APPLE REST DEDİ

Live A+ - Apple Mart 2015 Etkinligi
Live A+ - Apple Mart 2015 Etkinligi

Bundan birkaç gün önce, akıllı telefonlar ve tabletler pazarındaki en önemli rakiplerinden Samsung, büyük ümitler beslediği yeni amiral gemisi Galaxy S6’yı tanıtırken aynı saatlerde Apple internet sayfasında “iPhone 6 İle Çekildi” başlığı altında aylar önce piyasaya sürdüğü mobil telefonu iPhone 6’nın kamerasının ne kadar profesyonel fotoğraflar çekebildiğini gösteriyordu. Bu davranış bence biraz da rakibini küçümseyen bir “seni ciddiye almıyorum” mesajını taşıyordu. Bu davranışa dilerseniz şımarıklık, dilerseniz burnu büyüklük deyin bence Apple bu hareketiyle ürünlerine ne kadar güvendiğini gösteriyordu.

Bu güvenin arkasında yatan sebepler ise Apple markasının Steve Jobs’tan miras gelen vizyonu, bu yolda yapılan yatırımlar ve ar-ge çalışmaları. Apple piyasaya çıkardığı her ürün ile o kategoride ilk veya en iyi olmayı hedefliyor. Mac serisinin istisnasız her ürünü, iPod, iPhone, iPad, Apple TV bu konuda daima icatları, yenilikleri ve en iyiyi hedefleyen ürünler olarak piyasaya çıkar çıkmaz kategorilerinin premium segmentini oluşturdular veya o segmentin üst sıralarına yerleştiler.

Live A+ - Tim Cook
Live A+ – Tim Cook

Apple 9 Mart 2015’te de bu konuda rakipleri ile mücadele etmek için tasarladığı yeni silahlarını  tanıttı.

Bu silahların birincisi Apple TV ile ilgili yenilikler oldu. Apple’ın, TV platformu ürünü olan ve şimdiye kadar 25 Milyon adet satılan Apple TV’nin ABD fiyatı 99 $’dan 69 $’a düşürüldü. Ayrıca platforma, dünyaca ünlü dizilerin yayıncısı HBO kanalı da aylık 15 $’lık abonelik fiyatı ile eklendi. Bu arada HBO’nun Apple’a hediyesi ise yeni sezonu merakla beklenen Game Of Thrones’un yeni fragmanının aktivite sırasında gösterilmesi oldu.

Live A+ - Apple TV
Live A+ – Apple TV

Aslında bu aktivite için “tanıtım” dan ziyade “gövde gösterisi” terimini kullanmak belki de daha doğru çünkü aktivite sırasında bazı çok ilginç bilgiler paylaşıldı. Örneğin, bu güne kadar satılan toplam iPhone sayısının 700 Milyon’a ulaştığı veya akıllı telefon pazarı %26 büyürken iPhone satışlarının %49 artması gibi.

Live A+ - Akilli Telefon Satislari
Live A+ – Akilli Telefon Satislari

Apple’ın önemle üzerinde durduğu ve gerçekten geleceğe yönelik ciddi beklentilerinin olduğu bir başka konu ise Apple cihazlar üzerinden ödeme yapılmasını sağlayan Apple Pay uygulaması. Bu uygulama ile ilgili olarak ilk duyurulduğu 9 Eylül tarihli toplantıdan (bu toplantı ile ilgili detayları “iPhone 6 Ve Dahası” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz) beri durmadan çalışan Apple ciddi bir yol katetmiş. Toplantıda söylendiğine göre şu ana kadar 700.000 satıcı Apple Pay ile çalışmaya hazır. Aynı zamanda CocaCola’nın halihazırdaki 40.000 otomatında da çalışır durumda. Yıl sonuna kadar bu sayı 100.000 olacak.

Live A+ - Apple Pay Sirketleri
Live A+ – Apple Pay Sirketleri

Toplantıda ayrıca her biri kendi alanında endüstri standardı haline gelmesi beklenen otomotiv infotainment (eğlence ve bilgi) sistemleri bağlantı platformu CarPlay, sağlık ve egzersiz verilerinin toplanmasına ve tek merkezden yönetilmesine olanak sağlayan HealthKit ve akıllı ev cihazlarının yönetilmesine olanak sağlayan HomeKit ürünleri ile ilgili de bilgiler verildi. Her üçüyle ilgili de alanlarının en büyük oyuncuları ile ortaklıklar sağlanmış ve her geçen gün bunların sayısı artıyor.

Live A+ - HealthKit
Live A+ – HealthKit

Bunların dışında, HealthKit ile paralel çalışarak Diyabet, Kanser, Astım, Parkinson gibi hastalıkların takip, teşhis, tedavi ve araştırmalarına olanak sağlayacak ResearchKit platformu da aynı toplantıda tanıtıldı.

Live A+ - ResearchKit
Live A+ – ResearchKit

Ancak toplantının ağır topları şu ana kadar anlattıklarımız değildi.

Ağır toplardan birincisi Apple’ın yeni dizüstü bilgisayar olan yeni MacBook.

Sunumun ilgili bölümünde söylendiğine göre dizüstü pazarı geçtiğimiz yıl %2 küçülmesine rağmen MacBook satışları artmış. Yeni MacBook serisi ile bu başarının daha da arttırılması amaçlanıyor.

Live A+ - Notebook Satışları
Live A+ – Notebook Satışları

Yeni MacBook, bir önceki seri MacBook Air’den %24 daha ince. Yani 13.1 mm kalınlığında ve sadece 0.9 kg. Cihazın üzerindeki tüm fanlar kaldırılmış ve fanlardan boşalan yerler bataryanın geliştirilmesi için kullanılmış. Bu sayede daha uzun bir kullanım süresi sağlanmış. 9 saat kesintisiz wireless erişim veya 10 saat kesintisiz multimedya oynatmak mümkün.

Live A+ - MacBook İnceliği
Live A+ – MacBook İnceliği

Kasanın bu denli incelmesinin önemli bir sebebi de tuş takımı. Yeni MacBook, daha yeni bir sistemle çalışan daha ince bir klavye ve tuş takımına sahip. Ayrıca, touchpad de geliştirilmiş. Force Touch ile yeni tıklama hareketleri ve bunlara karşılık gelen yeni fonksiyonlar kullanılabiliyor. Ayrıca kullanıcıya titreşimli dokunsal tepki ile dokunma hissini veren yeni bir özellik de eklenmiş.

Live A+ - MacBook Klavye
Live A+ – MacBook Klavye

Yeni MacBook serisi üç farklı renkte ürün içeriyor. Uzay Grisi, Gümüş ve Altın. Tıpkı iPhone’lardaki gibi.

Live A+ - MacBook Renkleri
Live A+ – MacBook Renkleri

Ancak bu anlatılanlardan hiçbiri yeni MacBook serisinin en ilginç özelliği değil. Bence bu yeni bilgisayarın en ilginç özelliği üzerinde taşıdığı bağlantılar. Daha doğrusu bağlantı.

Yeni MacBook, üzerinde tüm kablolu bağlantı ihtiyaçları için 1 (yazı ile bir) bağlantı noktası taşıyor. Evet, yanlış okumadınız. Şarj, görüntü aktarımı, yazıcı, mouse, klavye, harici harddisk, flash bellek, aklınıza her ne gelirse tüm bağlantı ihtiyaçlarınız için sadece bir bağlantı noktası var. Mevcut USB bağlantılarının üçte biri büyüklüğünde yeni nesil çift yönlü USB erişimi sağlayan USB-C bağlantı noktası tüm kablolu bağlantı ihtiyaçlarını karşılamak için tek yöntem.

Live A+ - MacBook Bağlantı
Live A+ – MacBook Bağlantı

Günümüz dünyasında, bu kadar fazla cihazın kablo ile bağlandığını ve tabii ki bilgisayarı şarj etmek için de aynı bağlantı noktasının kullanılması gerektiği düşünüldüğünde bu konuda bir problem varmış gibi görünüyor. Öyle ya, ilave bir cihaz bağlamanız gerektiğinde bu tek bağlantı noktası dolacak ve aynı anda başka bir cihaz bağlamak mümkün olmayacak. Ayrıca günümüzde USB-C bağlantısına sahip kaç cihaz var ki. Ancak, işin aslı hiç de öyle değil. Bence Apple burada yeni bir konsept ile geleceğin bilgisayarını bugünden tasarlamış ve kullanıma almış görünüyor. Her geçen gün tüm cihazların kablosuz bağlantıyı desteklemesi ile gelecekte kablo ile bağlanacak herhangi bir cihaza ihtiyaç kalmayacak. O zamana kadar da çeviriciler ve çoklayıcılar ile ihtiyaçları karşılamak mümkün.

Ancak bence buradaki en büyük sorun şarj kablosu sisteminde yapılan değişiklik. Apple 2006’dan beri MacBook’larda, MagSafe adında bir bağlantı sistemi kullanıyor.Bu sistemde enerji kablosu bilgisayara geçmeli bir konnektör ile bağlanmıyor. Bunun yerine mıknatıs ile bilgisayarın gövdesine manyetik olarak yapışan bir konnektör kullanılıyor. Peki bu ne sağlıyor? Bilgisayar ile çalışırken herhangi bir şekilde çevrede dolaşan birinin kabloya takılması halinde bilgisayar kablonun çekmesi ile yerinden kıpırdamıyor, yere düşmüyor. Mıknatıslı konnektör kolayca kasadan ayrıldığı için kabloya takılmalar bilgisayara hiçbir zarar vermiyor. Apple işte yeni MacBook serisi ile MagSafe kullanmaktan da vazgeçmiş ki bence en önemli eksik bu.

Genel olarak düşünüldüğünde ise kişisel fikrim yeni MacBook’un dünyanın en iyi taşınabilir kişisel bilgisayarı olduğu ve önümüzdeki yıllara damga vuracağı yönünde.

İlk duyurulan fiyatlarda bazı sorunlar olduğu açık (ABD’deki başlangıç fiyatı 1.299 $). Ancak fiyat, düzeltilmesi ya da üzerinde oynanması en kolay bileşen ve zaman içerisinde bu konuda ayarlamalar yapılacağını düşünüyorum.

Ve gelelim etkinliğin asıl yapılma sebebi ve en ağır topuna. Apple Watch.

Live A+ - Apple Watch
Live A+ – Apple Watch

Daha önce siz değerli Live A+ takipçileri ile aşağıdaki yazılarımızda Apple Watch hakkında bazı detayları paylaşmıştık:

Apple, giyilebilir teknolojiler alanında çok büyük beklentileri olan ve duyurulduğu tarihten itibaren bir çok rakibinin piyasayı şimdiden doldurduğu Akıllı Saat alanındaki ürünü Apple Watch’u 2015 yılında piyasaya sürecek.

Saymaya hiç gerek olmayan telefon görüşmesi, mesajlaşma, spor ve sağlık sensörleri, müzik dinleme, hava durumu, resim görüntüleme, Siri kullanımı gibi özelliklerini detaylandırmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Biz daha ilginç özelliklerden bahsedelim.

Live A+ - Apple Watch
Live A+ – Apple Watch

Apple, Watch üzerinde çalışacak uygulama geliştiricilerin kullanımı için bir platform hazırlamış Bu platformun adı yeni “Kit” li konsepte uygun olarak WatchKit. Bu platform sayesinde Apple Watch üzerinde uygulama geliştirmek mümkün olacak. Demo sırasında Instagram, WeChat, Über gibi uygulamalar da boy gösterdi.

Live A+ - Apple Watch
Live A+ – Apple Watch

Watch ayrıca kapı kilitlerini, otel kapılarını, garaj gibi uzaktan kumandalı kapıları (tabii ki Watch ile uyumlu cihazlar için geçerli) açmak için de kullanılabilecek.

Apple’ın, etkinlikle eşzamanlı olarak yayınladığı iOS 8.2’de de Apple Watch uyumluluğu mevcut ve bunu hemen iOS 8 uyumlu iPhone’unuza yükleyebilirsiniz.

Live A+ - Apple Watch
Live A+ – Apple Watch

Pil ömrü 18 saat. Yani sık sık şarj etmeniz gerekecek.

Apple Watch’un 38mm ve 42mm’lik iki ayrı ekran boyutu ve 3 ayrı modeli var. Sport 349 $’dan, Normal modeli 549 $’dan başlıyor. Lüks model olan Edition ise altın kaplama ve başlangıç fiyatı 10.000 $. Bu konuda daha fazla konuşmaya gerek yok sanırım.

Ayrıca Apple Watch, Apple’ın ödeme sistemi Apple Pay’i de destekliyor.

Watch, 10 Nisan’da aralarında Türkiye’nin olmadığı 9 ülkede ön satışa çıkıyor. Teslimatlar 24 Nisan’dan itibaren.

Evet, Apple’ın merakla beklenen bir etkinliği daha geride kaldı ve etkinlikten akılda kalanları Live A+ tarzı ile sizlerle paylaştık.

Bakalım Apple bu ürünleri ile Steve Jobs sonrası Tim Cook ile süren gelişimini arttırabilecek mi?

 

Görseller: apple.com

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *