

Sengled firması bu konudaki ürün yelpazesini biraz genişletiyor.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Sengled
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Sengled
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Sengled
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Sengled
Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Sengled
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Sengled

Ürünler aydınlatma dışında, üzerinde barındırdığı hoparlör, WiFi repeater ve hatta kamera sistemleri sayesinde ev içindeki farklı ihtiyaçlara da cevap vermeyi amaçlıyor.

http://www.sengled.com/

 

360 Cam

Dünyanın ilk 360 derecelik HD kamerası ile Kickstarter üzerinden 1.4 Milyon Dolar yatırım almayı başaran Fransız firması Giroptic’ten bir “Dünyanın İlk” ürünü daha. Bu kez, YouTube’a kendiliğinden bağlanan ilk 360 derecelik HD kamera. Bu ürün sayesinde çekilen 360 derecelik görüntüler anında Youtube’a yüklenebiliyor. Firmanın verdiği bilgiye göre ürün aynı anda kullanıcıların Google Street View’a görüntü yüklemelerini de sağlayacak.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - 360 Cam
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – 360 Cam

Ürünün bir başka özelliği de evlerdeki duylara bağlanarak odalardan 360 derecelik görüntülerin alınarak kablosuz bağlantı üzerinden gönderilmesini sağlaması.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - 360 Cam
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – 360 Cam

http://360.tv

 

Pacif-i

Sıradaki ilginç ürün bebekler için bir sağlık ürünü. Ebeveynler, küçük bir bebeğin ateşini doğru şekilde ölçmenin ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirler. Termometreyi bebeğin ağzında ya da koltukaltında tutmak çok zordur. Alın, kulak ya da cilt üzerinden hızlı ateş ölçmeyi sağlayan cihazların verdiği sonuçların doğruluğu ise her zaman tartışma konusu olmuştur. Blue Maestro firmasının ürünü olan Pacif-i, bluetooth bağlantısı ile ağızdan ölçtüğü ateş bilgisini akıllı telefondaki uygulamaya gönderen bir silikon emzik.

Live A+ - CES 2015 İzlenimleri - Pacif-i
Live A+ – CES 2015 İzlenimleri – Pacif-i

Daha fazla açıklamaya gerek olduğunu sanmıyoruz. 2015’in başında çıkması beklenen ürünün ön sipariş fiyatı 40 Dolar.

http://bluemaestro.com/product/pacifi-smart-pacifier/

 

Kısa Kısa

CES 2015 o kadar çok sayıda ve farklı ürünün lansmanına sahne oluyor ki, bunların tümünü anlatmak çok da kolay değil. Sizler için bazı öne çıkan yenilikleri kısa kısa derlemeye çalıştık:

  • CES 2015’de kendine en çok yer bulan bir başka teknolojik ürün ise TV’ler. Dev’i, yüksek çözünürlüklüsü, eğimlisi, kablosuzu derken bolca TV ürününün tanıtımı yapıldı.
  • Dev firmaların TV ürünlerindeki genel yönelimi olarak Android ile çalışan TV’ler öne çıktılar.
  • Sony, uzaktan kumandasında bir mikrofon barındıran, ses ile arama ve ses ile komut edilebilme özelliğine sahip TVS’i tanıttı.
  • Çinli üretici TCL, 110 inch büyüklüğünde 4K Curved TV’sini CES 2015’de tanıttı.
  • Sharp, sıradan bir 4K TV’den 42 milyon daha fazla piksele sahip (evet, toplamda 66 milyon piksellik) yeni TV’si Sharp Aquos Beyond 4K TV’yi duyurdu.
  • Samsung, 34 inch’lik eğimli monitörünü duyurdu.
  • Panasonic, 4K BluRay oynatıcısını CES ziyaretçilerine sundu.
  • Çift yönlü takılabilme özelliğine sahip Type C USB 3.1 USB kablosu tanıtıldı.
  • Sony efsanevi Walkman’i Android tabanlı NW-ZX2 modeli ile yeniden yorumlayarak tüketicilerin beğenisine sundu. Genişletilebilir 128 GB’lık depolama kapasitesine sahip ve 60 saate varan çalma süresi ile yeni Walkman’ın tekrar fenomen olması kuvvetle muhtemel.
  • LG, ikinci eğimli akıllı telefonu olan G Flex 2’yi tanıttı.
  • Dell yeni tableti Venue 8 7000’i duyurdu.
  • Alınan alkol seviyesini akıllı telefon üzerinden anında ölçebileceğiniz ve dilerseniz Facebook üzerinden arkadaşlarınıza ne kadar sarhoş olduğunuzu duyurabileceğiniz ilk Nefes Analiz cihazı Floome tüketicilere tanıtıldı.
  • Kolay batarya şarjı ve değişimi ile öne çıkan Gogoro Smart Scooter tanıtıldı ve bir çok uzmanın beğenisini kazandı.
  • Fazla yemek yediğinizde kendiliğinden ayarlanan kemer Belty Smart Belt bir başka ilgi çeken ürün oldu.
  • Gidonu olmayan, iki ayak üzerinde durularak kullanılabilen bir minik Segway’i andıran IO Hawk kişisel taşıyıcı tanıtıldı.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi CES 2015 oldukça ciddi sayıda yeni ürün ve teknolojiye ev sahipliği yapıyor. Biz bu yazımızda sizlere öne çıkan birkaç ürün hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha yüzlerce yeni ve ilginç teknolojik ürünün tüketicilerle buluştuğu CES 2015’i resmi sayfasının http://www.cesweb.org/ adresinden takip edebilirsiniz.

 

* Görseller ilgili firmaların kendi internet sitelerinden alınmıştır.

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *