Çin’den Alışveriş Yapmak

Son yıllarda oldukça popülerleşen bir alışkanlığımız var: Çin’den alışveriş yapmak. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler ve en popüler siteler hakkında bir derleme yapmak istiyoruz.

Atalarımız eskiden “Asılacaksan İngiliz sicimiyle asıl” derlermiş. Bu söz eskiden İngiliz mallarının ne kadar rağbet gördüğünü anlatıyor. Aynı durum 70’li yıllardan itibaren Alman, 80’lerden sonra da Japon malları için, özellikle sanayi, teknoloji, elektronik ve mekanik içeren ürünler için geçerli bir görüştü. Özetle, ülkelerin ürettiği ürünlerin kalitesine göre tercih sebebi olması her zaman görülen bir durumdu.

 

Ancak, 2000’lerden sonra durum biraz değişti. Elektronik ile başlayıp, zamanla oyuncak, tekstil başta tüm alanlarda kendini gösteren uzak doğu rüzgarı Japonya’dan sonra Taywan, Tayland derken Çin’e kaydı ve hemen hemen tüm üretim sektörlerinde Çin mallarının yaygınlığı tüm dünyada kendini gösterdi.

 

İlginçtir ki bu yaygınlık, yukarıda bahsettiğimiz Batı ağırlıklı ürünlerin “Kalite” imajının tam tersine “Ucuz” imajı ile sağlandı. Batı veya Japonya gibi yüksek teknoloji üreten ülkelerin ürünlerinin, herhangi bir ar-ge yatırımı olmaksızın kopyalanması, ucuz insan gücü ve geniş hammadde kaynakları ile desteklenmesi ile zamanla bu yaygınlaşmanın önüne geçilemez oldu.

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş

 

Çin’den Alışveriş Yapmanın İpuçları

Günümüzde Çin her alandaki bu üstünlüğünü, kimi ürünlerde kalite ile destekleyerek, kimi ürünlerde ise kaliteyi umursamaksızın ezici bir şekilde tüm dünyaya kabul ettirmiş durumda. Öyle ki, bu durum yüzünden Çin’de üretilen ürünlerin bir çok ülkedeki yerel üreticileri tamamen yok etmiş olması kuvvetle muhtemel. Herhangi bir şekilde doğacak siyasi, ekonomik veya doğal kriz sebebiyle Çin’in üretiminde bir aksama olması bir çok sektörde hemen hemen tüm dünyayı ciddi şekilde etkileyecek hale gelmiş durumda.

 

Çin mallarının dünya üzerindeki baskınlığının uzun yıllardır devam ediyor olması artık kalitesine çok da bakmaksızın Çin ürünlerini kullanmayı kabullenmesini de beraberinde getirmiş görünüyor. Sıradan bir tüketici, sağlık, hijyen, küçüklere yönelik ürünler gibi riskli alanlar dışında bir çok üründe artık Çin malına direnç göstermiyor. Hatta tüketici elektroniği ve bunlarla ilişkili yan sanayi ürünlerinde tercih edildiğini bile söylemek mümkün.

 

Hal böyle olunca, Çin başta olmak üzere Uzak Doğu’da üretilmiş ürünlerin pazarlara farklı kanallar üzerinden girmesi ve yaygınlaşması da söz konusu. Bu ürünlerin ticaretini yapan kişilerin hangi koşullarda ürün getirttiği, ne yüksek karlar yaptığı ile ilgili hikayeler yıllardır ağızdan ağıza sürekli konuşulur.

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş

 

Ancak son yıllarda bu ürünlerin temini için ilginç bir yeni kanal daha ortaya çıkmış durumda. Bu da tüketicilerin internet üzerinden ürünleri direk olarak Çin firmalarından sipariş ederek Çin’den kendilerinin getirtmesi.

 

Öncelikle, yukarıda da bahsettiğimiz ticaret yapanların kullandığı Alibaba ile başlayan bu süreç artık kullanıcıların perakende sipariş vermesine olanak sağlayan siteler sayesinde son kullanıcıya ulaşmış durumda.

 

Üstelik, Amazon, eBay benzeri Batı kökenli alışveriş sitelerinin tam aksine çok çok uygun maliyetler ve çoğu zaman sıfır nakliye/ulaştırma bedelleri ile.

 

Bu sayede artık, yakınınızdaki teknoloji marketine veya elektronik ürünlerin satıldığı yerel satıcılara gittiğinizde, ya da dolaştığınız sokakta açılmış tezgahlarda göreceğiniz ve örnek vermek gerekirse 30 TL vereceğiniz bir ürünü bu sitelerden 3-5 Dolar’a satın almanız mümkün. Üstelik 10-20 adet de almak zorunda değilsiniz, sadece 1 adet almanız mümkün. Dahası kargo bedeli ödemeden adresinize kadar teslim edilecek şekilde. Hem de varlığından haberdar dahi olmadığınız ancak ilginizi çekebilecek yüzbinlerce farklı ürün, fonksiyon, opsiyon, özellik, marka arasından seçme imkanı ile.

Live A+ - Çin'den Alışveriş

Evet, bu siteler genellikle standart posta yolu tercih edilmesi halinde gönderim için bir ücret almıyor. Bunun nasıl gerçekleştirilebildiğini bilmiyorum. Muhtemelen ürün fiyatlarına ürün başına birkaç cent gönderim bedeli zaten eklenmiş durumda. Ama bu halde bile piyasanın çok çok altında ürün sahibi olmak garanti.

 

Bu sitelerden alışveriş yapmanın birkaç dezavantajı olduğunu da yeri gelmişken belirtelim. Bunlardan birincisi teslimat süresi. Ürünler Çin’den ve posta ile gönderildiği için teslim süresi biraz uzun. Kendi tecrübelerimden ve internet üzerinde yaptığım araştırmalardan görebildiğim kadarıyla minimum teslim süresi 2 hafta civarında. Bunun dışında örnekler olsa da düzgün iş yapan bir siteden sipariş ettiyseniz bu süreyi çok fazla aşmıyor.

 

Kendi yaşadığım bir örnekte (DX) teslimat süresi çok uzayınca müşteri hizmetleri ile bağlantıya geçtim. Araştırma sonucunda postanın yerini tespit edemediler. Bu durumda aynı ürünleri yeniden ve ücretsiz gönderdiler. Ayrıca oluşan durum için özür dileyerek bir sonraki siparişte bu durumu belirtmem halinde ilave indirim yapma sözü de verdiler. Süreç uzamış olsa da ürünleri tam ve sağlam şekilde teslim etmiş oldular ve zaman kaybı dışında herhangi bir mağduriyet yaşamadım.

 

Çin’den direk alışveriş sırasında dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise Gümrük Vergisi. Satın aldığınız ürün kişisel kullanım amaçlı olduğundan yani ticari bir ürün olmadığından, gümrük vergisi hesaplaması buna göre yapılıyor. Kurallara göre ticari ürün olmaması için de gönderinin aynı üründen 2’den fazla adette içermemesi, isme gönderilmiş olması, toplam ağırlığının 30kg’ı geçmiyor olması, değerinin 1.500 EUR’dan yüksek olmaması, son iki ay içinde alacağı ilk veya son bir yıl içinde alacağı en fazla 5. gönderi olması gibi kurallara bakılıyor.

 

Alacağınız ürün bu koşullara uyuyorsa kişisel bir ürün sayılıyor. Ancak sadece fiyatı 75 EUR’dan düşük ise vergiden muaf. 75 EUR ile 1.500 EUR arasındaki ürünler sabit vergiye tabi. Burada uygulanan vergi Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen ürünler için %18, Çin gibi AB dışı ülkelerden gelen ürünler için ise %20.

 

Bahsedilen tutarlar her ne kadar “ürün” olarak geçiyor olsa da içinde birden fazla ürün içeren gönderilerde yorum farkına sebep olmamak için gönderi başına toplamın 75 EUR üzerine çıkması durumunda siparişleri ayrı ayrı vererek bölmek mantıklı olabilir.

 

Bazı durumlarda, tutarlar kanunun belirttiği sınırların altında kalsa bile ürünün içeriğinin incelenmesini talep etmek gümrükteki memurun inisiyatifinde. Bu durumda inceleme yapılmak üzere ilgili kuruma davet edilmeniz ve bu inceleme için ilave maliyetler ödemeniz söz konusu olabilir.

 

Limitlerin aşılması durumunda karşı tarafa talepte bulunarak faturanın daha düşük gösterilmesi ve/veya ücretsiz/hediye şeklinde gösterilmesinin talep edilmesi tavsiye edilse de bunun mantıklı sınırlar dışına çıktığı durumlarda yine de incelemeye tabi olma olasılığı mevcut. Sipariş verilirken buna dikkat etmekte fayda var.

 

Bu sitelerden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bir başka konu da güvenilirlik. Her ne kadar alışveriş yapanların tecrübelerinden hangi sitelerin güvenilir oldukları belli olsa da, yine de kişisel tecrübeler bu konuda en önemlisi. Özellikle ilk alışverişler sırasında düşük fiyatlı ürünlerin tercih edilmesi en uygunu olacaktır. Başarılı teslimatlardan sonra daha yüksek fiyatlı ürünlerin sipariş edilmesi daha doğru olacaktır.

 

Ayrıca Çin’den alışveriş yaparken ürün ile ilgili beklentinin çok da yüksek tutulmamasında fayda var. İnternette şöyle bir araştırma yaptığınızda karşınıza çıkabilecek bir çok kötü tecrübe ile ilgili içeriğe erişmek mümkün. Sipariş edilen cep telefonu kutusunun içinden salatalık çıkması veya size gelen ürünün sitede gösterilen resmi ile küçük (!) farklılıklar göstermesi söz konusu olabilir. Bu konuda bazı örnekleri Milliyet’in bir haberindeki resimlerde görebilirsiniz.
Bu konudaki bir başka uyarımız da ödeme ile ilgili olacaktır. Kesinlikle kredi kartı bilginizi paylaşmamanızı öneriyoruz. Sanal kart veya PayPal bu konuda en güvenli ödeme araçları.
Live A+ - Çin'den Alışveriş - PayPal

 

Daha önce bu tür sitelerden alışveriş yapmış olanlar zaten bu konuda bilgi sahibidirler. Yapmayanların da bu konuda hizmet veren başlıca siteler hakkında haberdar olabilmesi için bu siteleri kısaca özetlemek istedik:

 

Deal Extreme

 

Bu konuda Türkiye’de en çok bilinen ve en yaygın tercih edilen sitelerden biri. Elektronik ürünler ve aksesuarlar başta olmak üzere bir çok farklı konuda ürün sipariş etmeniz mümkün.
Live A+ - Çin'den Alışveriş - DX
Ürün yelpazesini anlatmak amacıyla, tablet, telefon kılıfı, kulaklık, MP3 çalar gibi klasik ürünleri geçerek uçlarda bazı örnekler vermek gerekirse, site üzerinden çok uygun fiyatlara 3D printer, aracınız için elektronik diagnostic cihazları, tek tekerlekli elektrikli bisiklet, GPS üzerinden çocuğunuzun bulunduğu yeri takip edebileceğiniz, acil durumlarda size SOS mesajı gönderebileceği şirin mi şirin bir kol saati veya Arduino kontrol kartı ile birlikte gerekli tüm ilave aksesuarlarını da içeren bir robot araba kiti satın alabilirsiniz. Hem de çok çok uygun fiyatlar ile.

 

Focal Price

 

DX ile çok benzer bir ürün yelpazesine sahip. Ancak daha kısıtlı sayıda ürün içeriyor. Buradan hiç alışveriş yapmadım, ancak internetten yaptığım araştırmada yapanların genel olarak memnun kaldığını gözlemledim.

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - FocalPrice

Yine elektronik ağırlıklı ürünler öne çıkıyor. Ancak çok farklı türden ürünler bulmak da mümkün. Örneğin aşağıda resmi görülen kol saatini 5.99 Dolara, Titanyum/Çelik malzemeden üretilmiş Lord of the Rings yüzüğünü 2.99 Dolara veya yemek termometresini 4.09 Dolara, köpeğiniz için yağmurluğu 7.39 Dolara alabilmeniz mümkün. Tabii ki yine hepsi ücretsiz sevkiyat ile.

 

 

Ali Express

 

AliBaba, bir dünya devi olduğu kadar yıllar boyunca her ülkeden tüketicilerin belki de uzaktan gıpta ile baktıkları bir alışveriş sitesi oldu hep. Çünkü ağırlıkla Çin kökenli üretici ve satıcıların tüm dünyadan alıcılarla buluşmasını sağlayan ancak sadece toptan alışveriş sağlayan bir ticaret sitesi idi. Ancak perakende alanındaki potansiyel ve rakiplerin başarısı gözle görülür hale gelince AliBaba da perakende alışveriş sağlayan alt markası AliExpress’i açtı.

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - AliExpress

Diğer örneklerinden farklı olarak temelinde elektronik değil tekstil olan AliExpress’de de bir çok farklı kategoride ürün bulmak mümkün. Örneğin Türkiye’de yaklaşık 70 TL’ye satılan elektrikli topuk törpüsünün aynısını, üstelik iki yedek törpüsüyle birlikte 10.30 Dolar’a, çeşitli renk ve görünüşlerde spor gözlükleri 1.46 Dolar’a, karanlıkta bisiklete güvenle binmenizi sağlayacak ve bulunduğunuz yolu aydınlatacak ışıklandırma sistemini 2.99 Dolar’a veya evcil hayvanlarınızın tüylerini tararken onlara masaj da yapmanızı sağlayacak eldiveni ise 95 Cent’e almanız mümkün. Yine tüm ürünler ücretsiz kargo ile evinize kadar ulaşıyor.

 

 

Trade Tang

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - TradeTang

Öncekiler kadar bilinmiyor olsa da ilginç ürün yelpazesiyle tercih edilebilecek bir site daha. Tekstil, ayakkabı, çanta, mücevher ve takı, güzellik malzemeleri, spor malzemeleri, müzik ekipmanları ve eletronik gibi bir çok kategoride uygun fiyatlı ürünleri var.

 

 

Best Offer Buy

Live A+ – Çin’den Alışveriş – BestOfferBuy

 

Gadget denen tarzda aletler başta olmak üzere elektronik ürünler, ev ürünleri, oyuncak, konsol oyunları ve hobi ürünleri, aydınlatma ürünleri, alarm ve güvenlik ürünleri, el aletleri ve daha bir çok kategorisi mevcut.

 

Tmart

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - Tmart

Öne çıkan kategoriler: Elektronik, bilgisayar ürünleri, aydınlatma, telefon aksesuarları, kamera ve aksesuarları, oyunlar, otomotiv, güvenlik, güzellik, giyim, ev ve bahçe ürünleri, spor ürünleri.

 

 

Sammy Dress

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - SammyDress

Öne çıkan kategoriler: Adından da anlaşılacağı üzere giyim ve tekstil başta olmak üzere ayakkabı, çanta, aksesuar, takı, saat, güzellik, çocuk, evlilik ürünleri.

 

 

Tiny Deal

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - TinyDeal

Öne çıkan kategoriler: Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve aksesuarları, elektronik, otomotiv, giyim, takı, saat ve aksesuar, güzellik ve sağlık, ev ve ofis ürünleri, oyuncak ve hobi, spor ürünleri.

 

 

Ever Buying

 

Live A+ - Çin'den Alışveriş - EverBuying

Öne çıkan kategoriler: Cep telefonu, tablet, bilgisayar ve aksesuarları, Led aydınlatma, tüketici elektroniği, taşınabilir batarya, otomotiv, giyim, ev ve güzellik, oyuncak, spor ve dış mekan ürünleri.

 

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *