Daha Güzel Bir Hayat İçin 25 Alışkanlık

 

Kendinizi geliştirmek hoşunuza gider mi? Zihninizdeki rafların tozunu almak veya farklı içeriklerle zenginleştirmek ister misiniz? İşte daha güzel bir hayat yaşamak için günlük hayatınıza dahil etmeniz gereken 25 alışkanlık.
 

 

1. Her Gün 10 Yeni Fikir Üretin

İçeriği hiç önemli değil. Tüm dünyayı ilgilendiren, örneğin fakirlik gibi genel bir sorun da olabilir, “şöyle bir kitap yazılsa ne güzel olur” diyeceğiniz bir başlık da olabilir veya her gün yaşadığınız kişisel bir zorluğu aşmanız için bir ipucu da olabilir. Konunun gerçekten hiç önemi yok. Burada önemli olan zihninizi bir konuda çalışmaya zorlamak. Ürettiğiniz çözümleri bir yere not almak da iyi bir düşünce olabilir. Kimbilir belki bir gün bunlardan faydalanarak yeni bir iş fikri veya bir makale ya da bir kitap çıkarabilirsiniz.
 

 

2. Gazete Okuyun

Mutlaka günlük gazeteleri takip edin. Çevrenizde olan bitenler hakkında bilgi sahibi olmanıza, düşüncelerinizi şekillendirmeye ve birbiriyle alakasız gibi görülen şeylerin arasındaki boşluğu doldurmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, bir arkadaş grubu arasında daha fazla konuşacak şeyinizin olmasına yardımcı olacaktır.
 

 

3. TV İzlemek Yerine Eğitici Videolar İzleyin

Hoşlandığınız bir konuta eğitici videolar izlemek veya bir kitap okumak, TV’de yayımlanan içi boş ve herhangi bir bilgi öğretmeyen dizi ve yarışma programlarından çok daha faydalıdır.
 

 

İnternet üzerinden veya cep telefonunuza indireceğiniz uygulaması sayesinde erişebileceğiniz TED Talks bu konuda birebir bir kaynaktır. Yeni ve ufuk açıcı fikirle dolu üstelik Türkçe altyazı ile izleyebileceğiniz bir çok videoya erişebilirsiniz. TV’deki belgesel kanalları veya YouTube’daki eğitici video kanalları bu konuda size bir çok farklı alternatif sunacaktır. Örneğin SmarterEveryDay
 

 

Live A+ - Daha Iyi Bir Hayat 3
 

 

 

4. İlginç Bilgiler Paylaşan Facebook ve Twitter Gruplarına Üye Olun

Facebook ve Twitter bu konuda sadece örnek. Farklı newsletter gruplarına veya Quora, Medium, Flipboard ya da her ne platform kullanıyorsanız o platform altında yer alan ve ilginç bilgiler paylaşan kaynaklara üye olun ve düzenli olarak takip etmeye çalışın. İşte size birkaç örnek sayfa:
 

 

 
 

 

 
 
veya birkaç Türkçe kaynak:
 
 

 

 
 

5. Şeytanın Avukatını Oynayın

Yeni öğrendiğiniz bir konuyu ele alın ve bu konuda daha önce muhtemelen kimsenin aklına gelmemiş eşsiz bir fikir üretin. Bu fikri elle tutulur delillerle desteklemeye çalışın ve bu bunu yaparken konu hakkındaki fikirlerinizin, önyargılarınızın değişimine açık olun. Ve bunu her gün deneyin. Göreceksiniz ki bu egzersizler sayesinde bir süre sonra daha farklı düşünmeye, olaylara tamamen farklı açılardan bakmaya alışacaksınız.
 

 

Bu konuda pratik kazanmak ve örneklerden faydalanmak için her ne konuda olursa olsun eleştirmenlerin ve köşe yazarlarının yazılarından faydalanabilirsiniz.
 

 

6. Sağlıklı Beslenin ve Düzenli Egzersiz Yapın

Zihinsel anlamda kendinizi ne kadar desteklerseniz destekleyin, fiziksel anlamda desteklemediğinizde bir anlamı kalmayacaktır.
 

 

Ağır yiyecekleri ve alkolü azaltmak, sigarayı tamamen hayatınızdan çıkarmak, doğal beslenmek, düzenli egzersiz yapmak zaten sağlıklı bir hayat için mutlaka uygulanması gereken kurallar. Ancak bunların dışında da gün içerisinde herhangi bir anda enerjinizin azaldığını hissettiğinizde kalkıp kısa bir yürüyüş yapmak, kan dolaşımını ve dolayısıyla beyne giden kanı arttıracağında kısa süre içerisinde performans iyileşmesi sağlayacaktır.
 

 

7. İlginç Kişilerle Tanışma ve Konuşma Fırsatlarını Kaçırmayın

Tanımıyor olsanız bile, ilginç bulduğunuz kişilerle tanışmaktan veya sohbet etmekten kaçınmayın. Onların ilgi alanlarını, bu konularda neler yaptıklarını, kendilerini nasıl geliştirdiklerini öğrenmek size çok farklı pencereler açacaktır.
 

 

Live A+ - Daha Iyi Bir Hayat 4
 

 

8. “Yapılacaklar” Listesi Tutun

Mutlaka bir “Yapılacaklar” listeniz olsun. Hatta daha iyisi iki farklı yapılacaklar listenizin olması. Birinde iş ile ilgili hedeflerinizin, planlarınızın yer alması.
 

 

Diğer listede ise kişisel hedeflerinize yer verin. Öğrenmek istedikleriniz, görmek istediğiniz yerler, okumak istediğiniz kitaplar, izlemek istediğiniz filmler.
 

 

Yapılacaklar listenizi birkaç farklı seviyeye de bölebilirsiniz. Örneğin iş ile ilgili gerçekleştirmek istediğiniz büyük bir hedefi bir proje gibi görerek, alt maddeler olarak da bu büyük işi tamamlamak için erişmeniz gereken daha küçük boyutlu hedeflerinizi ve hatta onların altında da daha da küçük parçacıklardan oluşan alt kategorileri listeleyebilirsiniz.
 

 

9. “Başarılanlar” Listesi Tutun

Yoğun bir iş gününün sonunda hiç kendinizi tüm gün boyunca hiçbir şey yapmamış gibi hissettiğiniz oldu mu? Merak etmeyin, bu hemen hemen her çalışanın başına gelen bir durum. Özellikle, gün boyunca bin parçaya bölünmek zorunda kaldığınız zamanlarda daha da çok başınıza gelebilir.
 

 

Bu histen kurtulmak için her günün sonunda birkaç dakikalığına da olsa tamamen konsantre olarak o gün yaptığınız işlerin, tamamladığınız görevlerin, başardıklarınızın bir listesini çıkarmaya çalışın. Boşa geçmiş gibi hissedilen bir gündense, önemsiz bile olsa bir işi bitirmiş olmak, o günden aldığınız hazzı katlayacak, daha fazlasını başarmak için size ekstra motivasyon sağlayacaktır. Bu ekstra motivasyon sizin ertesi güne ait “Yapılacaklar” listenize de katkı sağlayacaktır.
 

 

10. “Bırakılacaklar” Listesi Tutun

Zihinsel karışıklığı azaltmak için hayatınıza yerleştirdiğiniz “akılsız” tüm alışkanlıklarınızdan kurtulun. Bunun en kolay yolu da bunları elle tutulur, gözle görülür hale getirmektir. Bu sebeple, bırakmak istediğiniz alışkanlıuklarınızın bir listesini tutmaya başlamak, onlardan kurtulmak yolunda size yardımcı olacaktır.
 

 

Köhnemiş alışkanlıklarınızı daha yeni, size daha uygun, daha güncel ve kendinizi daha iyi hisseceğiniz alışkanlıklarla değiştirmek hayatınıza yepyeni bir vizyon katacaktır.
 

 

Bu noktada son üç madde için de geçerli olacak bir ipucu da verelim. Bu listeler için en ideal yöntem sürekli yanınızda taşıyacağınız bir minik defterden faydalanmak olabilir. Ancak günümüzde bu türden listeler tutmak, notlar almak için daha modern yöntemler de mevcut. Notlarınızı, cep telefonunuzdan, tabletinizden, evdeki veya işyerinizdeki bilgisayarınızdan, kısacası her yerden,  her zaman ulaşılabilir bir yerde tutmak da mümkün. Bu amaçla Evernote veya benzeri bulut çözümleri size yardımcı olabilir. Öyle ya fiziksel olarak her zaman her yerde yanımızda olan hemen hemen tek şey artık neredeyse sadece cep telefonumuz. Güzel bir fikrin nerede aklınıza geleceği de belli olmaz. Bu yüzden, bu modern yöntemleri kullanarak listelerinizin güncelliğini ve değerini arttırmanız mümkün.
 

 

11. Kendinizden Daha Zeki İnsanlarla Takılın

Çevrenizde yer alan, erişebileceğiniz ve size ilham verecek insanların farkına varın. Bu insanlarla bir arada olmak, sohbet ortamları yaratmak, birlikte vakit geçirmek için fırsatlar yaratmaya çalışın. Onlardan öğrenebileceğiniz her konu için algılarınızı sürekli açık tutun, sorular sorun, tavsiyeler alın, anlamaya çalışın. Sürekli bilgeliklerinden faydalanabileceğiniz akıllı insanlarla bir arada olduğunuzda öğrenmekten ve gelişmekten başka çareniz kalmayacak.
 

 

12. Zihninizde Canlandırın

Özellikle karar almanızı gerektiren durumlar karşısında, alınacak olası kararların her birinin muhtemel sonuçlarını zihninizde canlandırarak, bunların etkilerini tahmin etmeye çalışın. Bu egzersiz hem daha doğru kararlar almanıza yardımcı olacak hem de istenmeyen durumlarla karşılaşılması halinde her koşula hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Zihninizi sürekli çalışır durumda tutmanın faydaları da cabası.
 

 

13. Kendinize Boş Zaman Bırakın

Bazen hiçbir şey yapmadan geçirilecek vakit dinlendirici olmanın ötesinde yeni ilhamlara olanak sağlayabilir.
 

 

14. Merakınızın Peşinden Gidin

İlginç bir konuda yeni bir şey öğrendiğinizde veya duyduğunuzda bunun peşinden koşmak için hiç beklemeyin. Aradığınız cevabı bulana kadar sorunuzun takipçisi olun, araştırın, inceleyin, merakınızı doyurmaya çalışın.
 

 

Live A+ - Daha Iyi Bir Hayat 1
 

 

15. Bir Kitaptan En Az Bir Bölüm Okuyun

Her ne kadar aksi yönde bahaneler bulmaya meyilli olsak da unutmayın ki birkaç satır okumak için her zaman vakit bulmamız mümkündür. Otobüste veya metroda, sıra beklerken, akşam yatağa girmeden önce. Günlük rutininize uygun bir zaman dilimini okumaya ayırmanız mümkün. (Okumak ve daha birçok şey için nasıl zaman yaratabileceğiniz ile ilgili ipuçları için “Uyku Hakkında Herşey” yazı dizimizi de incelemenizi tavsiye ederiz. Özellikle son bölüm ilginizi çekecek bilgiler içeriyor:
 

 

 

 

Kitap okumak konusunda da kendinize gerçekçi hedefler koyabilirsiniz. Eğer hayatınızda hiç kitap yoksa başlangıçta ayda bir kitap bitirmek gibi bir hedefle yola çıkabilirsiniz. Tavsiye edilen hedef haftada en az bir kitap bitirmektir.
 

 

Ayrıca Goodreads gibi kaynaklardan faydalanarak okuduğunuz kitapların kaydını tutmak, dilerseniz başkalarıyla paylaşmak ya da paylaşılanları takip etmek de bir motivasyon sebebi olabilir.
 

 

Okurken tercih edilecek türler konusunda da yelpazeyi geniş tutmakta fayda var. Kurgu kitaplar, karakterleri, olayları, ortamları anlamak, dünyaya başkasının gözünden bakmak için size imkan sunarken, kurgu dışı kitaplar bilgi öğrenmek, farklı konulara temas etmek gibi faydalar sağlayacaktır.
 

 

16. Öğrendiklerinizi Diğerleriyle Paylaşın

Alınan bir bilginin kalıcı olmasını sağlamanın en temel yolu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yollarından biri de başka birine aktarmaktan geçer. Bu sayede hem öğrendiğiniz bu bilginin sizin için kalıcı hale gelmesini sağlayacak hem de bir başkasının da faydalanmasına olanak tanıyacaksınız.

 

 
Bunun en önemli faydalarından biri ise paylaşım sonrası yapacağınız sohbet ve tartışmalar ile perspektifin genişlemesi olacaktır. Farklı bakış açıları size aklınıza gelmeyen sorular ile derinliği arttırmanıza olanak sağlayabilir.
 

 

Üstelik paylaşmak için sadece birileri ile karşı karşıya olmanıza da gerek yok. Blog yazarak veya internet üzerindeki çeşitli kaynaklar üzerinde tartışmalara girerek de bunu gerçekleştirmeniz mümkün. Bu bir tartışma grubu da olabilir, bir facebook grubu da.
 

 

17. Konfor Alanınızdan Çıkın

Bildiğiniz alanlarda yeni bilgiler öğrenmek, yeni kişiler tanımak, onlarla sohbet etmek faydalıdır tabii ki. Ama daha da faydalı olanı bilmediğiniz sularda yüzmektir.
 

 

Bu biraz korkutucu da olsa, hakim olduğunuz konunun yani konfor alanınızın dışına çıkmak daha da bilge olmanız için en kolay yoldur.
 

 

Yeni bir dalda alacağınız eğitimler, işyerinizde yeni bir projeye veya toplantıya gönüllü olarak katılmak, hatta liderlik etmek bu konuda kolaylıkla atabileceğiniz adımlar olabilir.
 

 

18. Online Eğitimler Alın

Konfor alanınızdan çıma yollarından biri olarak yeni bir dalda eğitim almaktan bahsetmiştik. Bunun en kolay ve ucuz yollarından biri İnternet üzerindeki neredeyse sınırsız kaynaktan faydalanarak bir konuda eğitim almak olabilir.
 

 

Üstelik özellikle İngilizce’niz varsa bu konuda ücretsiz hizmet veren yüzlerce kuruma kolaylıkla erişmeniz mümkün. Arama motorunuzda basit bir arama yapmanız yeterli.
 

 

İngilizce’niz yeterli değil mi? İşte size online eğitim almaya başlamanız için bir kapı. İnternet üzerinde İngilizce konusunda da oldukça fazla online eğitim fırsatı mevcut.
 

 

19. Yeni Alanlar Keşfedin

Eğer sık sık seyahat etme imkanınız yoksa, bulunduğunuz çevrede alışık olmadığınız ortamları keşfedebilirsiniz. Yeni insanlarla tanışmak, her zaman gittiğinizden farklı bir kafeye gitmek, eve farklı bir yoldan yürümek, alışverişinizi farklı bir mağazadan yapmak, yakınınızdaki bir müzeye veya tarihi esere yapacağınız bir ziyaret ilk etapta akla gelebileceklerden sadece birkaçı. Ancak ne yapıyor olursanız olun, yeni alanların kapılarını açacak bir eylem size, TV izlemek ya da video oyunları oynamaktan çok daha büyük fayda olarak geri dönecektir.
 

 

Live A+ - Daha Iyi Bir Hayat 2
 

 

20. Hobi Edinin

Günlük rutininizin dışında vakit geçirebileceğiniz bir hobinizin olmasının sayılamayacak kadar fazla faydası vardır. Bu hobinin verimli bir hobi olması halinde ise size sağlayacağı fayda kat kat artacaktır. Verimli bir hobi derken kastedilen, sadece zaman geçirmek yerine bilgi birikiminize fayda sağlayacak hobilerdir. Örneğin model uçak yaparken bununla birlikte dünya üzerindeki uçak çeşitlerini ve teknik özelliklerini öğrenmek, klasik müzik dinlemekle birlikte bir enstrüman çalmayı öğrenmek ve bununla en sevdiğiniz parçaları çalmaya çalışmak, video oyunları oynamak yerine, uzmanlık alanınız ne olursa olsun bir programlama dili öğrenmek veya en azından ofis uygulamalarında basit makrolar yazmaya çalışmak bunlara örnekler arasında sayılabilir.
 

 

21. Zeka Gerektiren Oyunlar Oynayın

Hangi ortamda olursa olsun, zihninizi çalıştıracak oyunlar oynamaya gayret gösterin. Satranç, Scrabble, Sudoku bunlara örnek sayılabilir.
 

 

Ayrıca oynadığınız oyunda da sürekli üst seviyeleri zorlamaya çalışın. Örneğin bilgisayarda satranç oynuyorsanız seviyenizi arttırmaya çalışmak, Scrabble oynuyorsanız sözlük kullanmamaya çalışmak, Sudoku çözmeye çalışıyorsanız bir üst zorluk seviyesine geçmek zihninizi daha fazla zorlamak konusunda yardımcı olacaktır.
 

 

Bunların dışında cep telefonlarında her zaman oynayabileceğiniz farklı tür ve seviyelerde yüzlerce ücretsiz zeka oyunu da mevcut.
 

 

22. Bir “Günün Kelimesi” Uygulaması Edinin

Kelime bilgisini geliştirmek için her gün en az bir yeni kelime öğrenmeye çalışın. Özellikle yabancı dil öğrenirken oldukça faydası olacak bu alışkanlığı edinmek için “Günün Kelimesi” uygulamalarından veya bu türden servisler, e-mail abonelikleri sağlayan sayfalardan faydalanabilirsiniz. Aşağıda İngilizce için bu konuda faydalanabileceğiniz kaynağı bulabilirsiniz:

 

 
 

 

23. Öğrendiklerinizi Yazıya Dökün

Tıpkı “Öğrendiklerinizi Diğerleriyle Paylaşın” maddesinde bahsedildiği gibi, yazıya dökmek, öğrenilenlerin tekrarlanması ve pekişmesi için en faydalı yöntemlerden biridir. Bu sayede hem öğrenilen şey daha kalıcı hale gelecek, hem de daha sonra ihtiyaç duyulması halinde geri dönülerek başvurulabilecek bir yazılı kaynak oluşmuş olacaktır.
 

 

Üstelik bunu bir kalem ve kağıtla yapmak yerine artık bir çok farklı alternatife de sahibiz. Bir blog açabilir veya InkPad benzeri bir uygulama ile de notlarınızı alabilirsiniz.
 

 

Yazma işini, öğrenme sürecinizin ayrılmaz bir parçası haline getirdiğinizde daha motive olmanız mümkün olabilir.
 

 

24. Öğrendiklerinizi Uygulayın

Yeni bir bilginin pekişmesi için en önemli alışkanlıklardan biri de uygulamaktır. Uygulamayı bir çok alanda kullanmanız mümkün. “Günün Kelimesi” uygulamanızla öğrendiğiniz kelimeyi içeren cümleler kurmaya çalışmak, yeni öğrenmeye başladığınız programlama dilinde sık sık kullanacağınız basit bir uygulama geliştirmek veya çalmaya başladığınız enstrüman ile en sevdiğiniz parçadan bir bölümü ailenize çalmak ilk akla gelebilecek birkaç örnek. Kendi konunuzda ve alanınızda uygulama fırsatlarını araştırmak ve öğrenme sürecine eklemek sürecin verimini mutlaka arttıracaktır.
 

 

Uygulayarak öğrenmek daha akıllı hale gelmemiz için en verimli yollardan biridir.
 

 

25. İlgi Alanınıza Giren İnternet Kaynaklarını Düzenli Kontrol Edin

Her gün birkaç dakikanızı ilgi alanınıza giren sayfaları kontrol etmek için ayırın. Seçtiğiniz konuya uygun yüzlerce farklı kaynağı bulmanız mümkün. Bu anlamda dilerseniz aynı konudaki kişilerin blog sayfalarını, dilerseniz ilgili kurum, yayın organları gibi otoritelerin sayfalarını veya Quora gibi bilgi kaynaklarını kullanmanız mümkün.
 

 

Konu hakkında sizler için oluşturduğumuz görseli aşağıda bulabilir, yüksek çözünürlüklü PDF versiyonunu buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
 

 

Daha Güzel Bir Hayat İçin 25 Alışkanlık
 
 

 

Görsel: Altuğ TATLI – www.liveaplus.com

Kaynak: Business Insider

Altuğ TATLI hakkında 143 makale
1971 Çanakkale doğumluyum. İzmir’liyim. Birkaç kısa süreli kesinti dışında hayatımın tamamı yaşamayı çok sevdiğim ve bir parçası olmaktan gurur duyduğum İzmir’de geçti. Evli ve iki çocuk babasıyım.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *