WiFi Bağlantısını Hızlandırmanın 8 Basit Ama Etkili Yolu

Hayatınızın internete ne kadar bağımlı olduğunun farkında mısınız? Örneğin, evinizdeki cihazların kaç tanesinin internete bağlı olduğunu şöyle bir sayalım mı? Cep telefonlarınız, eğer numaranızı internet operatörünüze taşıdıysanız ev telefonunuz, tabletleriniz ki artık hemen hemen her birimizin elinde bir telefon bir de tablet var, akıllı TV’niz, ya da TV Box’ınız (Apple TV, Android TV Box, Turkcell TV, TiviBu, vb), uydu alıcınız, oyun konsolunuz… Daha bilgisayarları saymadık bile. Yarın hemen hemen her eve, evinizdeki tüm elektrikli alete bağlanacak olan Akıllı Ev sistemleri, sağlık ve egzersiz kontrol sistemleri, derken, dilediğimiz kadar direnelim, evdeki internet bağlantımıza bağımlılığımız daha da artacak.

 

WiFi.1

 

Hal böyleyken, internet bağlantımızın hızının da artması gerektiği reddedilemez bir gerçek. Bu hızı etkileyen iki etmen var. Birincisi modeminize gelen bağlantının yani servis sağlayıcımızdan aldığımız internet erişim paketinin hızı. Bunu, sağlayıcımızın sunduğu alternatifler arasından seçiyoruz.

Hızı etkileyen ikinci etmen ise modeminiz ile cihazınız arasındaki bağlantı. Burada en hızlı ve sağlıklı çözümün kablo ile bağlantı olduğunu söylemek gerek. Ancak, malum sebeplerle mecburen WiFi kullanımımız ve ihtiyacımız artıyor. Peki WiFi kullanımımızı, daha yüksek hızı destekleyen bir modeme para harcamadan arttırmamız mümkün mü? Bunun cevabı Evet, çünkü WiFi bağlantısının performansını etkileyen bir çok farklı durum var. Bunlar hakkında bilgi sahibi olarak ve gerekli değişiklikleri yaparak para harcamadan da gözle görülür iyileşmeler elde etmeniz mümkün.

İşte size evinizdeki WiFi bağlantısını para harcamadan hızlandırmanın yolları:

 

1. Modeminizi Saklamayın

Tamam, kabul edelim, internet bağlantınızı sağlayan cihazlar, yani modemler, dünyanın en dekoratif nesneleri olmayabilir. Ancak modeminizi kapalı yerlere tıkıştırmak yavaş bir WiFi bağlantısının en garantili yoludur. Benzer şekilde, duvarlar ve bölmeler de WiFi bağlantınızın yavaşlamasına sebep olurlar. Bu sebeple, modeminizi, evinizin en merkezi bölümüne veya WiFi bağlantısına en çok ihtiyacınız olan odasına ve mümkünse çevresi kapalı olmayan bir pozisyonda yerleştirmek performansınızı ciddi oranda arttıracaktır.

Bir başka ipucu da modeminizi yerden mümkün olduğunca yukarı yerleştirmektir. Örneğin bir masa veya kitaplığın üzerine. Bazı modemler sinyali aşağıya doğru yayınlamak üzere tasarlandığından, modemin zemine çok yakın bir yere konumlandırılması performansı düşürebilir.

 

2. Elektrikli Ev Aletlerinden veya Metal Nesnelerden Uzak Durun

Mikrodalga fırınlar, kablosuz/DECT telefonlar ve florasan aydınlatmaların yaydığı frekanslar ve komşu evlerde olsalar bile diğer WiFi modemler sizin evinizdeki modemin WiFi sinyaliyle karışarak iletişiminizin zayıflamasına sebep olabilirler. Bu etkileşimi engellemek için, bahsi geçen türden cihazlardan mümkün olduğu kadar uzağa yerleştirilmeleri faydalı olacaktır. Bu konuda yapabileceğiniz bir başka iyileştirme ise modeminizin kontrol uygulamasından kanal (channel) ve frekans (frequency) ayarlarını değiştirmek olabilir. Bu konuda yardım alabileceğiniz online uygulamalar — Örnek olarak Windows için Acrylic Wi-Fi ve Mac için AirGrab Wi-Fi Radar uygulamalarını kontrol edebilirsiniz — size modeminizin frekansının diğer cihazlarla karışmaması için en doğru ayarları bulmanızda yardımcı olacaktır.

 

WiFi.11

 

Benzer şekilde, metal eşyalar da modeminizin sinyalini engelleyebilir. Modeminizi büyük boyutlu metal eşyalardan uzağa yerleştirmek veya modeminizle bilgisayarınızın arasında metal nesneler olmamasına dikkat etmek, WiFi sinyalinden en yüksek verimi almanıza yardımcı olacaktır.

 

3. Düzenli “Kapatıp Açın”

IT konusunda herhangi bir problemle karşılaşıp, bir çağrı merkezinden yardım aldıysanız, “bir kapatıp açın” cümlesiyle daha önce karşılaşmış olabilirsiniz. Size çok mantıklı gelmiyor olabilir ama cihazı yeniden başlatmak bir çok problemin çözümüne yardımcı olabilir. Siz de modeminizi kullandıkça performansta düşüşler seziyorsanız modeminizi belirli periyotlarla yeniden başlatmayı bir alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederiz. Bu konuda zaman ayarlı elektrik prizleri de size yardımcı olabilir ve her gün belli bir saatte cihazın elektriğini otomatik olarak keserek kendiliğinden tekrar başlatma işlemini sağlayabilir.

 

WiFi.8 WiFi.7

 

Bunun dışında, çeşitli sebeplerle sürekli bağlı kalması gereken cihazlarınız yoksa, kullanmadığınız zamanlarda modeminizin kapalı kalmasını sağlamak size farklı faydalar da sağlayabilir. Örneğin geceleri modeminizin kapalı olmasını sağlayarak sağlığınız açısından faydalı olabilir. Uyuduğunuz zamanlarda etrafta dolaşan WiFi sinyallerini azaltmanın bir zararı olmayacaktır. Veya, siz işteyken gündüzleri modemin boşu boşuna açık olmamasını sağlamak güvenliğiniz açısından da iyi olabilir. Her ne kadar güvenlik önlemlerini alsanız bile yetkisiz kişilerin modeminize girmesini %100 engellemek mümkün değildir. Tabii ki modeminiz kapalı olmadığı müddetçe.

 

4. Modeminizi Güncel Tutun

Her elektronik alette olduğu gibi, modeminizin içinde de çalışmasını sağlayan bazı yazılımlar mevcuttur. Bu yazılımların da zaman zaman üreticileri tarafından güncel versiyonları yayımlanabiliyor. Bu güncellemeler bir güvenlik açığını kapatıyor olabileceği gibi rastlanan bir problemin çözümü ve cihazınızın çalışmasında performans artışı sağlıyor olabilir. Bu yüzden cihazınızı en güncel versiyonla kullanmak daha hızlı bir WiFi bağlantısına sahip olmanızı sağlayabilir.

Cihazlarınızın üzerindeki yazılımların güncellenmesine “Firmware Update” adı verilir. Modeminizin kullanma kılavuzundan, üreticisinin internet sayfasından veya modem ayarlarını yaptığınız uygulama üzerinden belirli periyotlar ile güncel bir Firmware Update olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca hatırlatmaya gerek bile yok, çok çok eski modemler, teknolojik olarak yeni gelişmeleri desteklemiyor olacağından, eğer gerçekten eski bir modem kullanıyorsanız, modeminizi tamamen değiştirmeniz de iyi olacaktır. Bir genelleme yapmak gerekirse, bir modemin beş ya da altı yıldan daha uzun süre kullanılması teknolojik olarak geri kalmış olması anlamına gelecektir.

 

5. Modem Anteninizin Duruşunu Düzeltin

Bir çok modemin iki farklı WiFi anteni bulunmaktadır. Bunları paralel durumda tutuyorsanız WiFi sinyalinizin daha geniş bir alana yüksek performansla yayılmasını önlüyor olabilirsiniz. Antenlerin birbirlerine dik açı ile konumlandırılması daha yüksek performans almanızı sağlayacaktır. Örneğin, antenlerin biri yere dik açıyla, diğeri ise yere paralel olarak konumlandırmanız en iyi performans için size yardımcı olabilir.

 

WiFi.3

 

Modeminizin anteni ile kullandığınızın cihazınızın dahili anteni paralel pozisyonda bulunduğu zaman en yüksek performansı alabilirsiniz. Dahili antenler masaüstü cihazlarda yere dik, dizüstü cihazlarda ise yere paralel konumdadır. Mobil cihazlarda ise cihazı nasıl tuttuğunuza bağlı olarak farklı pozisyonlarda kullanılıyor olabilir. İki farklı pozisyondaki anten her farklı cihaza göre de paralel sinyal yayınlayacağı için bu konuda size ciddi bir iyileşme sağlayacaktır.

 

6. Bir Biraya Ne Dersiniz?

Bir kutu bira, yoğun geçen bir günün ardından biraz gevşemenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda, biranızı bitirdikten sonra, kutusu da modeminizi daha performanslı kullanmanıza yardımcı olacaktır. Nasıl mı? Anlatalım.

Evinizin duvarına bitişik konumlanmış bir modem kullanıyorsanız, teorik olarak modemin bir tarafına doğru dairesel yayınlanan WiFi sinyalinin boşa gittiğini varsayabilirsiniz. Bu durumda bu WiFi sinyali ya yan komşunuza veya sokağa doğru yayınlanmaktadır.

Şimdi size söyleyeceğimiz yöntemi kullanarak, boş bir bira veya kola kutusunu keserek, parabolik bir engelleyici elde edebilir ve bu düzeneği modeminizin anteniyle duvar arasına yerleştirerek, tüm sinyalin evinizin içine doğru yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Bu noktada ihtiyacımız olan nesneyi gözünüzde canlandırmak gerekirse, bir dönem evlerimizin içinde kullandığımız TV antenlerini gözünüzün önüne getirebilirsiniz. Bir kutu ve üzerinde minik bir parabolik şekil bulunan bu antenlerin parabolik kısmını TV vericisinin olduğu yöne doğru yönlendirerek sinyalleri daha iyi almasını sağlardık. Şimdi benzeri bir düzeneği bu kez WiFi sinyalimizin evimizin içine doğru yönlenmesini sağlamak için kullanacağız.

 

WiFi.9

 

Boş bir teneke içecek kutusunu yıkadıktan ve gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra, bir maket bıçağı yardımıyla tabanının bulunduğu kısımdaki teneke bölümü tamamen keserek tabanını çıkarın. Aynı işlemi kapağının bulunduğu kısma da uygulayın ancak bu bölümdeki teneke kısmın tamamını değil yarısını kesin. Yani teneke kutunun yan yüzeyi, kapağının bulunduğu kısımdan tamamen ayrılmasın. Sonra bu teneke kısmı, kestiğiniz yerin tam ortasından itibaren taban kısmına doğru diklemesine yeniden keserek teneke bölümün iki yana açılmasını sağlayın. Modem anteninizi, kutunun ağzında bulunan delikten geçirerek, parabolik teneke kısmının duvarla anten arasına gelmesini sağlayın. Gerekirse, bir bant yardımıyla kutuyu modeminize sabitleyin. Modeminizin iki anteni varsa aynı işlemi diğer anten için de uygulayın. Düzeneğimizin temsili bir çizimini alt bölümde de görebilirsiniz.

 

WiFi.10

 

Teneke kutunun içindeki alüminyum yüzey sinyali yansıtarak ters tarafa yönlendirecektir. Bu düzenek görüntü olarak çok şık olmasa da, daha yüksek WiFi sinyali almanıza yardımcı olacaktır. En azından belli bir bölge için.

Burada, güvenliğiniz açısından kesme işlemi ve sonrasında gereken önlemleri almanızı tekrar hatırlatmak istiyoruz. Örneğin, kesme işlemi sırasında ellerinizi koruyacak bir eldiven kullanabilir veya işlem bittikten sonra kestiğiniz teneke kısımların, daha sonra bir kazaya sebep olmaması için, kenarlarına bir elektrik bandı yapıştırıp, keskin hale gelen bölümlerinin kapatılmasını sağlayabilirsiniz.

Teneke kutu kullanmak istemiyorsanız benzer bir parabolik düzeneği alüminyum folyo kullanarak da yapabilirsiniz.

 

7. WiFi Bağlantınızı Şifreleyin

Bu maddeden bahsetmeye gerek bile yok aslında. WiFi bağlantınızı mutlaka şifreleyin. Kullanmakta olduğunuz internet bağlantısını ne kadar fazla cihaz paylaşıyorsa bağlantınız o kadar yavaşlayacaktır. Dolayısıyla WiFi ağınızdaki davetsiz misafirler internet hızınızı da yavaşlatacaktır. Bu yüzden mutlaka şifre kullanmanız gerekmektedir. Ancak burada, tahmin edilmesi kolay şifrelerin kolayca kırılabileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden sakın “123456” gibi bir şifre kullanmayın. Şifreler ile ilgili ipuçları için ŞİFRE SORUNSALINDAN SONSUZA DEK KURTULUN yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

 

8. Bir Repeater Kullanın

Evlerin yerleşim planına, duvarların yapısına veya modem ile kullandığınız ortamın arasındaki mesafeye göre, WiFi sinyalinizi tek bir modem ile tüm yaşam alanınıza dağıtmanız mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda bir Repeater kullanabilirsiniz. Bu sayede, WiFi sinyalinin erişemediği noktalara da ulaşmanız mümkün olacaktır.

 

WiFi.5

 

Peki internet bağlantısını repeater cihazına nasıl ulaştıracaksınız? Bunun için birkaç yöntem mevcut. En sağlıklısı bir ethernet kablo ile uzatmak olacaktır. Bir başka yöntem kablosuz bağlantınızın yetiştiği son noktaya bir kablosuz repeater yerleştirmek olabilir. Bu durumda kapsama alanınızı iki katına çıkarmış gibi olabilirsiniz.

 

WiFi.4

 

Bu noktada, eski modemlerinizi repeater gibi kullanarak maliyeti düşürebileceğinizi de söyleyelim.

Günümüzde sıklıkla tercih edilen bir başka yöntem ise ağ bağlantısını odalar arasında elektrik hatları üzerinden taşımak. Bunun için bir çok farklı markanın çözümleri mevcut. Bu ürünlerden birini satın aldığınızda iki ayrı cihaz almış oluyorsunuz. Cihazlarınızdan birini modemininizin bulunduğu yerde elektrik prizine takıyorsunuz. Diğerini ise ağ bağlantınızı taşımak istediğiniz odada elektrik prizine takıyorsunuz. Cihazların üzerindeki eşleşme düğmesine bastığınız zaman elektrik kabloları üzerinden birbirleri ile bağantıya geçerek güvenli data alışverişini sağlıyorlar.

 

WiFi.6

 

Bu cihazları kullanarak evinizin içinde dilediğiniz kadar noktaya, farklı odalar veya farklı katlar arasında internet bağlantınızı taşıyabilirsiniz.

 

WiFi.2

 

 

bostancı escort bayan
ümraniye escort bayan
ümraniye escort
anadolu yakası escort bayan
göztepe escort bayan
şerifali escort
maltepe escort
maltepe escort bayan
tuzla escort
kurtköy escort
kurtköy escort bayan

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *