Mükemmel Fotoğraf
Fotoğraf çekmek hem çok keyifli hem de bir çok insana hitap eden bir hobi. Üstelik çok fazla şey de istemiyor. İlla ki profesyonel bir fotoğraf makinasına ihtiyacınız da yok. Artık cebinizdeki akıllı telefonla bile harikalar yaratabilirsiniz. Bu özellikleri sayesinde gittikçe daha fazla insanın ilgisini çekiyor zaten. Mükemmel fotoğraf peşine düşen milyonlar her gün ellerinde makinaları ya da telefonlarıyla basıyorlar deklanşörlerine.
Dijital fotoğrafın yaygınlaşması, bilgisayarlara ve mobil cihazlarımıza gelen yüzlerce fotoğraf düzenleme yazılımı ve tabii ki Instagram da bu hobinin gün geçtikçe herkesi etkisi altına almasını destekliyor.
Peki “Mükemmel Fotoğraf” için yapılması gerekenler neler? Bu işin profesyonelleri kızmasınlar ama eğer amacınız Ara Güler olmak değilse, çok fazla şeye ihtiyacınız olmadığını söyleyelim. Aşağıdaki 9 konuya dikkat ederek siz de kendi mükemmel fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.
1/3 Kuralı
Fotoğrafçılığın en temel kurallarından biridir. En basit anlatımıyla fotoğraf çerçevesini yatay ve dikey olarak üçer parçaya ayıracak şekilde sanal çizgilerle fotoğrafın 9 eşit parçaya ayrılması anlamına gelir. Sonrasında vurgulanmak istenen nesneler bu çizgilerin üzerine yerleştirilir. Daha iyi ve dengeli bir görüntü için fotoğrafın öznesinin bu çizgilerin kesiştiği noktalara yerleştirilmesi sağlanabilir.
Manzara fotoğraflarında, asıl görüntünün iki yatay çizginin arasına, fotoğraf çerçevesinin tam ortasına yerleştirilmesi de güzel sonuç verecektir.
Kılavuz Çizgiler
Görüntüdeki doğal çizgilerin kullanılarak fotoğrafın odağının vurgulanmasıdır.
Çapraz Çizgiler
Yine görüntüdeki doğal çapraz çizgilerin doğru kullanılması yoluyla fotoğrafa dinamizm kazandırmak mümkündür.
Odak ve Arkaplan
Arka plandaki görüntüyle odağınız olan kişi ya da nesne arasında bir kontrast oluşturmak fotoğrafınızı güzelleştirecektir.
Çerçeveleme
Görüntü içerisindeki doğal çerçevelerin kullanılması yoluyla fotoğrafa hem derinlik hem de farklı bir bakış açısı kazandırmak mümkündür.
Görüntüyü Doldurma
Çekmek istediğiniz kişi ya da nesneye yaklaşarak görüntünün tamamının doldurulmasıdır.
Vurgulu Gözler
Sağ veya sol gözü çerçevenin merkezinden geçen düşey çizgiye yerleştirmek. Bu uygulama bakan kişide, izleniyormuş hissi uyandırır.
Tekrarlayan Görüntü ve Şekiller
Tekrarlayan görüntü ve şekillerin yer aldığı bir fotoğraf göze hoş gelir. Bu görüntü harika bir fon oluşturabilir. Bir başka güzel kullanım da tekrarlamanın bir yerde kesintiye uğramasıdır. Kontrast yaratması açısından tercih edilebilir.
Simetri
Fotoğraftaki görüntünün yatay veya düşey iki yarısının birbiriyle uyumu göze hoş gelecektir.
Tabii ki bu yöntemlerin birden fazlasının bir arada kullanılması fotoğrafınızı görsel olarak daha güzel hale getirecektir.
Kullanılan fotoğrafların tamamı sevgili dostum Murat Topay’a aittir. Eserlerine Facebook ve Instagram adreslerinden erişebilirsiniz. Eserlerini kullanmamıza izin verdiği için kendisine yürekten şükranlarımı sunuyorum. Resimlere tıklayarak büyük görüntülerine erişebilirsiniz.