“Adiós” Buena Vista Social Club

Live A+ - Buena Vista Social Club "Adiós Tour"
Live A+ - Buena Vista Social Club "Adiós Tour"

Efsanelerle Tadına Doyulmaz Bir Gece

 

Artık Haziran’ın sonu olmasına rağmen henüz kavurucu sıcakların gelmediği serin Çeşme gecesini müzikleri ile ısıtan Küba’nın efsanelerini canlı canlı izlemenin hazzını yaşama imkanını bulduk. Evet, dün gece Orquestra Buena Vista Social Club’ı, Uluslararası 29. İzmir Festivali kapsamında Çeşme’de ağırladık.

 

Küba müziğini dünyaya tanıtan ve sevdiren efsane müzik grubu Orquestra Buena Vista Social Club, bu muhteşem ismin vedası anlamına gelen “Adiós” turnesi kapsamında İstanbul ve Bodrum’un ardından Türkiye’deki son konserini Çeşme’de verdi ve biz de bu nadide geceyi yaşayıp belki yıllar sonra bile anlatacak üçbini aşkın izleyicinin arasında olma şansını yakaladık.

 

Live A+ - Buena Vista Social Club "Adiós Tour"

 

Adını, 1940’lı yıllarda Küba’da çok popüler olan bir dans ve müzik kulübü olan Buena Vista Social Club’dan alan grup, 1997’de Juan de Marcos Gonzalez ve Ry Cooder tarafından kurulmuş. Grubun amacı o altın yıllara damgasını vuran müzisyenleri bir araya getirerek Küba müziğini dünyaya tanıtmak olarak belirlenir ve bunda da başarılı olurlar. Aradan geçen 18’e yakın yıl boyunca, 40’dan fazla müzisyene kucak açan bu grup Ibrahim Ferrer gibi nice efsanelerin doğmasına ve dünya çapında ünlenmesine olanak sağlamıştır. 1998’deki Amsterdam konserinin ardından Carnegie Hall’daki ikinci bomba konserleri, Wim Wenders tarafından yapılan ve ödüllere doymayan belgeselleri, kariyerleri boyunca verdikleri 1000’den fazla konserleri, topladıkları Grammy Ödülleri ile her yaştan tüm müzikseverlerin sempatisini toplayan grup, aradan geçen yıllara ve kayıplara rağmen hala bünyesinde barındırdığı yıllanmış ama yaşlanmamış devleriyle sahnedeydi.

 
Live A+ - Buena Vista Social Club "Adiós Tour"

 

Jesus ‘Aguaje’ Ramos önderliğinde, geleneksel bir Küba/İspanya gitarı olan Laud’u ile Barbarito Torres, Kovboy şapkası ve gitarı ile Eliades Ochoa, trompeti, tüm sempatikliği ve Ramos’un kendisini sunarken kullandığı deyimle “Grande, Grande, Grande” Manuel ‘Guajiro’ Mirabal, yine Küba’ya özgü bir gitar olan tres ile Papi Oviedo başta olmak üzere, sahneden hiç inmeyen müthiş piyanist Rolando Luna, kontrbasta Pedro Pablo, perküsyonda Andres Coayo, Filiberto Sanchez ve Alberto “La Noche”, trompette Luis Allemany ile vokalistler Carios Calunga ve Idania Valdes bu müzik şöleninin baş mimarları idi. Ve tabii ki efsanevi, büyük, muhteşem Omara Portuondo. Sahneye çıktığı andan itibaren grubun gücünü arkasına alarak tüm seyirciyi avucunun içine alan ve sürmekte olan müzik şöleninin tadını en az iki katına çıkaran kadife sesli bu muhteşem kadın şüphesiz gecenin yıldızıydı.

 

Gönül tabii ki 2005 yılında aramızdan ayrılan, geç keşfedilmiş ama müzik yaşamının içerisine büyük başarılar sığdırmayı başarmış bir başka efsane Ibrahim Ferrer başta olmak üzere grubun tüm zamanları içerisinde yer almış diğer efsaneleri de canlı canlı izlemek isterdi. Ama dün gece sahnede olanlar bile bir ömür boyunca hatırlamaya değerdi.

 

Ekip, grubun tüm tarihçesinden izler taşıyan eserlerinden harika bir seçkiyi seslendirdi. Tabii ki Chan Chan ve Candela’yı da.

 

Grup, resmi internet sayfalarındaki takvime göre, birkaç Avrupa ülkesi ve sonrasında ABD’deki konserleri ile Ağustos 2015 sonunda turne tamamlanacak. Sonrasında da grubun hayranlarına, eski albüm ve konser kayıtlarını dinlemek kalacak.

 

Sizlere bu kayıtlardan muhteşem bir örnek sunarak yazımızı sonlandıralım. Ibrahim Ferrer ile Omara Portuondo’nun muhteşem düeti ile “Silencio” (sessizlik):

 

Live A+ - Buena Vista Social Club "Adiós Tour"

 

Görseller: Konser resimleri – Altuğ Tatlı ve çeşitli internet siteleri

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *