18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

Quora üzerinde sorulan “18 yaşındaki herkesin sahip olması gereken yetenekler nelerdir?” sorusu üzerine çok satan kişisel gelişim kitabı “Bir Yetişkin Nasıl Yetiştirilir – How to Raise an Adult” kitabının yazarı ve Stanford Üniversitesi‘nin eski dekanlarından  Julie Lythcott-Haims verdiği cevapta şöyle diyor:

1. 18 yaşındaki bir birey yabancılarla rahatlıkla iletişim kurabilmelidir

Okul arkadaşları, eğitmenler, okul yöneticileri ve çalışanları, danışmanları, kaldığı yurt yetkilileri, banka yetkilileri, mağaza çalışanları, otobüs şoförleri, tamirciler, insan kaynakları uzmanları, vs.

Çevremizde yer alan çoğunlukla iyi insanların arasındaki kötü kişileri nasıl ayırdedebilecekleri yerine çocuklarımıza, bütün çocuklukları boyunca yabancılarla konuşmamasını öğütlüyoruz. Bu yüzden çocuklarımız büyüdüklerinde, yabancılara nasıl yaklaşacaklarını, onlarla kibar bir şekilde ve göz kontağı 1xbet giriş kurarak nasıl iletişime geçeceklerini, hayatları boyunca ihtiyaçları olan yardım, destek, yönlendirme ve rehberliği nasıl talep edebileceklerini bilmiyorlar.

 

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

2. 18 yaşındaki bir birey gideceği yeri bulabilmelidir

Mahallesinde, yaşadığı çevrede, okuyacağı, staj yapacağı veya çalışacağı yabancı şehirde hatta ülkede, yönünü nasıl bulabileceğini öğrenmelidir.

Hayatlarının her alanında, otobüste, bisiklete binerken, hatta yolda yürürlerken bile çocuklarımızı biz yönlendiriyor, onlara eşlik ediyor, ne yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Bu yüzden bir yerden bir yere nasıl gideceklerini, toplu taşımadan nasıl faydalanacaklarını, beklenmedik bir durumla karşılaştıklarında ne yapmaları, nasıl davranmaları gerektiğini, arabanın yakıtını nasıl dolduracaklarını veya bir yolculuğu nasıl planlamaları ve bu planı nasıl uygulamaları gerektiğini bilmiyorlar.

 

3. 18 yaşındaki bir birey kendi görevlerini, sorumluluklarını, iş yükünü ve takvimlerini yönetebilmelidir

Çocuklarımıza sürekli evdeki görevlerini, sınavlarını, okul ödevlerini, bunların son teslim tarihlerini hatırlatarak, bunları tamamlamalarına yardım ederek, hatta bazen bizzat biz yaparak onlara yardım ettiğimizi düşünüyoruz. Ancak bu davranışlarımız sebebiyle görev bilinci edinemiyor, önceliklendiremiyor, bekleyen işleri yönetemiyor, bizim hatırlatmalarımız olmadan teslim tarihlerine uymayı beceremiyorlar.

 

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

4. 18 yaşındaki bir birey evin düzenine katkıda bulunabilmelidir

Çocuklarımızın okul başarıları ve onlara ideal ortamı sağlamak adına her konuyu onlar için biz düşünüyor, biz organize ediyoruz. Bu sayede hayatı onlar için ideal hale getirdiğimizi zannediyoruz. Ancak bu yaklaşım yüzünden, en temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını, başkalarının hislerine ve ihtiyaçlarına karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğrenemiyor, toplum menfaatine göre hareket edemiyorlar.

 

5. 18 yaşındaki bir birey diğerleriyle arasında oluşan sorunları yönetebilmelidir

Hayatlarının her alanında karşılaştıkları tüm problemlerin yönetimini üstlendiğimiz, diğerleriyle aralarında oluşan tüm sorunları çözdüğümüz, her türlü acılarını biz dindirdiğimiz için çocuklarımız bizim katılımımız olmadan herhangi bir anlaşmazlıkta nasıl davranmaları gerektiğini öğrenemiyorlar.

 

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

6. 18 yaşındaki bir birey hayatın dalgalanmalarıyla baş edebilmelidir

Bu yorum, ev, okul, öğretmenler, ödevler, işyeri, işler, rekabet, her ortamda karşılarına çıkacak zorluklar, zor ve zorba insanlarla başa çıkmak gibi her türlü durum için geçerli.

Başları her sıkıştığında devreye girip karşılarına çıkan zorlukları onlar için ortadan kaldırarak, görevlerini tamamlamalarına yardımcı olarak, görevlerin bitirilmesi gereken hedef süreleri onlar için uzatarak veya uzattırarak, ilgili kişilerle onlar adına ve çoğu zaman onların haberi bile olmadan görüşerek, karşılarına çıkan engelleri yok ederek, aslında gerçek hayatın gidişatını anlamalarına, karşılaştıkları sorunlarla mücadele edebilmelerine engel oluyor, işlerin her zaman güllük gülistanlık gitmeyebileceğini, bu durumun normal olduğunu ve sonuçlarına katlanmaları gerektiğini öğrenme fırsatlarını ortadan kaldırıyoruz.

 

7. 18 yaşındaki bir birey para kazanmanın ve parayı yönetmenin ne olduğunu bilmelidir

Kaynakların sınırlı olduğunu, paranın da buna dahil olduğunu, bazen daha fazlasının mümkün olmadığını, bazen ise fazlası için ilave zahmetlere katlanılması gerektiğini onlara öğretmiyoruz. Çalışma ve kazanma kavramlarını yaşamalarını sağlamıyoruz. İhtiyaçları olan olmayan her şeye zahmetsizce ulaşabilmelerini sağlamayı onlara iyi bir hayat vermek olarak düşünüyoruz. Çalışarak kazanmayı, bir işi zamanında ve doğru şekilde yetiştirmenin, işin kalitesinin, sonuçta elde edilecek kazançla bağlantısını, işveren kavramını, işveren – çalışan ilişkisini, işyerine ve işverene karşı sorumluluk ve hesap vermenin ne olduğunu, bunların özellikle kan bağı olmayan bir işveren ile nasıl yönetilmesi gerektiğini, maliyet, bütçe, harcama kelimelerinin karşılıklarının ne olduğunu yaşamalarına ve öğrenmelerine izin vermiyoruz.

 

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

 

8. 18 yaşında bir birey risk alabilmelidir

Tüm yolları boyunca önlerine yatarak, yollarındaki tüm taşları, engebeleri onlar için temizleyip asla tökezlememelerini sağlıyoruz.  Bu yüzden işlerin ters gidebileceğini, başarıya ancak tekrar tekrar deneyip yanılarak erişilebileceğini, sebat etmeyi asla öğrenemiyorlar. Bazen hedefe ulaşmak için risk alınması gerektiğini onlara göstermiyoruz.

 

UNUTMAYIN:

Çocuklarımız, tüm bu anlatılanlarla, ebeveynlerini telefonla arayarak ne yapacaklarını sormadan da baş etmeyi öğrenmelidirler. Eğer herhangi bir konuda size ihtiyaçları varsa, o yetenekleri henüz gelişmemiş demektir.

 

 

18 Yaşında Sahip Olunması Gereken 8 Yetenek

 

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *Kod giriş süresi aşılmıştır (captcha)