DÜNYANIN EN İYİ İÇKİLERİ

Live A+ - Dünyanın En İyi İçkileri
Live A+ - Dünyanın En İyi İçkileri

DÜNYANIN EN İYİ İÇKİLERİ

Business Insider dergisinin hemen hemen her konuda yayınladığı listeler (https://twitter.com/BI_Lists) arasında, yılda birkaç kez en iyi içkiler ile ilgili de listeler yayınlanır. Bu yıl da yayınlanmış çeşit çeşit listeler arasından “Alkol” içerenleri derleyerek bu dünyada kısa ama özel bir yolculuk yapacağız.
Gönül bu yazıyı hazırlarken listelerdeki tüm içkileri tadarak deneyimlerimizi birinci elden iletmeyi isterdi. Ancak teknik ve biyolojik sebeplerden dolayı bunu sağlamak mümkün olamadı. Bu yüzden içkiler hakkında Business Insider, FindTheBest.com ve listeyi hazırlayanların notlarından esinlenmekle yetinmek zorunda kaldık.

Her bir içki türü için de internette sizin için yaptığımız genel araştırma sonucu elde ettiğimiz tarihçe, içerik, yapılış ve benzeri özelliklerini de yazımıza eklediğimizi hatırlatarak bu renkli yolculuğa başlayalım.

Cin

ickiler-1

Aromaları arasında gezineceğimiz, rahiyalarıyla başımızı döndürecek ilk içkimiz Cin. Türkçe’deki anlamı ile içende yarattığı etkisi eşdeğer olan, yani içeni “Cin çarpmışa çeviren” bu muhteşem içki aynı zamanda en asil içki olarak da bilinir.
Kökeni 17. yüzyılın ortalarında Hollandalı Tıp adamı olan Franciscus de la Boe ya da daha yaygın bilinen adıyla Franciscus Sylvius tarafından İdrar Söktürücü bir ilaç olarak icat edilmiş. İsmi, içerdiği “Genever” (Juniper, Juniperus Communis, Ardıç) meyvesinden gelmektedir. Ardıç meyvesinin alkolle damıtılması ile üretilen bu içki uzun yıllar bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmış ancak sonra malum etkileri sebebiyle sevilen bir içki haline gelmiştir. 1689 yılında İngiltere Hanedanının Hollandalı damadı Prens William III ya da diğer adıyla William of Orange tahta çıktıktan sonra Büyük Krallıkta, kendi memleketinde üretilen Cin dışında tüm içkilere ağır vergiler koyduğu için özellikle İngiltere’de bir tür milli içki haline gelmiş ve halkın evlerinde kendisi damıtarak tüketeceği kadar yaygınlaşmıştır.

Bir Büyük Krallık sömürgesi olan Hindistan’da sıtma tedavisi için kullanılan kininden yapılan toniğin askerlere daha rahat içirilebilmesi için tonikle karıştırılmaya başlanınca da Cin Tonik efsanesi ortaya çıkmıştır.

Günümüzde en ünlü Cin markaları yıllardır, hatta yüzyıllardır değiştirmeden kullandıkları fomülleri ile tanınmaktadırlar. Mayalandırılan arpa maltından elde edilen alkolün ardıç meyveleri ile damıtılması ile üretilen cinin yapımında bir çok farklı bitki de aromalandırma için kullanılıyor. Meyan kökü, rezene, anason, kişniş, limon, portakal, melekotu, tarçın, süsen kökü bunlardan bazıları.

Yapılış, aromalandırılış ve tatlandırılış çeşitlerine göre de Dry, London Dry, Old Tom, German, Dutch gibi farklı çeşitleri de bulunur. London, Gordon’s, Beefeater en bilinen ve en yaygın markalar arasında sayılabilir. Şimdi Business Insider’ın 2014 En İyi 10 Cin listesine bir göz atalım.

10. Rehorst Premium Milwaukee Gin ($34.99)
Wisconsin’de üretilen bu cin, anason tohumu, kakule, tarçın, kişniş tohumu, ardıç, limon ve portakal kabuğu ile tatlı fesleğen kullanılarak aromalandırılarak benzersiz tadını almaktadır.

9. North Shore Distillery Distiller’s Gin No. 11 ($29.99)
Klasik bir London Dry Gin. Aromasında taze ardıç meyveleri narenciye ve çeşitli baharatlardan izler taşıyor.

8. Voyager Small-Batch Dry Gin ($34.99)
Voyager Small-Batch Dry Gin “cin aşıklarının cini” olarak adlandırılmakla övünmekte. Ardıç meyveleri, narenciye ve çeşitli egzotik baharatlar içeren bu Lodon Dry’ın üretiminde sadece organik malzemeler kullanılıyor.

7. Monopolowa Vienna Dry Gin ($12.99)
Avusturya yapımı bu Dry Gin, seçkin malzemelerle imal edilen ve hafif aromalı bir cindir. Frenk limonu, kişniş ve rezene tohumu ile birlikte zencefil kökü, limon ve portakal kabuğuyla harmanlanarak ayırıcı keskinliğini alır.

6. Nolet’s Silver Dry Gin ($44.99)
Farklı malzemeleri ile içenlere daha meyveli ve çiçekli bir koku veren bu cin frambuaz, gül yaprağı ve beyaz şeftali içermektedir.

5. The West Winds “Cutlass” Gin ($71)
Margaret Nehrinin suyundan imal edilen bu az bulunur bir Avustralya cevheri. Limon kokulu mersin tohumu, çalı domatesi ve kamış tohumu kullanılarak üretiliyor.

4. Tanqueray No. 10 Gin ($34)
Tanqueray dünyaca bilinen en meşhur markalardan biridir ve No. 10 içerdiği beyaz greyfurt, lime ve portakal ile çekici bir narenciye harmanı sunar. Ayrıca, ardıç meyvesi, kişniş ve papatya serpintileri bu cine fazladan bir özel dokunuş eklemektedir.

3. Van Gogh Gin ($24.79)
Adından anlaşılacağı gibi Hollanda kökenli olan bu cin dünyanın birçok farklı yerini anımsatan aromalar içermektedir. Meyan kökü karakteristik detayını ve kokusunu verse de badem, melekotu kökü ve tabii ki ardıç meyvesiyle portakal kabuğu bu cini diğerlerinden ayırmaktadır.

2. Sloane’s Premium Dry Gin ($25.95)
Sloane’s Premium Dry Gin üstün bitkisel içerikleri ve damıtımı ile London Dry kategorisinin en üst kademelerinde yer almaktadır. İçerdiği taze narenciyeler sayesinde yumuşak ve lezzetlidir. Kokteyller ile mükemmel uyum sağlar.

ickiler-2
1. Only Premium Gin ($32)
FindTheBest sitesinden 10 tam puan alan tek cin olan Only Premium Gin gerçekten birinci sınıf bir ürün. İspanya’da üretilen bu cin amber çiçeği ve menekşeden, lavanta ve hercaiye kadar bir çok çiçekle demlenerek hazırlanmıştır.

Votka

ickiler-3
Kökeni hakkında farklı rivayetler olmakla birlikte yüzyıllar öncesinde Doğu Avrupa’dan çıktığı bilinmektedir. Farklı kaynaklarda ilk kez 8. yüzyılda Polonya’da ya da 9. yüzyılın sonlarında Rusya’da üretildiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Adı Slav dillerinde “Su” anlamındaki “voda” (woda, ????) kelimesinin küçültme eki (-cik gibi) almış halinden gelmektedir. Fermante edilmiş arpa, çavdar, buğday veya patatesten damıtılarak elde edilen alkolün kömürde süzülmesi ve içilecek düzeye gelene kadar sulandırılması ile elde edilir. Tıpkı cinde olduğu gibi farklı meyveler veya baharatlar ve şeker ile tatlandırılabilmektedir.

Buzlukta bile donmayan Votka doğduğu topraklar itibarıyla insanın içini ısıtan bir içki olmuştur. Derin dondurucuda saklanarak küçük shot bardaklarda servis edilip tek başına içilebildiği gibi çok farklı şekilde kokteyller ile birlikte mükemmel içime sahiptir ve bu sayede dünyanın en popüler alkollü içkilerinden biridir.

Bu popülerliğinden dolayıdır ki piyasada farklı çeşit, lezzet ve markalarda bir çok ürün bulunmaktadır. Absolut, Smirnoff, Finlandia gibi daha ziyade lezzet içermeyen, başka içeceklerle karıştırılarak veya kokteyl yapılarak içilmeye daha uygun Premium segment ürünlerin dışında kendine has bir lezzete sahip, bu lezzet sayesinde tek başına shot olarak veya votka martini, votka tonik gibi karışımlarla içilen ya da daha ziyade votkanın önde olduğu kokteyllerde kullanılan Super Premium segmentinin en bilinen oyuncuları arasında ise Grey Goose, Belvedere ya da Belluga sayılabilir.

Business Insider’ın, FindTheBest.com ile ortaklaşa belirlediği “En İti Votkalar” listesinde ise aşağıdaki ürünler yer alıyor:

10. Serebryaniy Zamok ($5)
%40 alkol içeren, temiz ve canlandırıcı tada sahip bu ucuz votka, Rusya’da yani doğduğu topraklarda üretilmektedir.

9. Sibirskaya Strong ($5)
Birbaşka Rus üretimi olan Sibirskaya Strong, adından da anlaşılacağı gibi, %45 lik alkol oranı ile oldukça güçlü bir votkadır. Üretiminde tamamen doğal buğday ve taze su kullanılmaktadır.

8. Sun Liquor UNXLD ($29)
Sun Liquor UNXLD Vodka, Seattle’da üretilen bir Amerikan malı votkadır. 5 kez damıtılarak oldukça saf hale getirilmekte ve %42 alkol barındırmaktadır.

7. Svedka Colada ($13)
İsveç kökenli olmasına rağmen ABD’de oldukça popüler bir votka markasıdır. Hindistan cevizi, ananas ve benzer tropikal lezzetler ile tatlandırılmıştır.

6. Rain Organics Cucumber Lime ($21)
Californiya’da Sazerac Company tarafından üretilmekte ve %35 alkol içeren bu votka salatalık ve lime ile tatlandırılmış. Buğday yerine fermante edilmiş mısırdan üretilmekte ve saflığını arttırmak için 7 kez damıtılmaktadır.

5. Effen Cucumber ($32)
Hollanda’da üretilen Effen Cucumber’ın yapımında kuzey Hollanda’nın kaliteli buğdayları kullanılmaktadır. Ortalamanın üzerinde bir fiyata sahip bu votka salatalık aromasına sahiptir.

4. Exclusiv ($20)
Moldova’da, buğdaydan damıtılarak üretilen Exclusiv Vodka herhangi bir tat içermemektedir. Basit ve canlandırıcı kendine has lezzeti ile tek başına ya da karışımlarda rahatlıkla kullanılabilir.

ickiler-4
3. Froggy B ($20)
Fransız malı bu votka 6 kez damıtılarak saflaştırılmıştır. %40 alkol içerir ve damakta temiz bir narenciye tadı bırakır.

2. Grand Teton ($19)
Listemizde patatesten üretilmiş tek votka olan Grand Teton, tam 20 kez damıtılarak saflaştırılmakta ve berraklaştırılmaktadır. Amerikan üretimi olan votka %40 alkol içeriyor.

1. Smugglers’ Notch ($27)
En iyi kaliteli tahıllar kullanılarak Idaho, Amerika’da üretilmektedir. Berrak görüntüsü ve nötr tadının ardında farklı aromalar içermektedir.

Rom
ickiler-5
Genellikle Orta ve Güney Amerika, Karayipler, Jamaika, diğer ada ülkeleri ile ve tabii ki, denizciler, korsanlar ve Reggae ile özdeşleşmiş, %40 ve üzeri alkol içeren sert bir içkidir. Şeker kamışı melası, şeker kamışından elde edilen diğer ürünler ve hatta şeker kamışı suyundan fermente edilip damıtılarak elde edilen likörün meşe fıçılarda dinlendirilmesi ile imal edilir.

Kökeninin çok eskilere, antik Hint ve Çin’e dayandığı varsayılır. Marko Polo 14. Yüzyıldaki hatıralarında bugün İran’da olan bölgeyi ziyaretinde kendisine ikram edilen çok güzel bir “şeker şarabı” ndan bahseder. Bu içkinin denizcilik, korsanlık ve kölelik yoluyla dünyaya yayıldığı düşünülmektedir. Şeker kamışından elde edilen damıtılmış ilk Rom 17. Yüzyılda Karayipler’de üretilmiştir.

Yapılış (mayalama, fermantasyon, içerik, vb) ve saklanış (yıllandırma) sürelerine göre farklılaşan, koyu renkli (dark – koyu kırmızı/kahverengi), açık renkli (light – viski ve kanyak benzeri açık kahverengi) ve renksiz (cin ve votka gibi berrak) çeşitleri mevcuttur. Genellikle rengini yıllandırıldığı meşe fıçıdan ve içerdiği karamelden alır. Sek olarak kullanılabildiği gibi bir çok farklı kokteylde de kullanılmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde de en bilinen markalar Bacardi, Havana Club, Captain Morgan ve Malibu’dur.

Gelelim “En İyiler” listemize:

13. Plantation XO 20th Anniversary Rum ($60)
Plantation eskitilmiş harmanlar kullanılarak üretilmiş özel bir içkidir. İçenin damağında kalan kaymaksı tad yıllarca beklediği fıçılardan gelmektedir.

12. Montecristo Rum ($40)
Altın renkli Montecristo Rum 12 yıl bekletildikten sonra şişelenmektedir. İlk yudumda verdiği sıcaklık hissiyle tanınan benzersiz tadı, 2011 San Francisco World Spirits Competition’da çifte altın madalya ile onurlandırılmıştır.

11. Tommy Bahama Golden Sun Rum ($28)
Tommy Bahama, adına rom’un anavatanı toprakların adını almıştır. Golden Sun Rum, baharatlı aromasında Karayip Adaları’nın egzotik güzelliğini taşıyor.

10. Pusser’s Rum ($22)
15 yıllık Pusser’s Rum, içen kişiye British Virgin Adalarının çağrısını, vanilya ve bal aromalı kokusu ile taşıyor. Pekmezsi yumuşaklığı ile rom fanatikleri tarafından takdir toplamaktadır.

9. Vizcaya VXOP Cask 21 ($20)
Küba formulü ile Dominik Cumhuriyetinde üretilen bu rom, baharatlı ve tereyağlı aroması ile içenin içini ısıtan bir yapıya sahip.

8. Cruzan Single Barrel Extra-aged Rum ($16)
Cruzan’s Single Barrel Extra-aged Rum öyle benzersiz bir tada sahip ki bunu bir kokteylde kullanmak kendisine yapılmış bir hakaret olacaktır. 12 yıllık içkimiz göz alıcı rengi, karamelli aroması ve muz kokularını çağrıştıran tadı ile ön plana çıkıyor.

7. Diplomático Añejo Rum ($14)
Fiyat olarak listedeki en ucuz rom olabilir ancak lezzet olarak hiç de altta kalmadığı kesin. 4 yıllık bu rom üreticinin en genç şişelenen ürünü. Bu tazelik, kakao ve kahvenin enerjik tonlarını taşıyor.

6. Gosling’s Family Reserve Old Rum ($80)
Koyu renk meşe fıçılarda yaşlandırılmış Gosling’s Family Reserve Old Rum tatlı lezzeti ile sindirimi kolaylaştırıcı bir içki olarak da tercih edilebilir.

5. Dictador 20 Rum ($60)
Dictador 20, adından da anlaşılacağı gibi 20 yıl boyunca kömürleştirilmiş ahşap fıçılarda bekletilmiştir ve koyu rengini de bu sayede almıştır. 2012 San Francisco World Spirits Competition’da çifte altın madalya kazanmıştır.

4. Pampero Aniversario Rum ($20)
Bu yaşlandırılmış Venezüela romu tatlı ve islendirilmiş aroması ile takdirleri topluyor. Pampero Aniversario, kalitesi ile fiyatı karşılaştırıldığında belki de listemizdeki en makul alternatif olarak öne çıkmakta.

3. Ron Abuelo Centuria ($130)
Ron Abuelo Centuria, listenin en pahalısı olmasına rağmen bu fiyatı sonuna kadar hakeden bir rom. Zengin aromasında ve lezzetinde 30 yıl kendini geliştirmek için içinde beklediği beyaz meşe fıçıların ipuçlarını barındırıyor.

2. Ron Abuelo 12-Year-Old Rum ($25)
Yine Ron Abuelo markasının bir ürünü olan 12-Year-Old Rum bıraktığı yumuşak damak tadında vanilya ve kuru meyvelerin tropikal aromalarını taşıyor. İçmeden önce gelen alkol kokusu içerken hiç de hissedilmiyor ve içeni rahatsız etmiyor.

ickiler-6
1. Leblon Cachaça ($30)
Brezilya’da üretilen Cachaça, diğer benzerlerinden farklı olarak, işlenmiş şekerkamışından değil, taze şekerkamışı suyundan elde edilmekte. Yıl içerisinde San Francisco World Spirits Competition’da Çifte Altın Madalya kazandı. Lebon’un taze meyve tadı içeren cachaça’sı içeceğiniz bir sonraki caipirinha için mükemmel bir likör olarak öne çıkıyor.

İskoç Viski
ickiler-7
Adı İskoçya ve İrlanda lehçelerinde “yaşam suyu” anlamındaki “uisge beatha” dan gelen Viski genel olarak üç çeşide ayrılır:
Burbon: Mısırdan yapılır ve bir kez damıtılır.
Scotch: Genellikle malt arpadan üretilir ve iki kez damıtılır. Yapımında kullanılan tahıllar açık ateşte kurutulur ve ateşin isi bu tahıllara siner. İçimindeki yanık kokusu buradan gelir.
Irish: Üç kez damıtılır. Tahıllar sac üzerinde kurutulur ve Scotch’daki yanık kokusu Irish’de bulunmaz.

Genellikle sek, suyla karıştırılarak ya da buzlu içilen viski, başka içeceklerle birlikte de içilebilmekedir.

İskoç Viski (Scotch), yazılı kaynaklarda ilk kez 1495 yılında geçer. Bu kaynağa göre ilk Scotch, Fife Krallığındaki Lindores Abbey’de, John Cor adında bir Katolik keşiş tarafından damıtılmıştır. Scotch genel olarak da kendi içinde tek bir malttan damıtılan “Single Malt” ve birkaç farklı malttan harmanlanan “Blended Malt” olarak kategorilere ayrılır. İskoç Viskisinin kalitesini anlamak bu konuda uzman değilseniz çok da kolay değildir.

Bu kısa bilgi sonrası gelelim Business Insider ve FindTheBest.com’un uzmanlarının bizim için seçtiklerinden oluşan En İyi İskoç Viskileri listemize:

10. Arran 12-Year-Old ($64)
Arran 12-year-old’un rafine tadı ilk olarak akla kahve ve dark çikolatanın acılığını getirse de bunu baharat ve narenciye kokuları takip eder. Karmaşık bir harman olan içkimiz 17 ilk dolum varil ve 4 ikinci dolum fıçı içermektedir (ve bu ne demektir hiçbir fikrim yok).

9. Royal Salute 38-Year-Old Scotch ($924)
Listemizdeki en pahalı İskoç olan Royal Salute, tam 38 yıllıktır. “Kader Taşı” olarak bilinir ve bu adı Kelt ve İskoç kralların taç giyme törenlerinde kullanılan antik taştan alır. Zengin tadı içerdiği sedir ve koyu renk meyvelerden geliyor.

8. Inver House Green Plaid 12-Year-Old Scotch ($25)
Inver House’s Green Plaid Scotch hafif tatlı lezzetiyle geçtiğimiz yıl San Francisco World Spirits Competition’da çifte altın ile ödüllendirildi. 25 Dolarlık fiyatıyla iyi bir İskoç’un çok pahalıya mal olması gerekmediğini ispatlıyor.

7. Hankey Bannister 25-Year-Old Scotch ($375)
Daha önce içinde Sherry ve Burbon barındırmış fıçılarda yaşlandırılan Hankey Bannister 25-year-old hafif baharatlı ve meyveli bir tada sahip. Damıtım Evi’nin Master Harmancısı Stuart Harvey’in özel seçimi.

6. Bowmore 10-Year-Old Single Malt Scotch ($100)
Bowmore’s 10-year single sevenleri arasında “Bora” (Tempest) olarak biliniyor çünkü yüzlerce yıllık damıtım evinin bulunduğu yerin en sert rüzgarlı ve fırtınalı denizlerinin bir özetini barındırıyor. İçenler, hafif tuzlumsu tadına bayılıyorlar.

5. Balblair 11-Year-Old Single Malt Scotch ($98)
İçinde yaşlandırıldığı Amerikan meşe fıçıları bu İskoç’a karamelimsi tadını veriyor. Balblair’s 11-year-old single malt, bal renginde, hafif tatlı ve baharatlı ve bitiminde iç ısıtıcı bir lezzete sahip.

4. Macallan 21-Year-Old Fine Oak Scotch Whisky ($220)
Listedeki belki de en bilinen markaya sahip Macallan 21-year-old Scotch, burbon ile olgunlaştırılmış İspanyol meşe fıçılarında yaşlandırılmakta. Açık bir renge sahip bu muhteşem viski yanan odun kokularını çağrıştırırken, aynı zamanda hafif bir vanilya tadını da barındırıyor.

3. Highland Park 30 Scotch ($365)
Bu İskoç 30 yıllık yaşıyla Highland Park’ın ürünleri arasında en yaşlısı. Gösterişli kırmızı-altın renginin altında fındığı andıran kokularla tezat oluşturan meşe ve çikolata aromasına sahip.

2. Bowmore 25-Year-Old Scotch ($190)
Listedeki Bowmore marka ikinci şişe olan 25-year Scotch, İskoçya’nın Islay bölgesinde üretilmiştir ve daha önce Amerikan Burbon’larına ve İspanyol Sherry’lerine evsahipliği yapmış fıçılarda 25 yıl boyunca yaşlandırılmıştır. İçenler karamelimsi ve sıcak, isli kokusunu ayırdediyorlar.

ickiler-8
1. Laphroaig 10-Year-Old “Cask Strength” Islay Single Malt Scotch Whisky ($60)
Bu 10 yıllık Single Malt, yaşın iyi bir İskoç’un en önemli özelliği olmadığını içenlerine ispatlıyor. Laphroaig 2005 yılında Whisky Magazine tarafından Dünyanın En İyi Single Malt Viskisi olarak seçilmiş. Zengin tadını damıtıldığı kömür ateşinde kurutulmuş arpa maltından almaktadır.

Tekila
ickiler-9
Dünyaca ünlü fenomen Meksika içkisi tekila hakkında bir çok efsane yıllardır kulaktan kulağa dolaşır. Bunların bazıları doğru, bazıları kısmen doğru bazıları ise tamamen yanlıştır.

Bu efsanelerden belki de en bilineni tekilanın kaktüsten yapıldığı hakkındadır. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Tekila, adını Meksika’nın Jalisco eyaletindeki Tequila şehrinden alır ve o bölgede sıkça yetişen Agave çiçeğinin yapraklarının ortasındaki Ananas benzeri meyvesinden yapılır. Bu meyveye Agavenin Kalbi denir. Agave çiçeği ise Türkçe’de de Sabır Çiçeği ya da Sabır Otu olarak bilinmektedir.

Yüzyıllar öncesinde Aztekler bu bitkiden fermante ettikleri içkiye “Sert Şarap” adını verirlermiş. Sonrasında, Amerika Kıtası’nı keşfeden İspanyollardan damıtmayı öğrenen Meksikalılar, “Sert Şarap”ı damıtarak Tekilayı yapmışlar.

Tekila, damıtıldıktan sonra, hemen şişelenerek satılabildiği gibi, meşe ya da çelik fıçılarda yaşlandırılarak da şişelenebilmektedir.

Tekila hakkında bir başa yanlış bilinen bilgi de “kurt” meselesidir. Yaygın bilinen bir bilgi, Meksikalıların içtiği tekilanın bazı çeşitlerinin içinde kurt olduğu ve bunun da tekilayı içerken yendiği yönündedir. Kurt meselesi kısmen doğru da olsa işin aslı bir pazarlama hilesidir. Bahsi edilen kurtçuk aslında ‘Gusano Rojo’ (Hypopta Agavis) adı verilen bir larva. Sabır Otunun yapraklarında bulunuyor ve bazen iptidai üretim yöntemleri sırasında gözden kaçarak Tekilanın içine karışabiliyor. Bu durumu 20. Yüzyılın ortalarında bazı üreticiler bir pazarlama özelliği olarak kullanıp bu kurtların şişelere kasten eklendiği, cinsel gücü arttırdığı gibi söylentiler yayıyor ve efsane böyle başlıyor. Sonrasında bu efsane bir Tekila türüne dönüşüyor ve Oxaca eyaletine özgü farklı bir tekila türü olan “Mezcal” türünün bazı çeşitlerinde yer alıyor. Hatta içinde bir kurt olanlara “Con Gusano”, iki kurt olanlarına da “Dos Gusanos” deniyor.

İçimi konusunda da farklı adetler, yöntemler, alışkanlıklar taşıyan tekila, sek içilebildiği gibi bir çok kokteyl çeşidinde de kullanılabilmektedir. En bilinen içiş şekli minik shot bardağında ve tuz – limon eşliğinde olanıdır. Margarita ve Tequila Sunrise en ünlü tekila kokteylleridir.

Ülkemizde en bilinen tekila markaları arasında Olmeca, Sierra, Jose Cuervo sayılabilir.

Gelelim En İyi Tekilalar listemize:

10. Montejima Reposado Tequila ($50)
Montejima Reposado’nun yapımında Jalisco’nun alçak bölgelerinde yetişen en iyi kalite Mavi Agave’ler kullanılmaktadır. İki ay beyaz meşe fıçılarında bekletildikten odun ve vanilya kokularının muhteşem bileşimini taşıyan meyveli tonlarına kavuşur.

9. Piedra Azul Reposado Tequila ($18)
Eğer ucuza kafa bulmak istiyorsanız, bir shot Pieda Azul Reposado bunu ortalama bir tekilanın en az yarı fiyatına sağlayacaktır. Meşe fıçılar içkiye zengin karamel ve vanilya aromaları yumuşak ve bal kokulu bir bitiş katmaktadır.

8. X X X Siglo Treinta Tequila ($20)
Bir başka kelepir tekila daha. X X X Siglo Treinta yoğun bir vuruşla içeni ateş olmadan yanma tecrübesi ile kucaklıyor.

7. Blue Head Tequila Blanco Tequila ($45)
Blue Head Silver kristal berraklığı, yaşı olmayan muhteşem canlandırıcılığı ile her yudumda uzun süren bir içiş tecrübesi verirken, yoğun ve kuvvetli çeşnili lezzeti damakta yakıcı ve karmaşık bir aroma bırakıyor.

6. Tequila El Agave Blanco Tequila ($25)
El Agave Artesanal Silver, “Agave Kalbini”, Jalisco’da mavi agavelerin yetiştiği volkanik topraklardan yapılmış fırınlarda kavurarak üretiliyor. Üç kez damıtılması sayesinde her içişte berrak bir yumuşaklık taşıyor.

5. U4RIK Añejo Tequila ($45)
World Spirit Competition’da çifte altın sahibi U4RIK Añejo tatlı ve bitkisel bir tada sahip. Özel seçilmiş meşe fıçılarda iki yıl dinlendirilen bu tekila içenin damağında viski hissi uyandırıyor.

4. El Capo Extra-Aged Añejo Tequila ($150)
Listenin en pahalı ikinci tekilası olan El Capo Extra-Aged Añejo sizi kuvvetli vanilya, karamel, meşe ve badem aromaları ile ayartacak. 5 yıl dinlendirilen bu tekila ceviz, çikolata, kahve ve kuru meyvelerin esanslarını da içeriyor.

3. Riazul Premium Añejo Tequila ($59)
İki kez damıtılan Raizul Premium Añejo Bordo’nun Citeaux ormanlarındaki ağaçlardan yapılmış meşe fıçılarda yaşlandırılır. Agave, bal, vanilya, kurutulmuş meyveler ve baharatların aroması tek bir tekilanın içinde buluşmaktadır.

2. AsomBroso Silver Tequila ($40)
AsomBroso Silver Tequila’yı içince rezene, meyan kökü, anason ve kuru bitkilerin kokularından ebegümeci aromasına uzanan farklı lezzetler almak mümkündür. Ayrıca ağızda sütlü çikolata, salamura zeytin, çavdar ekmeği ve yeşil zeytin kokuları bırakıyor. (evet, yanlış okumadınız)

ickiler-10
1. Gran Patrón Burdeos Tequila ($600)
Yaklaşık 35 Dolarlık tek bir shot fiyatı Gran Patrón Burdeos’u pazardaki en pahalı tekilalardan biri haline getiriyor. Bu el yapımı lüks añejo (dinlendirilmiş tekila) tamamen Jalisco’nun yüksek bölgelerinde yetişen Weber mavi agavelerinden imal edilmektedir. Önce genç Amerikan ve Fransız meşe fıçılarında yaşlandırıldıktan sonra tekrar damıtılarak yaşlı Bordo fıçılarda tekrar dinlendirilir. İçiminde verdiği meşe, agave, vanilya aromalarını kadifemsi bir yumuşaklıkla bitirmektedir.

Bira

ickiler-11
Wikipedia’nın tanımına göre Bira, insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Dünya üzerinde su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecek. Dolayısı ile en çok tüketilen alkollü içki. Arkeolojik araştırma bulgularına göre ilk kez MÖ. 10.000 yıllarında, Mezopotamya’da, tahminen buğday çorbasının mayalanması üzerine tesadüfen keşfedildi. Sonrasında Mısır, Kuzey Afrika ve İspanya üzerinden Avrupa’ya yayılmıştır. Orta çağdan beri özellikle Kuzey Avrupa’da çok tercih edilen bir içki haline gelmiştir. 14. yüzyıla kadar evlerde üretilip tüketilen bir içki iken, 14. yüzyıldan sonra Birahane’lerin ortaya çıkması ile kalitesi ve yaygınlığı artmıştır.

Tüm dünyada çok sevilen ve bolca tüketilen bu içkinin yapımı da ülkeye, damak tadına, alışkanlıklara ve kültüre göre farklılıklar gösterir. Şu anda dünya üzerinde 140 farklı şekilde üretilen 40 bin çeşit bira olduğu düşünülmektedir. Belçika’da yüzlerce farklı çeşit revaçtayken, İngiltere’de “a-le” ler, İrlanda’da “stout” lar, Danimarka’da “pilsner” ler, Almanya’da “lager” çeşitleri ve Çek Cumhuriyeti’nde ünlü Pilsen şehrinin “pils” leri tercih edilmektedir.

Özetle, başta arpa olmak üzere çeşitli tahılların yüksek sıcaklıkta filizlendirilmesi ile elde edilen maltın kavrulduktan sonra saf sıcak su ile karıştırılması, arkasından şerbetçiotu ve bira mayasının eklenmesi ve sonunda türüne göre farklı sürelerde fermante edilmesi ile üretilir. Türüne göre 3.5 derece ile 13 derece arasında farklı oranlarda alkol ihtiva eder.

Ülkemizde de en çok tercih edilen alkollü içeceklerden biri olan Bira için, Business Insider’ın RateBeer.com’un uzmanları ile birlikte hazırladığı “En İyiler” listesine geçmeden önce, yine Business Insider’ın, Euromonitor verilerinden yola çıkarak hazırladığı “En Çok Satan” bira markalarını hızlıca bir sayalım:
10. Coors Light
9. Brahma
8. Harbin
7. Heineken
6. Yanjing
5. Skol
4. Budweiserv
3. Bud Light
2. Tsingtao
1. Snow

Şimdi gelelim Dünyanın En İyi Biraları listemize:

20. Stone’s Imperial Russian Stout
Kaliforniya’da Stone Brewing Co tarafından üretilen Imperial Russian Stout, RateBeer jürisinden 5 üzerinden 4.215 yıldız almıştır. Yoğun kıvamı ve siyah renginin altında kavrulmuş kuru üzüm, kahve ve anason aromalarını barındırmaktadır.

19. Bell’s Batch 7000 Ale
Michigan’da üretilen bu bira RateBeer’den 4.226 yıldızlık bir puan almıştır. Üreticisinin 7.000. destesinin şerefine piyasaya çıkarılmış, koyu renge sahip bu bira, vanilya ve karamel aromaları içeriyor.

18 Bell’s Hopslam Ale
Aynı üreticinin birbaşka ürünü olan Hopslam Ale’nin aldığı not 4.229. Üretiminde altı farklı çeşit şerbetçiotu kullanılan bira içiminde doğal ve greyfurt tonlarında bir lezzet bırakmaktadır.

17. 3 Fonteinen’s Schaerbeekse Kriek
Belçika’da geleneksel yöntemlerle yapılan bu Kriek mayası bira (ekşi vişneler ile fermente edilen bir tür) 4.236 puan almış. Sadece malt, buğday, şerbetçiotu, su ve nadir bulunan Schaerbeek vişnelerinden üretilen kırmızımsı renkli biramız ekşimsi ve meyveli bir tad bırakmaktadır.

16. Hürlimann’s Samichlaus
Zürih’teki Hürlimann tarafından üretilen bu biranın aldığı not 4.239. %14’lük alkol derecesi ile dünyanın en sert biralarından biridir ve her yıl sadece bir kez 6 Aralık günü üretilir ve şişelenmeden önce 6 ay dinlendirilir.

15. Hair of the Dog’s Fred from the Wood
Fred from the Wood’un notu 4.241. Oregon kökenli bu bira tütün ve odun kokuları barındırır ve şişelenmeden önce 6 ay Amerikan meşe fıçılarından dinlendirilir.

14. Deschutes Brewery’s The Abyss
Yine Oregon’da üretilen bir Russian Imperial Stout birası ve notu 5 üzerinden 4.243. Pekmez ve likör tadı içeren The Abyss, bir çok ödül kazanmış en iyi Amerikan biralarından biridir.

13. Surly’s Darkness
Bir başka Russian Imperial Stout olan Darkness RateBeer’den 4.254 yıldız almış. Minessota’da sadece Ekim ayında üretilen %9.8 alkollü bu dark bira çikolata tadları içeriyor.

12. Westvleteren’s Extra 8
Etiketsiz koyu renk şişede ve mavi kapaklı satılan Extra 8’in notu 4.267. Bu güçlü Belçika Ale’si, Westvleteren’deki Saint Sixtus Katolik Manastırındaki rahipler tarafından az sayıda üretilmekte ve manastırın içinde satılmaktadır.

11. Russian River’s Supplication
Ekşimsi Ale bira Supplication 5 üzerinen 4.275 puana sahip. Kullanılmış Pinot Noir üzümü fıçılarında 12 ay boyunca ekşi vişneler ile dinlendirilir. Yüksek karbonat oranına sahiptir ve ekşimsi, karmaşık bir tadı vardır.

10. Hair of the Dog’s Adam
Hair of the Dog firması taradından üretilen Geleneksel Ale cinsi biramız Adam 4.277 puan almış. Dortmund kökenli tarihi bire üretim şeklinin yeniden yorumlanması ile Adam Kerchival’ın anısına üretiliyor.

9. Goose Island’s Bourbon County Stout
Notu 4.283 olan bu Imperial Stout, Şikago’da üretiliyor. 2 yıl boyunca eski 18 yıllık burbon fıçılarında bekletiliyor. Çikolata tonlarındaki tadı olan bu bira %13 alkol barındırıyor.

8. Russian River’s Temptation
Bu Sour Ale bira 4.284 puan almış. Chardonnay fıçılarında 9 -15 ay arasında yaşlandırılarak sarışın rengini alıyor.

7. Russian River’s Pliny the Elder
Yine Russian River Co tarafından üretilen bu ferah aromalı Double India Pale Ale’nin puanı 4.289. İçerdiği narenciye, çam ve şerbetçiotu harmanları ile dengeli tadı uluslararası ününü perçinliyor.

6. Founders Brewing Co.’s KBS (Kentucky Breakfast Stout)
Founders Brewing Co tarafından Michigan’da üretilen bu Imperial Stout, RateBeer uzmanları tarafından 4.29 yıldızlık nota layık görülmüş. Harmanında içerdiği kahve ve kakao ile içinde yaşlandırıldığı burbon fıçıları bu biraya koyu ve zengin bir aromasını veriyor.

5. Three Floyds Brewing’s Dreadnaught Imperial IPA
Notu 4.3. Zengin şerbetçiotu harmanı ile sahip olduğu karmaşık aroma profilinin ötesinde mango ve şeftali tonları ile acımsı bir lezzete sahip.

4. Bell’s Expedition Stout
Michigan’da Bell’s Brewery tarafından üretilen bu Imperial Stout’un 5 üzerinden notu 4.34. Kapkara bir deme, kahverengi köpüğe ve kavrulmuş kahve aromalı tatlı malta sahip.

3. AleSmith’s Speedway Stout
Notu 4.372 olan bu Sweedway Stout, AleSmith Brewing Co tarafından Kaliforniya’da üretilmiş. %12 alkol içeriyor. Kahve ile birlikte mayalanmış ve kuvvetli bir tada sahip.

2. Three Floyds Brewing’s Dark Lord Russian Imperial Stout
Three Floyds Brewing’in en ünlü biralarından biri. Kahve, pekmez ve bal ile mayalanmış ve RateBeers notu 4.279. Sadece her Nisan ayının son Cumartesi günü olan “Dark Lord” gününde satılıyor. Sadece 6.000 şişe üretiliyor ve geçmişte kalabalık sebebiyle yaşanan izdiham sebebiyle ön satışa çıkarılan kuponlar ile alınabiliyor.

ickiler-12
1. Westvleteren’s 12
Ve, listemizin zirvesindeki biramız RateBeer jürisinden 5 üzerinden 4.499 yıldızlık not ile ödüllendirilmiş. 12. sıradaki Westvleteren’s Extra 8 gibi Westvleteren’deki Saint Sixtus Katolik Manastırındaki rahipler tarafından üretilip, manastırda satılıyor. Ve yine aynı şekilde etiketsiz şişede bu kez sarı kapak taşıyor. Sadece bira mayası, şerbetçiotu malt, şeker ve karamel kullanılarak üretiliyor.

 

Bu muhteşem içkilerin her biri, içerdiği benzersiz lezzet ile içenlerin damağında unutulmaz birer tad bırakmayı taahhüt ediyor. Bir çoğu kendisi için ödenecek parayı sonuna kadar hak edecek derecede güzel.

Tabii ki ülkemizde bulunmaları çok kolay içkiler değil. Ancak bir şekilde deneme imkanı olanları pişman etmeyecekleri kesin.

Live A+ - Dünyanın En İyi İçkileri

Fiyatlar Business Insider, FindTheBest.com ve bazı uluslararası içki mağazalarının internet sayfalarından alınmıştır.

Görseller internetten değişik sayfalardan alınmıştır. Tüm içkilerin bir arada bulunduğu görsel Live A+ için Altuğ TATLI tarafından hazırlanmıştır.

 

Beğendiniz mi? Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

RAKI ADABI

Live A+ - Raki

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

12 yorum

  1. . Exclusiv ($20)
    Moldova’da, buğdaydan damıtılarak üretilen Exclusiv Vodka herhangi bir tat içermemektedir. Basit ve canlandırıcı kendine has lezzeti ile tek başına ya da karışımlarda rahatlıkla kullanılabilir. BU VOTKAYI TÜRKİYE’DE NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİM.

    • Sayın Turgay Bey,
      Yazımıza ve sitemize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
      İlgili yazı, metnin içeriğinde de belirtildiği gibi yurt dışı kaynaklı bir içerikten yola çıkarak Türkçe içerik oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Live A+ olarak bahsi geçen ürünler ve üreticileri ile ilgimiz bulunmadığından, sorunuza üzülerek yanıt veremiyoruz.
      Saygılarımızla,
      Live A+

  2. Fena değil, okurken zevk aldım yeri geldi nacizane fikirlerimi eksik gördüğüm yerlerde ekleme yapmak istedim ama bu göreceli birşey tabii. yani herhangi bir içki üzerine 10 sayfa bile yazılabilir bundan kaynaklanan bir durum bu. Yazılarınıza diyecek birşey yok ama bana kalırsa ilk 10 sıralamaları çok basit kalmış. bu sıralamaları siz yapsaydınız daha iyisi çıkacakmış gibi

    • Çok teşekkürler. Çok haklısınız, beğeni ve keyif söz konusu olduğunda yapılan yorumlar çok göreceli olabiliyor. Bu yüzden referansa dayalı bir liste üzerinden hazırladık yazımızı. Beğenmenize ve değerlendirmelerinize çok sevindik.

  3. Hankey Bannister ile ilgili yorum alabilir miyim. Biraz araştırdım iyi görünüyor. Lakin buzsuz içiniz deniyor. Biraz da sizden bilgi alabilirmiyim? Teşekkürler.

    • öncelikle ilginiz için çok teşekkürler.

      konunun uzmanı olmamakla birlikte, ismini verdiğiniz markanın üst seviye bir viski olduğunu söyleyebiliriz. ancak listemizde yayınlananlar biraz daha özel içkiler olduğu için bu sıralamaya almak diğerlerine haksızlık olacaktır diye düşünüyoruz.

      saygılar

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *