Batarya Ömrünü Uzatmanın Garantili Yolları

Live A+

istanbulbahis telegramÇok değil, bundan 20 yıl öncesine kadar hayatımızda cep telefonu diye bir cihaz yoktu. Steve Jobs 9 Ocak 2007’de, San Francisco’daki Moscone Center’da düzenlenen Macworld 2007 etkinliğinde iPhone’u tanıtana kadar kullandığımız telefonların en büyük derdi de bataryaları değildi. Bir şarj ile bir hafta kullanılırlardı. Şimdi ise akıllı telefonlarımızın şarj sorunsalı günlük hayatımızdaki en büyük problemlerimizden biri.

Live A+

Tabii ki bunun en büyük sebebi neredeyse tüm hayatımızın cebimizdeki bu cihaza bağlı olması. Siparişlerimizden, arkadaşlıklarımıza, iletişimimizden, dinlediğimiz müziğe, okuduğumuz kitaba, yaptığımız bankacılık işlemlerine kadar aklımıza gelebilecek hayatımızla ilgili hemen her ayrıntı telefonlarımıza bağımlı hale geldi. Daha da kötüsü, bunlara her gün de yenileri ekleniyor.

Live A+

Öte yandan piller hala teknolojinin belki de en zayıf noktası olmaya devam ediyor. Her geçen gün yeni teknolojilerle yeni pil çeşitlerinin veya yeni şarj yöntemlerinin haberlerini okuyoruz ancak içinde bulunduğumuz günlerde bu teknolojiler henüz günlük kullanıma kavuşmuş değil. Yani bir üfleme ile şarj olacak ve betist giriş altı ay boyunca bitmeyecek piller için biraz daha beklememiz gerekiyor.

Üstüne üstlük bugün kullanımda olan pilleri de doğru şarj ettiğimiz söylenemez. Yanlış bilgi, günlük alışkanlıklar, ihtiyaçlar, tembellik gibi bir çok sebeple akıllı telefonlarımızın pillerini hatalı kullanıyoruz.

İşte bu hatalı alışkanlıklar ve doğruları hakkında tüketicileri bilinçlendirmek isteyen Cadex adlı batarya üreticisi açtığı Battery University adlı internet sayfasında (haydi biz yazımızda bu siteden Batarya Üniversitesi olarak bahsedelim) bu konuda hem teknik hem de günlük bilgileri paylaşıyor.

Live A+

Biz de Live A+ olarak “Batarya Ömrünü Uzatmanın Garantili Yollarını” sizinle paylaşıyoruz.

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli konu, yeni nesil bataryaların da kendilerince “strese” hassas oldukları. Tıpkı sizin gibi, yüksek oranda stres bataryalarımıza da zarar veriyor.

Bu bilgiyi akılda tutarak, bataryalarımızdan daha uzun süre verim almamızı sağlayacak ipuçları şöyle:

Live A+

1. Bataryanız tamamen doluyken şarjda bırakmayın.

Bu konuda en sık yapılan hata gece yatarken cihazın şarjda bırakılmasıdır. Batarya Üniversitesi’nin verdiği bilgiye göre, batarya tamamen doluyken şarjda bırakmak uzun vadede bataryanın ömrünü kısaltıyor.

Batarya seviyesi %100’e geldikten sonra cihazınız bu seviyeyi korumak için küçük yüklemeler gerçekleştiriyor. Bu durum bataryanızın stresini yükseltmekte ve içerdiği kimyasalların azalmasına sebep olmakta.

Batarya Üniversitesi bu durumu şöyle özetliyor: “Batarya %100’e geldiğinde şarjdan çıkarılmalıdır. Bu sanki fiziksel bir egzersiz sonrası kasların rahatlatılması gibi düşünülebilir. Saatlerce hiç ara vermeden egzersiz yapmak kaslarınıza nasıl zarar verirse, dolu pili şarjda tutmak da aynı şekilde zarar verecektir”

Live A+

2. Aslında en iyisi bataryanızı hiçbir zaman %100 şarj etmemektir.

En azından zorunlu olmadıkça.

Batarya Üniversitesinin verdiği bilgiye göre Lithium Ion (Li-ion) pillerin %100 şarj olmaya ihtiyaçları bulunmuyor. Hatta bunun olmaması gerekiyor çünkü yüksek voltaj pillerin stresinin artmasına, uzun vadede ise yıpranmalarına sebep olur.

Bu yüzden, telefonunuzun tüm gün şarjda kalması çok da mantıklı görünmemektedir. Öte yandan telefonunuzu gün içerisinde aklınıza geldikçe şarj etmenin de bir zararı yoktur.

Live A+

3. Her fısatta şarj etmek bataryanız için iyidir.

Li-ion piller doğaları gereği uzun ve sürekli şarjlar yerine sık sık ve kısa kısa şarj edilmekten hoşlanırlar.

Batarya Üniversitesine göre telefonunuzun gücü 10% azaldığında şarja takmak en iyisidir. Ancak bu bir çok kişi için çok da uygulanabilir bir senaryo olmadığından aklınıza geldikçe yapacağınız küçük şarjlar iyi olacaktır. Gün içerisinde kaç kez şarja taktığınızın çok da bir önemi yoktur.

Bu durumu bir alışkanlık haline getirmek hem cihazınızın batarya ömrünü uzatacak hem de gün içerisinde sürekli yüksek şarjda kalmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca, telefonunuzun batarya seviyesinin sürekli yüksek kalması, pil yönünden arsız uygulamaları da (örneğin GPRS bazlı lokasyon uygulamaları, vb) sürekli kullanabilmeniz anlamına gelecektir.

Live A+

4. Cihazınızı serin tutun.

Bataryalar sıcağı da çok sevmezler. Dolayısıyla şarj sırasında çok ısınıyorlarsa mutlaka soğutulmaları gerekir. Bunun için en kolay yol telefonunuzu eğer varsa kılıfından çıkarmak olacaktır. Apple da iPhone kullanıcılarına bunu tavsiye ediyor.

Ayrıca cihazınızı çok sıcak ortamlardan uzak tutmanızda fayda var. Örneğin açık havada veya direk güneş ışığının altındaysa bir şekilde güneşle temasını kesmek batarya ömrünüzün uzamasına katkıda bulunacaktır.

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *Kod giriş süresi aşılmıştır (captcha)