ELGANİ

Live A+ - Elgani
Live A+ - Elgani

Eski ama eskimeyen dostlarımdan Oytun ve Şebnem Pınar’ın sayesinde öğrendiğim, bunca yıllık İzmir’li olarak ve hatta önünden hayatım boyunca belki bin kez geçmiş olmama rağmen nasıl farkına varmadığımı bilmediğim, buna da azıcık utandığım bir lezzet durağı ile buluşturmak istiyorum sizleri: Ezmecizade Elgani.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Kemeraltı Camii’nin karşısındaki Kuyumcular Çarşısı’nın içinde yer alan bu tarihi tatlıcının ürün yelpazesi oldukça basit: Badem Ezmesi, Ceviz Ezmesi, Fıstık Ezmesi. Ancak bu kısa menüdeki ürünleri tattığınızda damağınızda oluşan festivali anlatmak için ciltlerce yazı yazmak bile yetersiz kalır.

 

Bugün ailece yaptığımız Kemeraltı turu sırasında Kızlarağası Hanı’nda kahve içmeden önce uğradık Elgani’ye ve hem mekanla, hem lezzetleri ile hem de işletmecisi Erhan Cem Harmanda ile tanışma fırsatını bulduk.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Erhan Bey’e ayrı bir paragraf açmadan geçmek büyük ayıp olur. Dünyanın en sıcak en neşeli insanlarından biri Erhan Bey. Aynı zamanda da mütevazi. Bizi dükkanına buyur etti ve sıcacık sohbeti ile hepimizi kendisine hayran bıraktı.

 

Tesadüfen dükkanın camında gördüğümüz gazete kupürleri sayesinde çocuklarımızın aynı okula gittiğini  öğrenerek sohbetimize okul ve eğitim konuşarak başladık. Lisede okuyan oğlunun eğitimi için yaptıkları ve oğlunun da bunun karşılığında okul birincisi olması emeklerinin boşuna gitmediğinin göstergesi olmuş.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Elgani’de yediğim tatlılardan aşağıda kısaca ve dilim döndüğünce bahsedeceğim. Ancak şunu söyleyebilirim, mekandan ayrıldığımda yediğim ezmelerin mi yoksa Erhan Bey’in sohbetinin mi daha tatlı olduğunun muhasebesini yapıyordum.

 

Sohbet sürerken yaptığı muhteşem ezmelerden sipariş ettik. Hangisinden yiyeceğimizi bilemediğimiz için üçünden de tatmak istedik. İlk lokmayı almamla sanki kendimi kaybettim. Aldığım lezzetle sanki önümden kaçırıyorlarmış gibi arka arkaya hepsini ağzıma atmaya başlayınca bana kızdı. “Önce ağzındakinin tadı geçsin de ondan sonra diğerine geç”.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Ancak yemeye başlayınca durmak gerçekten mümkün değil.

 

Ceviz ezmesini ilk kez denedim. Cevizin tadını sevmeyen birine bile cevizi sevdirecek lezzette.

 

Sonrasında badem ezmesiyle devam ettim. Daha önce yemiş olmama rağmen Erhan Bey’in badem ezmesinin şimdiye kadar yediğim en güzeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kendisinin de dediği gibi özellikle kahvenin yanında denenmesi şart.

 

Fıstık ezmesi ise gerçekten finali yapmaya değecek düzeydeydi.

 

Sohbet sürerken tezgahın üzerinde duran Japonca dergiyi görünce uzak doğu ilaçları ile de ilgileniyor zannederek ne olduğunu sordum. Meğer Erhan Usta’nın ünü Japonya’ya kadar uzanmış. Oradan gelen misafirleri bu dergide Elgani’yi anlatmışlar. Sayfaları gururla açarak resimleri gösterdi Erhan Usta.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Sohbetimiz sırasında emeleri yaptığı dükkanın hemen arkasındaki mutfağını da gösterdi bize. Ufacık mutfağın her tarafı çuval çuval fıstık, ceviz ve badem doluydu. Hepsinin en iyilerini Türkiye’nin her yerinde arar ve alırmış. Tertemiz muftağın en önemli yeri, ezmelerin yapıldığı mermer tezgahtı.

 

Daha uzun kalmak ve daha da yemek istedik ancak küçük dükkanı daha uzun süre meşgul etmemek için ezmelerden paket de yaptırarak ve gözümüz arkada kalarak ayrıldık.

 

Eğer siz de bizim gibi burnumuzun dibindeki bu lezzet durağını henüz keşfetmemiş bir İzmir’li iseniz, damak tadına önem veriyorsanız veya tatlıyı seviyorsanız Elgani’yi mutlaka en kısa sürede ziyaret etmelisiniz. Hem damağınızı şenlendirir hem de sevdiklerinize harika bir hediyelik alabilirsiniz.

 

Live A+ - Elgani
Live A+ – Elgani

 

Son sözümüz de bu hediyelik konusunda. Hediye paketi olmasın dememize rağmen özene bezene hazırladı paketimizi Erhan Usta. Üzerine kendi kartının yanında “Lütfen Kahve İle Soğuk Tüketiniz” notunu yapıştırıp en sonunda da itinayla minik bir gül’ü ekleyip öyle verdi bize.

 

Live A+ Değerlendirmemiz:
 
Mekan: 7/10
Menü/Lezzet: 10/10
Fiyat: 8/10
Sonuç: 8,33/10

 

Fotoğraflar: Dora Tatlı, Altuğ Tatlı

Kapak Fotoğrafı: Oytun Pınar

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *