NIRVANA UNPLUGGED IN NEW YORK

Live A+ - Nirvana Unplugged in New York
Live A+ - Nirvana Unplugged in New York

Nirvana konser albümü

Yayımlanma tarihi: 1 Kasım 1994

Kaydedilme tarihi: 18 Kasım 1993

Sony Studios

New York City, New York

Tarz: Alternatif Rock

Süre: 53:50

Şirket: DGC

Yapımcı: Scott Litt, Alex Coletti,

Nirvana/Nirvana kronolojisi

Live A+ - Nirvana Unplugged in New York
Live A+ – Nirvana Unplugged in New York

Nirvana “in utero” albümünün çıkmasından sonra 18 Kasım 1993’de New York’da akustik canlı performans olarak kaydedilmiştir. Kurt Kobain’in kişisel sorunlarının çok fazla olduğu bu dönemde MTV New York stüdyoları hiç beklemediği bir canlı performansa ev sahipliği etmişti. Sahne, bir mezarlık gibi zambaklar, çiçekler ve mumlarla donatılmıştı. Hatta öyle ki, Kurt Kobain MTV çalışanlarına mum ve çiçeklerin az olduğunu söylemiş, çalışanların “Biraz daha mum olursa cenaze gibi olacak.” diye söylenmesine karşılık, Kurt Kobain “Öyle gözükmesini istiyorum!” demişti. Kendisinin muhteşem performansı ile büyülenen dinleyenler, o gece Kurt Kobain’in veda konserinde bulunduklarini bilmiyorlardi.

Konserde ses kayıt görevlilerinin düğmeye basması ile başlayan bu efsane kayıt, plak olarak da piyasaya sürülmüş ve raflarda sevenleriyle buluşmuştur. Canlı performans olmasından dolayı tekrar remaster edilip, kayıtlar temizlenerek düzenlenmiştir. Plakta ye alan şarkılar ve süreleri aşağıdaki gibidir:

“About a Girl” (Cobain) – 3:37

“Come as You Are” (Cobain) – 4:13

“Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam” (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37

“The Man Who Sold the World” (David Bowie cover) – 4:20

“Pennyroyal Tea” (Cobain) – 3:40

“Dumb” (Cobain) – 2:52

“Polly” (Cobain/Nirvana) – 3:16

“On a Plain” (Cobain/Nirvana) – 3:44

“Something in the Way” (Cobain/Nirvana) – 4:01

“Plateau” (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38

“Oh Me” (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26

“Lake of Fire” (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55

“All Apologies” (Cobain) – 4:23

“Where Did You Sleep Last Night” (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08

Aralarında anonim parçaların da bulunduğu bu albümde, parçalar birbirinden kopuk gibi gözükse de, aslında dikkatli dinlediğinizde aralıksız bir bütünü oluşturduğunu fark etmek mümkün. Konser kaydı olan parçaların, stüdyo albümü temizliğinde olması beklenemez elbette, ancak remaster edilmesinin de oldukça başarılı olduğu aşikar.

Konser görüntülerine daha önce hiç göz attınız mı bilmiyorum ancak plağı dinlerken hüzün rüzgârını kulaklarınızdan başlayarak tüm bedeninizde hissedebiliyorsunuz. Kurt Kobain’in, konserin en can alıcı parçası olan “Where Did You Sleep Last Night?” parçasını sona bırakmasını da benim gibi manidar bulacağınıza hiç şüphe duymuyorum.

Raflarda görüp büyük bir heyecanla aldığım plakta tüm parçaların ayrı güzellikte olmasına karşın, “Come as You Are” bence albümün en başarılı parçası.

İzmir’de fırtınaların koptuğu bu soğuk Şubat ayında evini 90’ların en başarılı albümüyle ısıtmak isteyen tüm Nirvana sevenlerine tavsiye ediyorum.

Kapak görseli: Görkem Devrim

Yazı görseli: Altuğ Tatlı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Lütfen aşağıdaki kodları giriniz (captcha) *