Selfie, ya da uyarlanan Türkçesi ile “Özçekim” hayatımıza daha birkaç yıl önce giren yeni bir kelime. İnsanların kendi kendinin resmini çekmesi artık bir çılgınlık haline gelince “artık bunun adını koyalım” dendi ve modern dünyanın biz kölelerine zorladığı bu yeni eylemin de bir adı oldu böylece.
İsim kazandıktan sonra da kartopu misali artarak gitti bu çılgınlık. Artık her köşe başında, her restoran masasında, her turistik mekanda, hemen her toplu ulaşım aracında, selfie çekenleri görmeyi kanıksadık. Bundan da öte, tuhaf bir alet bile girdi hayatımıza: “Selfie Çubuğu”
Artık her köşe başında, telefoncuda, markette, bakkalda, her yerde selfie çubuğu satılır oldu.
Ancak her nasıl çekiliyor olursa olsun, selfie kavramının bir ufak dezavantajı var o da görüntünün kendisi. İster el ile ister çubukla çekilsin, selfie içine çok kısıtlı bir görüntü sığıyor ve sözgelimi içinde bulunduğunuz ortam veya manzara selfie içinde kendine yeterince yer bulamıyor.
Şimdi bu yeni fiil, yine teknolojinin yardımıyla yeni bir boyuta taşınmaya hazırlanıyor. Selfie çubukları da belki geldiği gibi hızlı değil ama yavaş yavaş hayatımızdan çıkabilir.
Avustralya, ülkeye gelen turistler için, özellikle de ellerinde selfie çubuklarıyla gezen Japon turistler için Giga Selfie adında yeni bir hizmete hazırlanıyor. Giga Selfie sayesinde turistler, Giga Selfie’nin kurulu olduğu halka açık alanlarda, yüzlerce metre uzaklıktan, çevrelerindeki tüm manzara ile birlikte yüksek çözünürlüklü selfielerini çekebilecekler.
Bunun için, kurulu olan alandaki Giga Selfie platformunun üzerine çıkmaları ve cep telefonlarındaki uygulama üzerinden hem kameranın bulunduğu yeri belirlemeleri hem de kendi selfielerini çekmeleri mümkün olacak.
Bunun için ülkemizden bir örnek vermek gerekirse, İzmir’e gelen bir turist, saat kulesinin önündeki platforma çıkarak AKM’nin çatısına yerleştirilmiş Giga Selfie kamerasına dönüp gülümseyerek tüm Konak meydanıyla birlikte kendi selfiesini de çekebilecek.
Başta da söylediğimiz gibi selfie kavramını gerçekten yepyeni bir boyuta taşıyacak bir fikir bu. Avustralya turizmine etkilerini ve ne kadar sevileceğini göreceğiz ancak en azından turistik mekanlarda, ellerinde eski otomobil antenleri gibi sopalarla gezenlere engel olsa bile insanlığa büyük faydası olacağı kesin.
Projenin kullanımına bu haftasonu, 5-6 Eylül tarihlerinde başlanacak. Bakalım sonuçlar nasıl olacak ve dünyaya ne hızla yayılacak? Hep birlikte göreceğiz.
Bir yanıt bırakın