Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

Bakteri üremesini engelleyerek, besinlerin uzun süre korunabilmesini, dolayısıyla daha sağlıklı besinlere erişmemizi sağlar. Bu sayede, gıdaları tüketmeden hemen önce satın almak zorunda kalınmamasına ve tasarruf edilmesine de olanak tanır.

Farkında olmasak da çoğumuz, her gün kullanmamıza rağmen, buzdolabında yiyecek saklama kuralları konusunda çok da fazla bilgi sahibi değilizdir. Hemen hemen her gıdayı buzdolabına koymayı ve orada saklamayı bir alışkanlık hatta refleks haline getirmişizdir. Bu refleks yüzündendir ki, bazen aslında hiç girmemesi gerekenleri bile otomatik olarak buzdolabında saklarız.

Evet, bazı besinler buzdolabında değil, dışarıda korunmalıdır. Buzdolabında saklamak bazılarının ömrünü kısaltır, bazılarının besin değerlerinin azalmasına sebep olur, bazılarının lezzetinin bozulmasına.

İşte size, Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek:

1. Bütün Karpuz

Sağlığımıza inanılmaz faydaları olan Karpuz, buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler listemizin ilk maddesi. Tabii ki kesilmeden önceki bütün halinden bahsediyoruz.

2006 yılında ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırma göstermektedir ki karpuz kesilinceye kadar oda sıcaklığında saklandığında daha fazla antioksidan (likopen ve beta karoten) içermektedir.

Araştırma, oda sıcaklığında saklanan karpuzun buzdolabında saklanana oranla %40 daha fazla likopen ve %139 daha fazla beta karoten içerdiğini gösteriyor.

Dolayısıyla karpuzu kesinceye kadar dışarıda saklayıp, kestikten sonra da kapalı bir kap içinde veya bir folyo ile sıkıca kapladıktan sonra buzdolabına koymak ve içerdiği değerleri yok olmadan, mümkün olan en kısa süre içerisinde tüketmek en iyisi.

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

2. Domates

Hassas bir sebze olan domates buzdolabında saklandığında lezzetini ve dokusunu kaybeder. Soğuk, domatesin zarının zarar görmesine, yumuşamasına ve lezzetsizleşmesine sebep olur. Ayrıca, domatesin olgunlaşmaya devam etmesine de engel olur.

Domatesi saklamak için en uygun yer oda sıcaklığıdır. Mümkünse bir kese kağıdında (veya kağıda sarılı olarak), sapları aşağı gelecek şekilde mutfak tezgahının üzerinde saklarsanız olgunlaşma sürecinin devam etmesini de sağlamış olursunuz.

Olgunlaşmış bir domatesin birkaç gün içerisinde tüketilmesi en iyisidir. Bu yüzden hemen tüketilmeyecekse küçük miktarlarda satın almak en iyisidir. Olgunlaşmış domatesleri de yukarıda anlatıldığı şekilde sapları aşağıda olacak şekilde ve kağıda sarılı olarak oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Burada bahsedilen oda sıcaklığının yaklaşık 21-22 derece civarındadır. Yani çok sıcaktan ve özellikle güneş ışığından korunmaları gerekmektedir.

Aşırı olgunlaşmış domatesleri buzdolabına koyarak çürümeden önce birkaç gün daha dayanmalarını sağlayabilirsiniz. Buzdolabında saklanan domateslerin kullanılmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkarılmaları tüketim için en uygun forma dönmelerini sağlayacaktır.

3.  Patates

Soğuk hava, patatesin içindeki nişastanın ayrışmasına sebep olacağı ve şekere dönüşeceği için, patatesleri buzdolabında saklamak onları daha tatlı hale getirecektir. Ayrıca buzdolabında saklanmış bir patatesin yüksek ısıda pişirilmesi halinde oldukça zararlı ve kanserojen bir madde olan akrilamit adında bir kimyasalın oluşmasına sebep olur.

Öte yandan sıcak ve nemli bir ortamda saklanan patateslerde filizlenme veya çürüme başlayabilir. Bu yüzden patates (ve benzeri tüm köklü sebzelerin) mümkünse serin ve karanlık bir ortamda saklanmaları en iyisidir. Mümkünse kiler veya kapalı benzeri bir depolama biriminde tutmak daha uzun süre sağlıklı bir şekilde dayanmalarını sağlayacaktır. Patatesleri plastik poşetlerde tamamen kapalı olarak saklamak havayla temasını keseceği için, kesekağıdı veya delikli bir poşet içinde saklanması en iyisi olacaktır.

Patates nemli ise, kullanmadan önce bir süre tezgah üzerinde, kuru bir kağıdın veya bezin üzerinde, açıkta bekletilerek kurutulması iyi olacaktır.

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

4. Kuru Soğan

Kuru soğan da buzdolabında saklanmaması gereken bir sebzedir. Buzdolabında saklandığında içerdiği sudan dolayı yumuşayacak ve kısa sürede çürümeye başlayacaktır.

Buna rağmen kesilmiş veya doğranmış soğanı hava almayan bir kabın içine koyarak buzdolabında 4 derece veya altında birkaç gün saklayabilirsiniz.

Soğanlar da, tıpkı patateste olduğu gibi asla hava almayan bir poşette saklanmamalıdır. Serin, kuru ve hava akımının olduğu bir ortamda, mümkünse delikli veya örgü bir çanta ya da file içerisinde saklanmalıdır. Hava ile temas etmeyen soğanın kabukları hızlıca bozulmaya başlayacaktır.

İlave olarak patates ve soğanın yan yana saklanmaması gerektiğini de ekleyelim. Yaydıkları gazların birbirlerinin hızlıca bozulmasına sebep oldacağı bilinmelidir.

5. Bal

Balı buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Ancak fırın veya ocağınızın yakınında da olmaması gerekir. Sıcak ve soğuk, balın tadına ve yapısına zarar verir. Her ne kadar balın gerçek olduğunu anlamak için buzdolabında tutularak kristalize ve şekerlenme olup olmadığına bakılıyor olsa da bu balın tadını etkileyeceğinden buzdolabında muhafaza etmek çok tavsiye edilmez.

Balı uzun süre doğal tadı ve yapısında taze tutmak için oda sıcaklığında, serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir ortamda, az hava içeren veya havası alınmış, mümkünse cam bir kap veya kavanoz içinde saklanması gereklidir. Balı metal veya plastik kaplar içinde saklamayın. Bu, oksidasyona sebep olacaktır.

Normal şartlarda doğal bir balın bayatlaması veya bozulması çok kolay değildir. Bu yüzden ekşimsi kokan veya genleşmiş, kabarmış bir balın tüketilmemesi gerekmektedir. Zaman içerisinde saklandığı kap içerisinde sertleşmesi veya kristalize olması ise normaldir.

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

6. Zeytinyağı

Zeytinyağının da bozdolabında saklanmaması gerekmektedir. Buzdolabında saklanan zeytinyağının kıvamı koyulaşacak, rengi bulanıklaşacak, tadı ve kalitesi bozulacaktır.

Zeytinyağının en iyi saklanma ortamı, kapalı ve mümkünse ışığı geçirmeyen koyu renk bir kap veya şişe içerisinde ışık almayan bir mutfak dolabı veya rafıdır.

Zeytinyağınızı asla pencere önünde veya fırınınızın yakınında korumayın. Işık veya ısıya maruz kalmak zeytinyağınızın küflenmeye başlamasına sebep olacaktır. Yağdaki küflenme, lezzet veya kokuyla anlaşılabilir hale gelmesinden çok önce başlayacağından bunu hemen anlamanız çok mümkün değildir.

7. Sarmısak

Bütün veya ayıklanmış şekilde buzdolabında saklanacak sarmısak, kısa süre içerisinde yumuşayacak, kokusu ve tadı etkilenerek bozulmaya başlayacaktır. Ancak tıpkı soğanda olduğu gibi, dövülmüş, kıyılmış veya kesilmiş şekilde, hava almayan bir kap içinde birkaç gün buzdolabında saklanabilir.

Mümkünse bütün olarak, serin ve güneş ışığı almayan bir ortamda saklamak, sarmısağın ömrünü uzatacak, filizlenmesine engel olacaktır. Mutfak dolabı veya tezgahınızın güneş almayan bir köşesi sarmısağı saklamak için yeterlidir. Hava alması gerektiğinden, plastik poşet veya hava almayan bir kap içinde saklanmaması gereklidir. Hava akımını kolaylaştırmak için gözenekli bir sepet içinde saklamak uygun olacaktır.

Dış kabuğu açıldıktan sonra kalan sarmısak dişlerini en kısa sürede tüketmek en iyisidir. Ayrıca tam kurumamış, nemli veya taze sarmısak kısa sürede çürüyeceğinden satınalırken kuru olmasına dikkat etmelisiniz.

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

8. Çekirdek ve Öğütülmüş Kahve

Kahve, doğası gereği nemi ve kokuyu çeken bir yapıda olduğu için bulunduğu ortam çok önemlidir. Nemli bir ortamda saklanan kahvenin tadı ve kokusu değişir. Ayrıca kahve buzdolabının ve içindeki diğer besinlerin kokusunu da kolayca çekecektir.

Kahveyi saklamak için en uygunu, vakumlu veya hava geçişini engelleyen, mümkünse seramik bir kap içerisinde karanlık, kuru ve serin bir ortamda tutmaktır. Kahve, çekirdek de olsa, çekilmiş de olsa, hava, nem, ışık ve ısıdan uzak tutulmalıdır. Bu şekilde saklanan kahve, tazeliğini, o beğendiğiniz koku ve tadını uzun süre muhafaza edecektir.

Satın alırken, mümkün olan en az miktarda almak, mümkünse çekirdek olarak alıp, tüketmeden hemen önce öğütmek de sürekli taze kahve tüketmenize yardımcı olacaktır.

9. Ekmek

Ekmek de buzdolabında saklanmaması gereken gıdalardan biridir. Ekmekteki buğday ve diğer tahıllar yüksek oranda nişasta içerirler. Nişasta, nemle temas ettiğinde hızla ayrışır ve kararsız bir yapıya dönüşür. Bu da ekmeğin hızla kuruması ve bayatlamasına sebep olur.

Ekmeğin, güneş ışığından uzak, karanlık, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Mutfak dolapları veya mutfağınıza alacağınız ekmek dolapları bu konuda size yardımcı olacak, ekmeğinizin hemen bayatlamamasını, içinin yumuşak, kabuğunun ise gevrek yapısını muhafaza etmesini sağlayacaktır.

Hava almayan bir plastik poşet veya alüminyum folyo ekmeğin saklanması için uygun bir başka ortam olabilir. Ancak nerede saklanıyor olursa olsun birkaç günden uzun süre bekletilmemesi gereklidir.

Eğer ekmeğin daha uzun süre korunması gerekliyse, hava almayan bir poşet içerisinde derin donducuda tutularak nişasta bozulmasının engellenmesi sağlanabilir.

Rutubetli bir mutfağınız varsa, ekmeğin mümkün olduğu kadar az miktarlarda günlük olarak alınması ve her kullanımdan önce hafifçe kızartılması iyi olacaktır.

Asla Buzdolabında Saklamamanız Gereken 10 Yiyecek

10. Sert Çekirdekli Meyveler

Çekirdeği diğerlerine göre daha büyük ve sert olan şeftali, kayısı, kiraz ve erik gibi meyvelerin de buzdolabında tutulmalarına gerek yoktur. Bu gibi meyveleri buzdolabında saklamak onların tazelik, lezzet ve formlarını hızla kaybetmelerine sebep olacaktır.

Bu türden meyvelerin buzdolabı yerine bir kesekağıdı içerisinde serin ve kuru bir ortamda tutulmaları daha uzun süre taze kalmalarını sağlayacaktır. Bu şekilde saklarken saplarının veya sap bağlantı noktalarının aşağı doğru tutulmaları da tazeliklerini daha uzun süre korumalarını sağlar.

Normal şartlarda oda sıcaklığında kalmaları yeterlidir. Ancak biraz olgunlaşmalarını sağlamak isterseniz güneş gören bir ortamda kalmalarını sağlayabilirsiniz. Olgunlaşma sağlandıktan sonra daha uzun süre korumaya çalışmak yerine hızla tüketilmeleri sağlanmalıdır. Bu yüzden bu türden meyvelerin de kısa süre içerisinde tüketecek kadar satın alınmaları önerilir.

Görseller:

http://www.flickr.com

Kaynaklar:

http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/10-foods-you-should-never-refrigerate.html

http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm093704.htm

http://www.webmd.com/food-recipes/20060728/warm-watermelon-more-nutritious

http://www.ncausa.org/About-Coffee/How-to-Store-Coffee

http://www.nidirect.gov.uk/storing-food-safely-potatoes

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *Kod giriş süresi aşılmıştır (captcha)