APPLE’IN 2015 WWDC ETKİNLİĞİ HAKKINDA HERŞEY

Beklenen gün geldi ve Apple yeni ürünlerini World Wide Developers Conference 2015 (WWDC 2015) duyurdu. Biz de Live A+ olarak bu etkinliğin açılışında yapılan duyuruları sıcağı sıcağına sizlere iletiyoruz.

 

Temelde 100’ün üzerinde oturumun yapılacağı ve 150’den fazla laboratuvar çalışması ile en yeni Apple teknolojilerinin uygulama geliştiricilere ve tabii ki Apple kullanıcılarına duyurulacağı WWDC 2015 beklendiği gibi Tim Cook tarafından açıldı.

 

Daha önce yayımladığımız “WWDC 2015’DEN VE iOS 9’DAN NE BEKLEMELİ NE BEKLEMEMELİ?” () yazımızda sizlere ilettiğimiz beklentilerimizin büyük oranda karşılandığını gördük. Başlıklar halinde özetlemek gerekirse duyurulanlar aşağıdaki gibi:

 

OS X El Capitan

OS X Yosemite, kişisel bilgisayarlar üzerinde tarihin en yüksek benimsenme oranına sahip oldu. Windows 8.1’in mevcut bilgisayarlara yüklenme oranı %7 seviyesindeyken, Yosemite için bu oran %55.

 

WWDC 1

 

Yeni OS X’in kod adı El Capitan.

 

WWDC 2

 

El Capitan kullanıcı ile oldukça dost bir arayüze sahip. Jestlere çok duyarlı ve bu özelliği ile iOS’i andırıyor. Bir örnek vermek gerekirse mailleri sola sürükleyerek görüntülenen buton kullanılarak silmek mümkün.

 

WWDC 3

 

Safari’de, sık kullanılan sayfalara kolay ulaşım sağlayan Pin özelliği kullanılabilecek.

 

WWDC 4

 

Spotlight’ın arama özellikleri geliştirilmiş. Artık daha fazla kaynaktan arama yapılarak daha doğru ve dolu sonuçlar getirilebiliyor.

 

Spaces Bar kullanılarak farklı masaüstü alanları sayesinde daha fazla çalışma alanı kullanılabiliyor.

 

WWDC 5

 

El Capitan, sezgisel bir şekilde sürekli kullandığınız uygulamalara odaklanarak ayarlamalar gerçekleştiriyor ve bu sayede sistem performansını arttırıyor.

 

El Capitan üzerinde çalışan her işlem daha önceki işletim sistemine göre çok daha hızlı, bazı işlemler için 4 kata kadar daha hızlı gerçekleşiyor.

 

WWDC 6

 

 
iOS üzerinde kullanılan ve grafiklerin daha detaylı ve gerçekçi olmasını sağlayan Metal artık OS X üzerine de geliyor.

 

WWDC 7

 

Sektörün en büyük oyuncuları artık Mac uygulama ve oyunlarını Metal kullanarak geliştirecekler.

 

WWDC 8

 

El Capitan, bugünden itibaren Beta versiyonu ile geliştiricilerin hizmetinde. Kullanıcılar ise El Capitan’ı kullanmak için biraz daha bekleyecekler. Ücretsiz kullanıcı versiyonu sonbaharda kullanıma açılacak.

 

iOS 9

Gelelim günün en merakla beklenen iki ürününden biri, belki de en önemlisi olan iOS 9’a.

 

WWDC 9

 

iOS 9, işletim sisteminin temelinden itibaren performans ve iyileştirmeler sağlayabilmek amacıyla tamamen en baştan yeniden oluşturulmuş.

 

Görünen o ki iOS 9’un başlıca özelliği daha Siri’nin daha da geliştirilmiş olması. Siri ortalama olarak haftada 1 milyarın üzerinde soru ve isteği yanıtlıyor. iOS 9 ile birlikte Siri’nin %40 daha hızlı ve doğru çalışması amaçlanıyor.

 

Yeni Siri ile artık iOS 9 üzerinde daha fazla kontrol söz konusu. Artık daha farklı uygulamalar üzerinde de arama yapmak mümkün. Örneğin belli bir tarihte, belli bir yerde çekilmiş resimlere veya videolara Siri ile ulaşmak mümkün.

 

WWDC 10

 

Veya, Siri’den, Safari üzerinde okumakta olduğunuz bir makaleyi bitirdiğinizde size herhangi birşey hatırlatmasını isteyebilirsiniz.

 

Siri artık daha gelişmiş bir kişisel asistan. Hatta bu konuyu daha da ileri götürerek bulunduğunuz zaman, mekan, çalıştırdığınız uygulama veya bağlantılara göre neye ihtiyacınız olduğunu ya da ne istediğinizi tahmin ederek size daha iyi yardımcı olabiliyor.

 

Kulaklığınızı telefona taktığınızda veya cihazınızı arabanıza bağladığınızda en son dinlemekte olduğunuz çalma listesi veya sesli kitap üzerinde kaldığınız yerden devam etmeniz mümkün.

 

Takviminiz üzerindeki herhangi bir randevu ya da aktiviteye bir lokasyon bilgisi eklediğinizde, Siri gerçek zamanlı trafik bilgilerinden faydalanarak o saatte o lokasyonda olmak için ne zaman yola çıkmanız gerektiği konusunda sizi uyarabiliyor.

 

 
WWDC 11

 

Ayrıca hatırlatma servisleri de yenilenmiş durumda.

 

Bir başka özellik ise oldukça işe yarayacak gibi duruyor. Artık, bilmediğiniz bir numaradan çağrı aldığınızda dilerseniz Siri’nin bu numarayı eMail’leriniz arasında araması ve daha önce gelen herhangi bir mail içerisinde geçip geçmediğini, dolayısı ile muhtemel sahibini bulmanızı sağlayabileceksiniz.

 

Tıpkı El Capitan’da olduğu gibi, iOS 9 üzerinde de arama özelliği oldukça çok geliştirilmiş. Artık spor karşılaşmaları, Netflix filmleri veya çalışan uygulamalar üzerindeki bilgiler gibi geniş kapsamlı ortamlardan bilgi aramak mümkün.

 

eMail hazırlarken bir isim yazıldığında, daha önce bu isimle birlikte mail gönderdiğiniz diğer kişilerin isimleri size hızlıca öneriliyor. Bu sayede sık sık mail gönderdiğiniz gruplardaki kişilerin isimlerini kolayca yazabiliyorsunuz.

 

WWDC 12

 

Beklendiği gibi Apple Pay gittikçe daha fazla finans kuruluşu ve marka tarafından kullanılmaya başlıyor.

 

WWDC 13

 

WWDC 14

 

Önümüzdeki ay itibarıyla Apple Pay, ABD’de 1 milyondan fazla lokasyonda kullanılabiliyor olacak.

 

Aynı zamanda her gün daha fazla uygulama Apple Pay’i destekliyor.

 

WWDC 15

 

Haziran içerisinde Pinterest üzerinden Apple Pay kullanılarak resmi pinlenen ürünlerin alışverişi de destekleniyor olacak.

 

Apple Pay kullanımında ABD’yi, tahmin edildiği gibi Birleşik Krallık takip ediyor. Sonbahar itibarıyla İngiliz finansman kuruluşlarının %70’i ve İngiltere’deki 250.000 lokasyon da  Apple Pay tarafından destekleniyor olacak.

 

iOS 9 üzerinde aynı zamanda mağaza kartlarını ve hediye çeklerini de Apple Pay’e eklemek mümkün olabilecek. Bu sayede cüzdanda onlarca mağaza kartı taşımaya da gerek kalmayacak.

 

Aynı zamanda Passbook uygulaması da geliştirilmiş özellikleri ve Wallet adıyla kullanılmaya başlanacak.

 

iOS 9 üzerinde yeni özelliklerle geliştirilen bir başka uygulama da Notes. Artık Notes içinde tek bir dokunuş ile CheckList’ler ve ToDo listeleri oluşturmak mümkün olacak.

 

WWDC 16

 

Ayrıca notlara kamera görüntüleri, resimler, çizimler, videolar, Safari içerikleri, haritalar gibi zengin bir yelpazede içerik eklemek de mümkün olabilecek.

 

WWDC 17WWDC 18

 

iCloud ile Notes üzerinde oluşturulan içerikler Mac, iPhone ve iPad arasında paylaştırılabilecek. Diğer bir çok popüler üründe olduğu gibi bu geliştirmeler ile Apple, sanki Evernote uygulamasını da yok etmeye niyetli gibi.

 

Maps üzerine beklendiği gibi toplu taşıma araçlarının bilgileri de ekleniyor. Tabii ki bu bilgiler başlangıçta ABD, İngiltere, Çin gibi ülkelere ait olacak. Siri’de olduğu gibi Türkiye’nin bu sisteme dahil edilmesi için de biraz beklememiz gerekecek.

 

WWDC 19

 

Maps aynı zamanda çevredeki restoran, bar, mağaza, aktivite gibi mekanlara da kolay erişimi sağlayacak.

 

iOS 9 ile birlikte hayatımıza girecek yeni bir uygulama daha var: News

 

WWDC 20

 

Takip ettiğiniz gazete, dergi, blog gibi internet sitelerinden tercihlerinize uygun makaleleri News altında bir arada takip edebileceksiniz. Ayrıca interaktif içerikler, görsel biçimlendirmeler, resim galerileri, videolar gibi farklı medyaların da News altında desteklenmesi mümkün.

 

WWDC 21

 

Apple, News uygulaması ile de Flipboard ve benzeri kişisel haber takip uygulamalarının alanına giriyor.

 

News yine başlangıçta ABD, Birleşik Krallık, Avustralya gibi ülkelerdeki büyük yayıncıların içerikleri ile başlayacak, sonrasında yayılmaya devam edecek.

 

WWDC 22

 

Ayrıca kullanıcıların kendi web sitesindeki veya blogundaki içerikleri News altından yayımlamaları da mümkün olacak.

 

iOS 9 üzerinde klavye kullanımını kolaylaştıran yeni QuickType özellikleri de duyuruldu. Bunlar arasında en öne çıkanlarından biri hızlı ve kolay kullanım sağlayan yeni Shortcut Bar.

 

WWDC 23

 

Ayrıca fiziksel klavye kullanırken de uygulamalar arasında geçiş gibi kısayol tuşlarının kullanımı mümkün olabilecek.

 

iOS 9’un bir başka geliştirilmiş özelliği Multitasking, yani çoklu uygulama kullanımı alanındaki geliştirmeler. 

 

WWDC 24

 

Uygulamalar arası geçiş artık çok kolaylaştırılmış. Ekran kaydırılarak uygulamalar arasında geçiş mümkün olacak.

 

WWDC 25

 

Ayrıca beklendiği gibi iPad üzerinde ekran ikiye bölünerek birden fazla uygulamanın aynı anda görüntülenmesi ve kullanılmasını sağlayan Split View özelliği de geliştirilmiş.

 

WWDC 26

 

Ayrıca Picture in Picture özelliği ile bir yandan bir mail yazarken aynı anda köşede küçültülmüş bir ekranda bir videoyu izlemeye devam etmek de mümkün olabilecek.

 

WWDC 27

 

Geliştiriciler için de Split View, Slide Over ve Picture in Picture özelliklerinin kullanımı mümkün.

 

iOS 9 ile pil kullanımında da iyileşmeler sağlanmış. Ortalama bir kullanım ile, iOS üzerinde pilin yaklaşık 1 saat daha uzun süre dayanacağı düşünülüyor.

 

Ayrıca iOS 9, cihaz üzerinde iOS 8’e göre daha az yer kaplayacak.

 

Bir başka özelliği de daha güvenli olması. Ayıca güzel bir haber, daha önceki iOS güncellemelerinden farklı olarak iOS 9, bir önceki işletim sistemi olan iOS 8’in çalıştığı tüm cihazlarda çalışıyor olacak.

 

Geliştiriciler için de yenilikler ve yeni ürünler mevcut.

 

WWDC 28

 

Health, HomeKit ve CarPlay ile sağlık, ev otomasyonu ve araç bağlantı uygulamalarında da gelişmeler söz konusu.

 

WWDC 29 WWDC 30 WWDC 31

 

Tıpkı El Capitano gibi iOS 9’da bugün itibarıyla Beta versiyonu ile uygulama geliştiricilerin hizmetinde. Kullanıcılar ise yine sonbahara kadar beklemek zorunda.

 

Apple Store

Etkinlikte, Apple Store lie ilgili de ilginç bilgiler verildi. Henüz 7 yıldır kullanımda olmasına rağmen bu seviyede kullanım oldukça şaşırtıcı. Örneğin Apple Store üzerinden bu güne kadar uygulama üreticilere 30 milyar Dolar’dan fazla ödeme yapılmış.

 

TV’ler hayatımıza ilk girdiğinde 50 milyon kullanıcıya erişmesi 13 yıl almış. Apple Store’un aynı sayıdaki kullanıcıya erişmesi ise sadece 17 ay sürmüş.

 

Bir kullanıcının kullandığı ortalama uygulama sayısı 119.

 

Apple Store üzerinde yaklaşık 195.000 eğitim uygulaması var. Bu güne kadar indirilen toplam uygulama sayısı ise 100 milyarın üzerinde.

 

watchOS 2

Etkinlikte tanıtılan bir başka ürün ise Apple Watch üzerinde çalışacak olan bir sonraki nesil işletim sistemi olan watchOS 2.

 

Apple Watch piyasaya sürüleli henüz 6 hafta olmuşken bir çok yeni özelliği içeren yeni bir işletim sisteminin tanıtılıyor olması Apple’ın bu yöndeki ciddiyetini göstermesi açısından oldukça önemli.

 

Yeni işletim sistemi ile Apple Watch üzerinde saatin arka planında görüntülenen resmi daha kolay seçmek mümkün. Dilenirse Big Ben gibi dünya üzerindeki ikonik mekanların hizlı çekimde görüntülerinin yer aldığı videoların da görüntülenmesi mümkün.

 

WWDC 32 WWDC 33

 

Saatin ayarlama düğmesi çevrilere zamanı ileri alır gibi takvimdeki istenen saatte yer alan toplantı, not, hatırlatma, seyahat gibi bilgilerin hızlı bir şekilde görüntülenmesi mümkün.

 

WWDC 34

 

İstenildiği kadar kontak kişinin eklenerek saat üzerinden hızlıca erişimi mümkün. Ayıca renkli çizimler yapmak da yeni eklenen özelliklerden. Saat üzerinden mesaj yanıtlamak, fitness aktivitelerini kullanmak, Siri’ye erişmek, uygulamaları çalıştırmak daha da kolay ve fonksiyonlu hale getirilmiş.

 

Ayrıca Apple Pay ve iOS 9’un Maps gibi bazı yeni özellikleri de telefon üzerinden destekleniyor.

 

Bir başka güzel özellik de HomeKit ve Car Play uygulamalarının da Apple Watch üzerinde çalışabiliyor olması. Bu sayede evdeki uyumlu cihazları ve aracınızı da telefonunuzdan yönetmek mümkün.

 

El Capitan ve iOS 9 gibi watchOS 2 de bugün itibarıyla beta versiyonu ile uygulama geliştiricilere sunulmuş durumda. Sonbaharda da kullanıcılara sunulacak.

 

Apple Music

Etkinliğin bir başka merakla beklenen özelliği ise Spotify’ı bitirmeyi hedefleyen Apple Music.

 

WWDC 35

 

Yeni Apple Music uygulaması ile iTunes üzerindeki milyonlarca müziğe erişmek, 24/7 global yayın yapacak radyo uygulamasına erişmek ve sanatçıların yeni eserlerini paylaşacakları yeni Connect uygulamasına ulaşmak mümkün olacak.

 

WWDC 36

 

Birçok özellik ve yeni kullanım alanını barındıran Apple Music’in aylık kullanım ücreti 9.99 Dolar.

 

WWDC 37

 

Aile içerisinde 6’ya kadar kullanıcı için paket fiyat ise 14.99 Dolar.

 

Apple, WWDC 2015 ile daha önceden dolaşan hemen hemen tüm dedikoduları ve bu sayede kullanıcılarda oluşan beklentileri karşılamış gibi görünüyor. Belki de karşılanmayan tek konu Apple TV ile ilgili beklentiler oldu. Bunlar da başka bahara kaldı şimdilik.

 

Bize düşen ise sonbahara kadar bekleyip tüm bu özellikleri bir an önce kullanmaya başlamak.

 

Görseller: apple.com

 

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

3 geri izleme / bildirim

  1. iOS 9'UN HARİKA YENİ ÖZELLİKLERİ -
  2. APPLE’IN 2015 WWDC ETKİNLİĞİ HAKKINDA HERŞEY | Budamedya
  3. iOS 9’UN HARİKA YENİ ÖZELLİKLERİ | Budamedya

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *